Şüphe ile abdest bozulur mu? Namazda gaz vesvesesi! Abdestin bozulup bozulmadığını...

Birçoğumuzun gündelik hayatı içerisinde ibadet etmek isterken yaşadığı sorunlardan biriside abdestte vesvesedir. Abdestli olup olmadığından emin olma ya da abdesti tam aldım mı düşüncesi şeytanın bizlere en sık oynadığı oyunlardandır. Peki abdestte vesvese ile nasıl başa çıkılır? Şüphe ile abdest olur mu?

Gündelik yaşantı içerisinde sıklıkla başımıza gelen olaylardan birisi de yiyip içmeden kaynaklı oluşan gaz kaçırma durumudur. Öyle ki bu durum bazen o kadar sık yaşanır ki kişiyi abdest anında iken şüpheye düşürerek abdestin geçerli olup olmadığına yönelik içine kurt düşürmesine neden olur. Bunun gibi birtakım nedenlerle kişinin yaşadığı  kararsızlık, şüphe ve kuruntu hali vesvese ile sonuçlanır. Peki abdestte vesvese durumları ile ilgili nasıl davranmalıyız?

ABDESTİNDEN ŞÜPHE EDEN NE YAPMALI?

Sahih hadis-i şerif kaynaklarına bakıldığında gusül ya da normal abdest alan kimsenin vesvese ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez. Hatta kişi bu vesveselere aldırış etmemeli (İbn Mâce, Tahâret, 48), içine düşen şüphenin şeytanın vesvesesi olduğunu düşünmeli ve vesveseden kurtulmak için Felak ve Nâs surelerini okumalıdır.

SESSİZ VE KOKUSUZ YELLENME ABDEST BOZAR MI?

İbadetten soğutmak için her türlü fitneyi akla sokan şeytan, sırf Allah'a yönelmesin diye kişinin vücudunun (arka) kısmına üfürür ve kişinin de "yellendim ve abdestim bozuldu" gibi düşünmesini sağlayıp soğutmaya çalışır. Halbuki kişinin abdesti bozulmamıştır. Tam da bu duruma engel olmak için Peygamber Efendimiz (SAV) hadiste şöyle buyurmuştur:

 "Sesini veya kokusunu almadığınız şeylerden dolayı abdest almayınız." [Müslim, Hayz, 99 (362); bk. Buhari, Vudû, 4, 36)]

Ancak net bir şekilde yellendiğini bilip yine de ses ve koku yoksa abdest alınmalıdır. Çünkü her yellenme sessiz ve kokusuz olacak diye bir şey yoktur. Vesveselerin en sık karşılaşılanı bu türdendir. Maksatta; ibadeti layığıyla en güzel haliyle yapmaya çalışmak vardır. Her ibadetini dört dörtlük yapmaya çalışırken kişi, farkında olmadan öyle bir hale girebilir ki farzı eda edeyim derken harama düşebilir! 

BALONCUK ŞEKLİNDE GELEN GAZ ABDESTE MANİ Mİ?

Makattan ses ya da koku gelmediği sürece, baloncuk şeklindeki gaz dikkate alınmamalıdır. Önden gelen gaz için abdest gerekmez. Hanefi ulemasının görüşü böyledir.

ABDESTTE ORGANI YIKAMADIM ŞÜPHESİ DÜŞERSE...

Şeytanın insan üzerinde verdiği ve insanoğlunun da ne yazık ki en kolay düştüğü tuzaklardan birisi de abdest alırken organlarından birini yıkamasına rağmen vesvese ile o organın unutularak yıkanmadığı ya da tam anlamıyla iyi bir şekilde yıkanmadığını düşünmesidir. İçine düştüğü şüphe nedeniyle defalarca abdest alan kimse, hem vaktin geçip namazı zamanında kılamamasına sebep olur hem de sürekli aynı işi yapması ile ister istemez ibadetten soğumasına neden olur.

VESVESEYE YENİK DÜŞÜYORSANIZ DİKKAT!

İçine düşürülen düşüncenin vesvese olduğu biliniyor ama yine de aldırış etmeden o davranışı sergiliyorsa kişi  vebal altına girmiş, hatta belki de günah işlemiş olabilir. Kişi burada kendi tercihini kendi belirlemelidir: "Allah'a mı itaat edeceğim, yoksa şeytana mı kulak vereceğim?"

Bedevinin birisi Efendimiz (SAV)'e gelerek abdestin nasıl alınacağını sordu. Efendimiz (SAV) azalarını 3 defa yıkayarak ona abdest almayı gösterdi. Sonra da şöyle buyurdu: "İşte abdest budur. Bundan fazla yapan sünneti terk ederek hata yaptı, sınırı aştı ve nefsine zulmetti demektir."(İbni Mâce, İkame: 48.)

 

 

BİR YORUM YAPIN 0