Ölen kimsenin arkasından sesli ağlamak günah mı? Prof. Dr. Mustafa Karataş cevaplıyor

Ölen bir yakınımızın ardından veya mezarının başında feryat ederek ağlamak günah mı? Bu durum ölen kişinin azap çekmesine sebep olur mu? Çok merak edilen bu soruların cevabını ayet ve hadisler kaynağında sizler için araştırdık. Çok merak edilen bu soru Kanal 7 ekranlarında yayınlanan Prof. Dr. Mustafa Karataş ile Muhabbet Kapısı'nda programında tüm detaylarıyla yanıt buluyor.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Bazı kaynaklara göre eski Mısır'da tanınmış bir kişinin vefatı üzerine birçok kadın ve erkek kendilerine yas alametleri sürüp bağırarak sokaklarda dolaşırken eski Türklerde ağlama merasimleri düzenlenerek yüzlerini yaralayanlar ve hatta kulaklarını kesenler olurdu. Cahiliye döneminde Araplar, ardından iyiliklerinin söylenerek bağıra bağıra ağlanmasını vasiyet kılardı. Günümüzde de hala ölen bir kimsenin ardından feryat ederek ağıt yakan kadınlar var. Allah'ın, "Her nefis ölümü tadacaktır" (Ali İmran Suresi 185.) ayetinde buyurduğu gibi hepimiz bir gün öleceğiz. Peki ölen bir kimsenin ardından sesli ağlamak günah mı? Bu durum ölen kimseye azap çektirir mi? Ayet ve hadisler konu hakkında ne diyor? Prof. Dr. Mustafa Karataş tüm ayrıntılarıyla merak edilen bu soruları yanıtlıyor.

ölen bir kimsenin arından sesli ağlamak günah mı?

ölen bir kimsenin arından sesli ağlamak günah mı?

ÖLEN KİMSENİN ARKASINDAN SESLİ AĞLAMAK GÜNAH MI? 

"FERYAT FİGAN EDEREK AĞLAMAK YASAK"

Peygamber Efendimiz de (SAV) oğlu İbrahim'in vefatının ardından hüzünlenip gözyaşı akıtarak ağlamıştır. Ölen kimsenin ardından ağlamanın yasak olduğunu söyleyenlere karşı, yasak olan ağlamanın sessizce gözyaşı dökmek olmadığını söyleyen Peygamber Efendimiz (SAV), "Muhakkak ki ölü, ehlinin üzeri­ne bağırıp çağırmalarıyla azap duyar" şeklinde buyurmuş ve ölen bir kimsenin ardından sessizce gözyaşı dökmek yerine bağırarak ağlamanın yasak olduğunu hatırlatmıştır.

Prof. Dr. Mustafa Karataş cevaplıyor

Prof. Dr. Mustafa Karataş cevaplıyor

Konu hakkında Prof. Dr. Mustafa Karataş, "Ağlamak, gözyaşı merhamettendir diyor Peygamber Efendimiz (SAV). Ancak isyan etmeyin diyor. İnna lillahi ve inna ileyhi raciun. Allah verdi Allah aldı. Gözyaşı rahmettendir. İsyan etmemek lazım. 'Beni mi buldun, bunu hak ettin mi, çocuğumu niye aldın' gibi sözler Allah'a isyandır. Rasulullah Efendimiz böyle ağlayan bir kadına sabret dedi. Peygamberimiz de evladı İbrahim daha bir buçuk yaşında vefat ettiğinde ağladı. Sen de mi ağlıyorsun dediklerinde Efendimiz, ben size ağlamayın demiyorum. Ağlayın ama isyan etmeyin diyorum diyor. İsyan etmek günah. Sen niye ağlamadın, niye feryat figan etmedin diyenler hata ediyor. Feryat figan etmek zaten yasak. Orada en güzel yapılacak şey Allah'a teslim olmak. Bir nefes kadar bizim gücümüz. Onun için Alla'a teslim olacağız" ifadelerine, "Ölenle her gün ölünmez. Yas üç gün tutulur. Elbette ölen kimseyi unutmayacağız ama dünya hayatımızı da kararmayacağız" sözlerini de ekledi. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0