Yemek duası nedir? Kısa sofra duası okunuşu! Yemekten önce ve sonra okunacak dua

Yemek yemeye başlamadan önce Peygamber Efendimiz (SAV), Allah'a şükretmek amacıyla bazı dualar okurdu. Sizlerin de kolaylıkla ezberleyebileceği yemek dualarını okunuşları ile beraber sizler için derledik. Yemek duaları okunuşu ve anlamları...

Yemek yemeye başlamadan önce elleri güzelce yıkamanın sünnet olduğunu buyuran Peygamber Efendimiz (SAV) yemeğe her zaman "besmele" ile başlardı. Hz. Ayşe (r.a.) rivayetine göre Efendimiz (SAV) şöyle buyurmaktadır: “Biriniz yemek yerken besmele çeksin. Şayet yemeğe başlarken besmele çekmeyi unutursa, hatırladığı anda ‘baştan sona bismillah’ desin.” (Ebû Dâvûd, Et`ime 15) Tabağının önünden sağ elle yemek yiyen Peygamberimiz (SAV) yemeğini bitirdikten sonra Allah (c.c)'a “Elhamdülillah” diyerek hamd ederdi. Enes İbni Mâlik (r.a.) rivayetine göre Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: “Allah Teâlâ, yemek yedikten veya bir şey içtikten sonra kendisine hamdeden kuldan hoşnut olur.” (Müslim, Zikir 89. Ayrıca bk, Tirmizî 18.)

Peygamberimiz (SAV) yemek yedikten sonra farklı yemek duaları okumuştur. Bundan dolayıdır ki günümüzde yemek duası ile ilgili birçok hadis-i şerif mevcuttur. Yiyecek bir lokma kuru ekmek bulamayıp, bir yudum suya muhtaç olanları düşündüğümüzde Allah (c.c)'un verdiği bunca nimete karşı şükretmek için yemek duaları, evde bereketin çoğalması içinde okunmaktadır.

PEYGAMBERİMİZ (SAV)'İN YEMEK DUASI! KISA YEMEK DUASI OKUNUŞU

Elhamdü lillâhillezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn
Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.

ANLAMI: "Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allâh'a hamdolsun”(Tirmizî)

KOLAY EZBERLENEBİLEN KISA SOFRA DUALARI:

" Allahümme bârik lena fihi vê ed'imna h'eyren minhü."

ANLAMI: “Ey Rabbimiz! Bunu bize mübarek ve bereketli kıl ve bize bundan hayırlısını yedir” desin.

 "Elhamdülillahi kesiran dayyiben mübareken fihi ğeyra mekfiyyin velâ müvedde'in velâ müsteğnen a'nhü rabbena."

ANLAMI: “Yâ Rabb! Sana, pek çok ve riya gibi şeylerden uzak ve yümn ü bereketi bulunan, nezd-i ulûhiyyetinde makbul olup merdûd olmayacak derece-i kemâl-i ihlâs üzere ve hiç bir sûrette kâfi görmiyeceğimiz ve dâima yapmaya devam edeceğimiz ve hiç bir surette bırakmıyacağımız ve kendisinden hiç bir vakit istiğna göstermiyeceğimiz bir hamd ile sana hamdederiz. Sen bizim Rabbimizsin; yani nîmetin her türlüsü ile bizi besleyen, yaşatansın.” (Buhârî, Et’ime, 54)

Elhamdülillahi rabbena ğeyre mekfiyyin velâ müvedde in velâ müsteğnen rabbena."

ANLAMI: “Sana hamd ederiz ey Rabbimiz! Nîmetinden müstağnî değiliz. Her dâim senin in’âm ve it’âmına; yani bize nîmet verip yedirmene muhtacız. Bu taam da vedâ taamımız olmayıp daha çok hayırlı ömürler ihsan ile, nankörlük edilmeyen, dâima şükür edilen nîmet ver ey Rabbimiz, yani sana dâima şükredeceğiz.” (Buhârî, Et’ime, 54)

DİNİ KİTAPLARDA YER ALAN YEMEK DUASI:

YEMEK DUASI TÜRKÇE OKUNUŞU: "Elhamdülillahillezi et amena ve sekana ve cealena minel müslimin. Allahümmağfir verham vehfaz sahibet taami vel akiline ve limen sea fihi velicemiıl mü'minine vel mü'minat. Allahümme nevvir kulubena bi envari mehabbetike ve zikrike ya zel celali vel ikram. Allahümme ahyine hayaten tayyibeten bis-sıhhati ves-selameti vel-afiyeh. fiddini veddünya vel ahirah. İnneke ala külli şeyin Kadir. Allahümme inna nes'elüke temamen nığmeti ve devamel afiyeh ve husnel hatimeh. Allahümme zid ve la tenkus bi hurmetin nebiyyi sallallahü aleyhi vesellem. Ve bi hurmetil fatiha."

BİR YORUM YAPIN 3

Suuuuu 1 yıl önce

Baba

Toplam 2 beğeni

Asena 1 yıl önce

Bazı surelerin okunuşunuda eksiklikler var. Lütfen onları düzeltin. ARAPÇA bilmeyen insanları yanlış yönlendirebilir.

Toplam 1 beğeni

Bilinmez 2 yıl önce

Acaba doğrumu

Toplam 3 beğeni