Duha Suresi fazileti ve sırları! (Vedduha) Duha suresi Arapça okunuşu

Allah (c.c)'un En sevgilisi olan Peygamber Efendimiz (SAV)'i teselli etmek için indirdiği Duha Suresinin faziletini ve hikmetlerine sizler için haberimizde yer verdik. Duha Suresinin sırları...

Gündelik yaşantı içerisinde 'Vedduha' olarak da nitelendirdiğimiz 'Duha Suresi', Allah (c.c)'un yemin ettiği surelerden biridir. Toplamda 11 ayetten oluşan Duha Suresi, Fecr Suresi ile İnşirah Suresi arasında kalan pek faziletli surelerdendir. Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'e teselli için indirilen bu surede, Efendimiz (SAV)'in yetimliğinden bahsedilirken asla yalnız olmadığının,  Allah (c.c)'un himayesi altında olduğu geçmektedir. Bu sure, Peygamberimizin bundan sonraki mücadelesinde yaşayacağı zorluk ve sıkıntıların üstesinden gelebilmesi bakımından manevî güç kazanmasında etkilidir.

Manevi sıkıntılar için İnşirah suresi okunuşu ve fazileti!İLİŞKİLİ HABERManevi sıkıntılar için İnşirah suresi okunuşu ve fazileti!

DUHA SURESİNİN FAZİLETLERİ VE SIRLARI:

“Her kim Duha Suresini okursa, Allah’u Teala’nın Muhammed (SAV’in kendisine şefaatçi olmasına razı olduğu kullarından olur. Allah’u Teala her bir yetim ve isteyen kişilerin sayısınca o kişiye on hasene verir.“(1) İmam-ı Gazali (Kuddise Sirruh) Hz. buyurdu ki: “Ashabı Kiram ve Tabiinden bir gurup, bir şey kaybettikleri zaman, Dua suresini okur ve kaybettiklerini bulurlardı. ”Bir diğer rivayette şöyledir: “Kaybedilen şeyin bulunması için 41 defa okunması iyidir.”

Sıkıntı ve dertlere karşı okunabilecek etkili surelerdendir.

40 gün, gün içerisinde 40 defa Duha Suresini okuyan kişi "Allah'ım Ya Ganiyy ve Ya Muğni adınla beni öyle zenginleştir ki, bundan sonra fakirlik yüzü görmeyeyim" şeklinde dua ederse Allah her zaman yardımcısı olur.

DUHA SURESİ NASIL İNDİ?

Rivayette belirtilenlere göre; Fecr suresinin nüzulünden sonra öncekine göre daha kısa süre vahiy kesilmiş, müşrikler ise bu durumu kendilerine fırsat haline getirerek Peygamber Efendimiz (SAV)'e, “Herhalde rabbin sana darıldı ve seni terketti” demişlerdi. Bu sözlere cevaben Efendimiz (SAV)'in üzüntüsü üzerine inmiştir (Taberî, XXX, 148).

Bir diğer rivayete göre de: Necm Sûresi’nde geçen “Cebrâil”i bütün azametiyle görme ve ona iyice yaklaşma” sonucu Efendimiz (SAV)'in heyecan ve sarsıntı azalsın  diye bir süre vahiy kesilmiş, sonra Duhâ Sûresi inmiştir. (İbn Kesîr, VIII, 287-288, 445-446; Şevkânî, V, 378). 

DUHA SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU VE ANLAMI:

duha suresi

duha suresi

Bismillâhirrahmanirrahim.

  • 1-3. Ved duhâ. Vel leyli izâ secâ. Mâ veddeake rabbuke ve mâ kalâ.
  • 4. Ve lel âhıratu hayrun leke minel ûlâ.
  • 5. Ve le sevfe yu’tîke rabbuke fe terdâ.
  • 6. E lem yecidke yetîmen fe âvâ.
  • 7. Ve vecedeke dâllen fe hedâ.
  • 8. Ve vecedeke âilen fe agnâ.
  • 9. Fe emmâl yetîme fe lâ takher.
  • 10. Ve emmâs sâile fe lâ tenher.
  • 11. Ve emmâ bi ni’meti rabbike fe haddis.

DUHA SURESİNİN ANLAMI:

Rahmân ve Rahîm olan Alla’ın adıyla,

1-3. Kuşluk vaktine ve sükûna erdiğinde geceye yemin ederim ki Rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı.

4. Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır.

5. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın!

6. O, seni bir yetim iken barındırmadı mı?

7. Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı?

8. Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi?

9. Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)!

10. El açıp isteyeni de azarlama!

11. Ve fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!

BİR YORUM YAPIN 1

Muhammed natuk 3 ay önce

Duha suresi okuyan daimi zikrə ulaşacak