Zekât nedir ve kimlere verilir? Zekat nasıl hesaplanır?

İslam’ın beş şartından biri olan zekât, zenginlik ölçüsü olarak kabul edilir. Zekât, dinen zenginlik ölçüsünde olan kimselerin Allah rızası için belli bir miktar vermesidir. Peki zekât kimlere farzdır? Nasıl hesaplanır ve ne zaman verilir? Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette geçen zekât hakkındaki tüm ayrıntıları sizler için İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy anlattı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

İslam dini, zenginlerin mallarının üzerinde yoksulların da haklarının olduğunu söyler. Allah tarafından maddi zenginliklerin lütfedildiği Müslümanlar, mallarını yoksul olan kimselerle paylaşmalıdır. Dinimizce adı zekât olan bu paylaşım, 'aslî ihtiyaçlar' dışında, nisap miktarı mala sahip olan bir Müslüman'ın her yıl ihtiyaç sahiplerine vermesi gereken miktardır. İslam'ın beş şartından biri olan zekat hesaplaması Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Zekâtın nisap olarak bilinen ölçüsü hadislerde şöyle verilir: 80,18 gr. altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı; 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve.

ZEKÂT KİMLERE FARZDIR?​

Akıl sağlığı yerinde olan, ergin çağına ermiş hür ve hükmen kazanç artıracak seviyede nisap sahibi olan Müslümana zekât farzdır. Zekât vermenin şartlarından biri de nisap sahibi olduktan sonra üzerinden tam 1 yıl geçmiş olması gerekir. Ramazan Ayının gelmesiyle beraber merak edilen bu konuyu sizler için Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy yanıtladı.

ZEKÂT VERMENİN BELLİ BİR ZAMANI VAR MI?

Nisap miktarı mala sahip olmanın üzerinden sene geçmişse, verilecek zekât kamerî ayı üzerinden hesaplanır. Zekâtın farz olma şartlarının tamamladığı andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için tüm şartları karşılayan bir Müslümanın zekâtını vermesi için belli bir kamerî ayını veya Ramazan ayını beklemesine gerek yoktur.

zekat kimlere farzdır

zekat kimlere farzdır

Fitre nedir? 2024 fitre miktarı ne kadar oldu? Fıtır sadakası kimlere verilebilir?İLİŞKİLİ HABERFitre nedir? 2024 fitre miktarı ne kadar oldu? Fıtır sadakası kimlere verilebilir?

ZEKÂT TAKSİTLE ÖDENİR Mİ?

Peşin ödeme imkânının olmadığı durumlarda, sene içinde taksitle ödenmesinde sakınca yoktur.

zekat taksitle ödenir mi

zekat taksitle ödenir mi

ZEKÂT HESAPLANIRKEN BORÇLAR DÜŞÜLÜR MÜ?

Zekât yıllık bir ibadet olduğu için uzun vadeleri kapsayan ödemeli borçlar, zekât hesaplamalarında çıkarılmamalıdır. Tabi olan mallardan, sadece 'o zekât yılına ait olan birikmiş borçlar, vadesi o yıl içinde dolmuş veya dolacak olan ve dolayısıyla o zekât yılı içinde hemen ödenmesi gereken borçlar' düşülmelidir.

zekat nasıl hesaplanır

zekat nasıl hesaplanır

KİRA GELİRLERİ ZEKÂTA TABİ Mİ?

Bir yıllık borcu ve aslî ihtiyaçları dışında 80.18 gr. altını veya bu miktar değerinde malı ya da parası olan kimseler, dinen zengin sayılır. Kira gelirlerinin, zekâta tâbi diğer mal ve gelirlerle birlikte, temel ihtiyaçlar ve borçlar çıkıldıktan sonra, nisap miktarına ulaşması ve üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde kırkta bir ( % 2,5) oranında zekâtının verilmesi gerekir.

zekat kimlere farzdır

zekat kimlere farzdır

TİCARİ MALIN ZEKÂTI NASIL HESAPLANIR?

Ticaret malları için de aynı şartlar geçerlidir. 80.18 gr. altın değerinde ticaret malına sahip olan kişinin, nisap miktarı mala sahip olmasının üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde, kırkta bir (% 2,5) oranında zekâtını vermesi gerekir. Ticari mal satıldığı takdirde, elde edilecek kâr dikkate alınmadan bizzat kendisinden zekât veriyormuş gibi maliyet değeri esas alınır.

Zekat kimlere verilir

Zekat kimlere verilir

KADININ ZİYNET EŞYASINDAN ZEKÂT VERMESİ GEREKİR Mİ?

Hanefilere göre altın ve gümüşten yapılan ziynet eşyaları, zekât için gerekli şartları taşıdığı takdirde zekâta tabî tutulur. Ziynetler, altın ve gümüş dışındaki maden ve taşlardan yapılmış ise zekâta tabi tutulmaz. Şâfiî, mâlikî ve hanbelî bilginlerine göre ise, kadının normal olarak takıp kullandığı ziynet (takı) eşyası, aslî ihtiyaçları sayılır ve bunların zekâtı gerekmez.

Türk Diyanet Vakfı 'Zekat' uygulamasını yeniledi! TDV'de zekat nasıl hesaplanır?

İLİŞKİLİ HABER

Türk Diyanet Vakfı 'Zekat' uygulamasını yeniledi! TDV'de zekat nasıl hesaplanır?

BİR YORUM YAPIN 0