Arş-ı ala ne demek? Kıyamet günü arşın gölgesinde gölgelenecek 7 grup insan

Kıyamet koptuktan sonra Allah (c.c)'un huzuruna haşrolmak için toplandığımız mahşer yerinde arşın gölgesinde gölgelenecek olan 7 grup insanı Peygamber Efendimiz (SAV) hadis-i şerifinde müjdelemiştir. O kişiler...

Dört büyük melekten biri olan İsrafil (a.s), Allah (c.c)'un emri ile Sur’a ikinci defa üfledikten sonra mahşer yerinin esas zorluğu başlayacaktır. Dümdüz, binasız ve olabildiğince geniş bir alandan ibaret olacak olan mahşer yeri için Efendimiz (SAV) "Kıyamet günü insanlar, halis undan yapılmış dümdüz ekmek gibi esmere yakın beyaz bir yer üzerinde toplanacaklardır." (Buhârî ve Müslim). buyurmaktadır. Rivayetlere göre; insanlardan bazıları mahşer günü Allah (c.c)'un huzuruna yürüyerek, bazıları da binek üzerinde ve ateş azabı ile gelecektir. Hesap korkusuna düşen her kul, durumunun ne olduğunu bilemediği için kendine göre belli başlı bazı sıkıntılar çekecektir. Ancak 7 grup insan vardır ki onlar müstesna! Onlar, adeta Allah’ın (cc) koruması altında olacaktır.

Cennetle müjdelenen 10 sahabi kimlerdir? Aşere-i Mübeşşere nedir?İLİŞKİLİ HABERCennetle müjdelenen 10 sahabi kimlerdir? Aşere-i Mübeşşere nedir?

Dört büyük meleğin yer aldığı gök katı olan Arş-ı Ala'da Firdevs cennetinin tavanını süsleyecek insanların özellikleri ise şöyledir:

1.Arşın gölgesinde gölgelenecek olan ilk grup için öncelikli şart kişinin Müslüman olmasıdır. İkinci şartı ise, bu kişinin yönetirken adaletten asla şaşmamasıdır. Adil olmak zorunda olan bu grup Allah’ın (cc) koruması altındadır.

2. Gençliğinden itibaren Allah’a (cc) güzel kulluk etme şartı vardır. Hayatının her evresinde Rabb’imizin rızasını kazanmak için çalışmalıdır.

3.  O kişi öyle bir Müslüman’dır ki hayatının merkezinde cami vardır.

4. İnsanları Allah (cc) rızası için severler. Buluşmaları ve ayrılmaları Allah (cc) rızası için olur. Örneğin; buluştuklarında Allah ve İslam hakkında konuşurlar, ayrılma sebebi de namaza yetişmek olur.

5. Bu şart erkekler içindir. Öyle erkekler vardır ki; bir kadının gel beraber olalım teklifine ‘ben Allah’tan korkarım’ deyip kadına yaklaşmazlar. Allah (cc) bu erkekleri Arş’ın gölgesinde dinlendirecektir. Zinaya yaklaşmazlar.

6. Cömert insanlardır, ancak bu yardımları kimseye duyurmazlar.

7. Allah'tan korkan öyle insanlar vardır ki; tenhada sürekli Allah’ı (cc) anarlar ve onun için gözyaşı dökerler. İşte bu güzel müjdeye nail olan son grup insanlardır.

HADİS-İ ŞERİF: “Başka bir gölgenin bulunmadığı Kıyamet gününde Allah Teâlâ, yedi insanı, arşının gölgesinde barındıracaktır: Âdil devlet başkanı, Rabbına kulluk ederek temiz bir hayat içinde serpilip büyüyen genç, Kalbi mescidlere bağlı müslüman, Birbirlerini Allah için sevip buluşmaları da ayrılmaları da Allah için olan iki insan, Güzel ve mevki sahibi bir kadının beraber olma isteğine “Ben Allah’tan korkarım” diye yaklaşmayan yiğit, Sağ elinin verdiğini sol elinin bilemeyeceği kadar gizli sadaka veren kimse, Tenhâda Allah’ı anıp göz yaşı döken kişi.” (Buhâri, Müslim)

Kuran sureleri sıralaması listesi! Ezberlenebilecek kısa kuran sureleri

İLİŞKİLİ HABER

Kuran sureleri sıralaması listesi! Ezberlenebilecek kısa kuran sureleri

BİR YORUM YAPIN 0