Evlatlar arasında ayrım yapmanın vebali nedir?

Anne babanın çocukları arasında eşit muamele yapmaları veya yapmış gibi düşünmeleri konusunda merak edilen soruları yanıtladık. Erkek ve kız çocuğu arasında ayırım yapmak caiz midir? İslam’da evlatlar arasında ayrımcılık yapmanın hükmü...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Kız veya erkek çocuklar, her biri insanlığa Allah’tan bahşedilen nimetlerdir. İslam’da çocuklar arası ayırım yapılmaması emredilmiştir. Kız evlat veya erkek evlat birbirinden üstün değillerdir. Çocuklar arasında ayırım yapmak Allah’ın (cc) kurallarına aykırı gelmektir. Günümüzde hala cahiliye döneminden kalma erkek üstünlüğü düşüncesini benimseyen insanlar var. Böyle fikirlerin İslam’da yeri olmadığını bize Resulullah (SAV) bildirmiştir. Haberimizde hadisler ışığında bu konuya aydınlık getirmeye çalıştık.


Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sav) dört tane kızı olmuştur. Bunlar; Hz. Zeyneb (ra), Hz. Rukiyye (ra), Hz. Ümmü Gülsüm (ra) ve Hz. Fatıma (ra). Ebü’l-Benât yani kızlar babası olarak da bilinen Efendimiz (sav) kızların haklarını ve yerlerini bütün insanlığa göstermiştir. Kızları odaya girince ayağa kalkan bir Peygamber’in ümmeti olarak hiçbir zaman cinsiyet ayırımcılığını kabul edemeyiz. Allah Rasulu (sav) bir hadislerinde bizlere: “Allah’a karşı gelmekten sakının, çocuklarınız arasında âdil olun.” (Müslim, Hibat, 3, 13) demiştir. Ne cinsiyet ne de yaştan çocuklar arasındaki ayırımın Allah (cc) katında yeri yoktur. Öyle ki; çocuklarımıza harçlık verecekken dahi çok adil olmalıyız.  “Bağışta bulunma konusunda çocuklarınız arasında âdil olun” (Buhari) 

  • Hz. Muhammed (sav) kızlar babası olduğu için çok mesuttu. Bu durumla iftihar eden Efendimiz (sav) kızları olan ailelere büyük bir müjde vermiştir. Elbette bu müjdeye nail olabilmek için bir şart vardı.
  • Hz. Muhammed (sav) ‘bir, iki veya üç kızı olan ve bunlara sevgi ve şefkat göstererek büyütenlere cenneti müjdelemişti’. (İbni Mace).

Evlatlar arası ayırım İslam’da yasaklanmıştır. Çocuklara gösterilen maddi ve manevi ilgide anne babalar olarak eşit davranılmalıdır. “Allah, öpücüğe varıncaya kadar her hususta, çocuklar arasında adaletli davranmanızı sever.” (El-Camius-Sağir)

Bebeklerde aft yaralarını geçiren doğal kürler! Aft yaraları nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde aft yaralarını geçiren doğal kürler! Aft yaraları nasıl geçer?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 17

Arda 1 hafta önce

3 erkek kardeşiz en büyük çocuk benim büyük olmakmi suçumuz bilmiyorum ama hep kötü olan hep ezilen hep unutulan ben oluyorum 2 sene önce İstanbula gittik Çanakkaleye gitmek istiyordum aileme söyledim ailemin cevabı ortanca kardeşin olmadan gidemeyiz onsuz olmaz ailecek gidilir dediler ama bu sene bensiz ailecek gittiler ben aileden değilmişim bensiz gidebildiklerine göre çok zoruma gidiyor

Özleyen 1 yıl önce

Ben 15 yil önce kacarak evlendim. Annem Babam kardeslerim bana hala kizginlar. 15 yildir ayriyim ailemden. Buna ne demek lazim??

Toplam 1 beğeni

Engin 1 yıl önce

Benim babam öz ama üveyden bir farkı yok yemin ederim arkadaşlarımın babaları bakıyorum da yemiyor yediriyor bizim babamızda ben babamdan ne gördüm ki diye aynısını da bize yaşatıyor yemin ederimki hayata en sevmedigim bir kişi varsa oda ilk babam derim

Toplam 4 beğeni

Beyza 1 yıl önce

benim ablama ayrımcılık yapıyorlar o yüzden niye yaptıklarını anlamak için araştırıyorum(aslında babam yapıyor annem asla yapmadı da yapmaz da)

Vildan 1 yıl önce

Tek olmadığımamı sevineyim tek olmadığımamı üzüleyim bilemedim anne şefkati görmek isterdim bazı arkadaşlarım anlatır annelerini şaşırırım biz sevgi şefkat görmediğimiz için öyle iyi anneler varmı diye şaşarım

Toplam 7 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun