Kadınlarla tokalaşmak caiz midir? Peygamberimiz biat alırken kadınların elini tutmuş mudur?

Kadın ve erkekler arasında selamlaşmak uygun olsa da Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) bunun bir sınırı olduğunu bildirmiştir. İslam literatüründe müsafaha diye adlandırılan tokalaşma ne zaman caizdir? Kadın ve erkeklerin birbirleriyle müsafaha yapması uygun mudur? Haberimizde bu soruların cevabını bulabilirsiniz.

Müminlerin her zaman birbirleriyle dostluk içerisinde olması dinimizce önerilmiştir. İnsanların birbirleriyle selamlaşması dostluğu pekiştirir. Günümüzde selamlaşma deyince akla iki insanın birbirine sarılması veya tokalaşması gelir. Birbirlerine mahrem olmayan erkek ve kadınların tokalaşması caiz değildir. Bu cümleyi kurmamızın sebebi Peygamber Efendimiz’in (SAV) bize gösterdiği davranış şeklidir. Her hareketini örnek almamız gereken insan bizlere Ben kadınlarla tokalaşmam!”  demiştir.(İbn-i Mâce).

Bir hadise Buhari’den örnek verecek olursak:  Mahrem olmayan erkeklerle kadınların tokalaşmaları veya birbirlerinin ellerini öpmeleri ise câiz değildir. Nitekim Efendimiz kadınlardan bey’at alırken onlarla musâfahadan özenle kaçınmış (Buhârî) Müslümanlar arası kardeşliği ve dostluğun İslam’da yeri yadsınamayacak kadar önemli olduğu için ve bunun ilk adımı tokalaşmayla atıldığıdan, her mümin bunun kurallarını bilmek zorundadır.

Birbirlerine mahrem olan kadın ve erkekler kimlerdir:  

  • Birbirleriyle evlenmesi ebediyen haram olan insanlar birbiriyle tokalaşabilir. Bunlar anne, baba, kardeşler, yeğenler, amca, hala, dayı, teyze, anneanne, babaanne, dede, kayınvalide, kayınpeder, gelin ve damat, dayı, amca, teyze, hala, babanın eşi, eşin kızı veya oğlu, evli çiftlerdir.
  • Mahrem olmasa da yaşlılarla müsafaha uygun görülmüştür.
  • Buluğ çağına gelmemiş çocuklar.
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0