Cennet annelerin ayakları altındadır hadisinde ne demek istenmiştir?

Dinimizde aileye duyulması gerekenler konusunda birden fazla ayet bulunur. Bunlardan biri olan “Onlara öf bile demeyin” ayetinde verilmek istenen mesajıdır. “Cennet annelerin ayaklarının altındadır” diyen Peygamber Efendimiz, aslında bu hadisinde ne demek istemiştir? Gelin bu soruların cevabını birlikte öğrenelim:

Dinimizde mü’minin en büyük hedefi ve çabası Allah’ın rızasını ve takdirini kazanmaktır. Bunlar arasındaki en büyük mükâfat ise anne babaya duyulan saygı ve hürmettir. Dinimizde annelik kutsal sayılır. İslam’a göre Allah’a imandan sonra anne babaya hürmet ve itaat gelir. Dokuz ay, on gün karnında taşıyan ve sonrasında ölene kadar evladının derdiyle dertlenen annelere, gayr-i müslim de olsa saygı gösterilmesi uygun görülmüştür. Peygamber Efendimiz(SAV)'in söylediği hadiste 'Cennet annelerin ayakları altındadır'  herkes tarafından merak ediliyor. Milyonların arattığı bu hadisin anlamı ve Arapçasını yazımızın devamında öğrenebilirsiniz. 

Anneler GünüİLİŞKİLİ HABERAnneler Günü'nde anneye ne hediye alınır? Anneler Günü için hediye fikirleri

"CENNET ANNELERİN AYAKLARI ALTINDADIR" HADİSİ NE ANLAMA GELİR?

"الجنة تحت أقدام الأمهات"

"Elcennetu tahte akdâmil ummuhât"

Peygamber efendimiz (SAV) bu hadisinde bütün annelerin cennete gideceğini vurgulamamıştır. Ne olursa olsun evlatların annelere duyması gerektiği saygıdan ve hürmetten söz etmiştir. Bir anne kötü de olsa, evladının ona saygı duymasının önemine vurgu yapmıştır. Bu saygının, cennetin kapılarını açacak bir anahtar olduğu düşünülür.

Nitekim ALLAH (c.c) Lokman sûresinde şöyle buyurmuştur:

“Biz insana, anne ve babasına karşı iyi davranmasını tavsiye ettik. Annesi zayıflık üstüne zayıflık çekerek onu (karnında) taşımıştır. Sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur. (Onun için biz insana): 'Bana ve anne-babana şükret.' diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş, ancak banadır."

ALLAH (c.c) evladını şirke zorlayan anne için bile saygıya davet eder; Bizlere, anne ve babamızla iyi geçinmeyi, onlara bir kusurda bulunmamamız gerektiğini söyler.

"ONLARA ÖF BİLE DEME" AYETİ NE ANLAMA GELİYOR?

Dinimizde anne ve babanın önemini, Allah İsrâ sûresinde "onlara öf bile deme" buyruğuyla net bir şekilde aktarmıştır. Bu bizler için bir ödevdir. İlk olarak Allah'a kulluk etmek, ikinci olarak ise anne ve babaya saygı duymaktır. Allah kullarını, iyiliklerine ve yaptığı amellerine göre mükâfatlandırır. İnsanın maddi ve manevî gelişimine sağlayacağı en büyük katkı, Allah'a itaatten sonra anne ve babaya fedakârlığı gelir.

ALLAH (c.c) İsrâ sûresinde şöyle buyurmuştur:

“Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama! İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle.”

“Onlara merhametle ve alçak gönüllülükle kol kanat ger. “Rabbim! Onlar nasıl küçüklükte beni şefkatle eğitip yetiştirdilerse şimdi sen de onlara merhamet göster” diyerek dua et.”

BİR YORUM YAPIN 0