Üç ayların faziletleri nelerdir? Üç aylarda nasıl ibadet etmeli?

Receb, Şaban ve Ramazan ayı olarak bilinen bu üç aylarda, Müslümanların dinî hissiyat ve ibadetleri için büyük fırsat. Ramazan ayı ile son bulan üç aylarda ibadetlerimiz nasıl olmalı? Üç aylardaki kandil geceleri hangileridir? İşte yanıtlar...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Hicri takvime göre İslamın mübarek saydığı 3 ayların isimleri Recep, Şaban ve Ramazan ayıdır. Müslümanların her yıl nefsanî duygulardan arındığı, tefekkür edip gündelik yaşamlarını sorguladığı üç ayların gelmesine sayılı günler kaldı. 12 Ocak Cuma başlangıç tarihi olan üç ayların ilk Receb, ikincisi Şaban son olarak 11 ayın Sultanı olarak bilinen Ramazan ayıdır. Her yıl gönüllerde maneviyatın hüküm sürdüğü bu aylarda çeşitli ibadetler yapılır. Müslümanların gündelik yaşamını sorguladığı ve günahlarından arındığı üç ayların faziletlerine dair ayrıntılar haberimizde.

Üç ayların (Recep, Şaban ve Ramazan) faziletleri ve üç aylarda hangi ibadetleri yapmanın daha iyi olduğunu Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy cevapladı...

2024’TE KANDİLLERİN TARİHLERİ NE ZAMAN?

  • Üç ayların başlangıcı: 12 Ocak Cuma Recep ayının ilk günü.

  • Regaib Kandili: 11 Ocak Perşembe

  • Miraç Kandili: 6 Şubat Salı

  • Şaban ayının başlangıcı: 11 Şubat 2024 Pazar

  • Berat Kandili: 24 Şubat Cumartesi

  • Ramazan ayının başlangıcı: 11 Mart Pazartesi

  • Kadir gecesi: 5 Nisan Cuma

ÜÇ AYLARDA HANGİ NAFİLE İBADETLERİ YAPILABİLİR?

Her yıl Ramazan ayının 10 gün önce başlamasıyla tarihlerin belirlendiği üç aylarda yapılan nafile ibadetlerden biri oruçtur. Bu aylardan, Müslümanlar arasında gelenek haline gelmiş olan oruç ibadeti, hem nefsanî anlamda hem de insan sağlığı açısından oldukça iyileştirici olduğu bilinmektedir. Üç ayların başladığı ilk gün itibariyle Ramazan’ın sonuna kadar tutulan oruç "üç aylar orucu" olarak adlandırılır. Bazı hadis kaynaklarında (Buharî, "Şavm", 52; Müslim, "Şıyam", 175,176) Peygamber Efendimiz (SAV)’in Şaban ayında yoğunluklu olarak oruç tuttuğu söylenirken, bazı kaynaklarda ise Ramazan ayına Recep ve Şaban aylarını da birleştirerek oruç tuttuğu söylenir. Belirli günler dışında nafile orucu tutulabildiği gibi üç aylarda da dileyen, "üç aylar orucu" tutabilir.

Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir, ne zaman tutulur? Üç aylar orucunun faziletleriİLİŞKİLİ HABERÜç aylar orucuna nasıl niyet edilir, ne zaman tutulur? Üç aylar orucunun faziletleri

DİNİMİZDE ÜÇ AYLARIN YERİ VE ÖNEMİ NEDİR?

İslam dininde üç aylara verilen önemin en büyük sebebi, bu aylar içindeki kandil geceleridir. Kandil gecelerinde Müslümanlar, ibadetlerini özenle yaparlar.

  • PEKİ RECEB AYI NE ANLAMA GELİR?

"Saygı duymak" anlamı taşıyan Receb ayında savaşmak, kavga etmek gibi olumsuz, kırıcı eylemler yasak sayılmıştır. Cahiliye döneminde Receb ayı boyunca savaşılmamıştı ve ilk on gün oruç tutulup umre ziyaretleri yapılmıştır. Recep ayı aynı zamanda Resûl’i Ekrem haram ayları arasında saymıştır. Bu aylarda işlenen iyilikle daha fazla mükâfat, işlenen kötülüklere daha fazla ceza olduğu bilinir.

Receb ayının ilk Cuma gecesi Regaib Kandili olarak bilinir. Kelime anlamı "rağbet etmek, bol bağış" olarak bilinen Regaib Kandili'ni çokça bağışlanmayı dileyip çeşitli ibadetler yaparak değerlendirebiliriz. Allah'tan samimi duygularla isteyip tevbe ve istifarda bulunmak gibi gecemizi çeşitli ibadetlerle değerlendirebiliriz. Reğabe'den türemiş olan Regaib kelimesi Kur'an'da sekiz yerde geçmektedir.

RECEB AYI’NIN YİRMİ YEDİNCİ GECESİNDE NELER YAŞANDI?

Bu gece Hz. Muhammed (SAV)'in göğe yükseldiği ve Yüce ALLAH'ın katına çıkarak O'nunla konuştuğu gece… Yükselme anlamına gelen 'Miraç' kelimesi, ismini o geceden almıştır.

  • ÜÇ AYLARIN İKİNCİSİ OLAN ŞABAN AYI

"Dağılmak, gruplara ayrılmak" anlamına gelen Şaban ayı üç ayların ikincisidir. Bazı yorumlara göre savaşmanın yasak olduğu Receb ayından sonra silahlı baskınlar için gruplara ayrıldığı ifade edilir. Bazı yorumlara göre ise Arapların su temin etmek için guruplara ayrılması sebebiyle bu aya, Şaban ismi verildiği düşünülür.

Şaban ayının on beşinci gecesine denk gelen Berat Kandilinde günahlarımızdan arınabiliriz.

Müslümanların bu geceyi de tıpkı diğer mübarek aylardaki gibi oldukça verimli geçirmesi gerekir. Günah yükünden kurtulacağının umulması, bu geceye Berat ismini vermiştir.

Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gece Kadir gecesinin anlamı nedir?

Hüküm, güç, şeref anlamına gelen Kadir gecesinde indirilen son Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerimdeki 97. Sûre, bu gecenin fazileti üzerine nazil olmuştur. Sûrede, Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı bir ay olduğunu belirtilir.

اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ فٖي لَيْلَةِ الْقَدْرِۚ

"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik."

Peygamber Efendimiz (SAV) bu aylarda şöyle dua etmiştir:

"Allah'ım! Receb'i ve Şâban'ı hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl, bizi Ramazan'a ulaştır." buyururlardı. (Camiü's-sağir, 2/90)

  • ON BİR AY'IN SULTANI RAMAZAN-I ŞERİF

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan Ayı, “günün çok sıcak olması” anlamına gelen, ramad mastarından türeyen, şevvalden önce gelen dokuzuncu ayın adıdır. Ramazan için 'yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur' da diyebiliriz. İsminde dair pek çok kaynakta farklı ifadeler bulunsa da mevsimsel olarak yılın en sıcak zamanlarına denk geldiği bilinir.

Müslümanlarca Ramazan Ay’ı sabır, mağfiret, arınma, ibadet, ve bereket ayı demektir.

Allah Tevbe Sûresi'nde şöyle buyurmuştur:

Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû' ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah'ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü'minleri müjdele. (Tevbe Sûresi 112)

BİR YORUM YAPIN 0