Rahmet ne demektir? Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed (SAV)

Bütün insanlığa Hz. Muhammed (SAV) rahmet peygamberi olarak gönderilmiştir. İnsanları İslam'a davet etmekle görevlendirilmiş Peygamber Efendimiz (SAV) merhamet anlamına gelen 'rahmet' sıfatıyla kalbimize işlemiştir. Çok merak edilen rahmet kelimesinin Peygamber Efendimiz için söylenmesi konusunu sizler için hadis ve Kur'an kaynaklarından araştırdık.

Kişiliği ile gelmiş geçmiş bütün insanlara örnek olan Peygamber Efendimiz (SAV) İslam'a davet ederken rahmet kimliği ile gönüllerde yer almaktadır. Kutsal kitabımızda Allah, "Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik" وَمَٓا اَرْسَلْنَاكَ اِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمٖينَ (Enbiya suresi, 107. ayeti) buyurmuştur.

Asrı Saadet zamanında insanlar, Kur'an-ı Kerim'deki bu ayetten de anlayabileceğimiz gibi Peygamber Efendimiz'in (SAV) merhametiyle birlikte Müslüman olurlardı. Bütün hayatında kişiliğiyle örnek gösterilen Peygamber Efendimizin (SAV) merhametini araştırdık. Dini tebliğ etmek için görevlendirilmiş olan Hz. Muhammed (SAV) bütün insanlığa İslam'ı anlatmıştır. Fakat, Hz. Muhammed (SAV) tarafından anlatılan İslam, insanlar tarafından hemen kabul görmemiştir. Tebliğin ilk yıllarında yavaş yavaş büyüyen İslam nüfusu, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (SAV) merhametiyle de zamanla artmıştır.

"MÜMİNLERE KARŞI ŞEFKAT VE MERHAMET DOLUDUR"

Efendimiz (SAV) İslam'ı ilk anlatmaya başladıklarında kendilerine itiraz eden çok kişi olmuştu. Birçok insanın kaba davranışlarına maruz kalan Peygamber Efendimiz (SAV) onlara karşı hoşgörü ve sabır göstermesinin yanı sıra her zaman merhameti ile hayatını sürdürmüştür. Allah Tevbe Suresi'nin 128. ayetinde, "Andolsun, size içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona ağır gelir, size çok düşkündür, müminlere karşı şefkat ve merhamet doludur" buyurmuştur.

لَقَدْ جَٓاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ اَنْفُسِكُمْ عَزٖيزٌؗ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرٖيصٌ عَلَيْكُمْ بِالْمُؤْمِنٖينَ رَؤُ۫فٌ رَحٖيمٌ

PEYGAMBER EFENDİMİZE (SAV) NEDEN RAHMET PEYGAMBERİ DENİYOR?

Hz. Muhammed'in (SAV) engin rahmetinin kaynağı bütün kâinatın sahibi olan Yüce Rabbimizdir (c.c). "Rahmetini dilediğine özgü kılar. Allah büyük lütuf sahibidir. (Al-i İmran Suresi/74. Ayet). Öyle ki Peygamberimiz (SAV) bir hadisinde, "Ben lanetçi olarak gönderilmedim, ben rahmet peygamberi olarak gönderildim" (Müslim) ifadeleriyle bu yadsınamaz gerçeği vurgulamıştır. Merhameti çok büyük olan Efendimiz (SAV) sadece insanlara karşı bu duyguları beslemezken yeryüzündekilere, insanlara, çocuk ve kadınlara merhamet etmeyene Allah'ın da merhamet etmeyeceğini buyurmuşlardır. (Buhari, Tirmizî) 

Sevgi, saygı, adalet, hak ve hukuku esas alan dinimizi en güzel şekilde bütün insanlığa aktaran ve anlatan kişi merhametinden şüphe duyulmayan İslam Peygamberi Hz. Muhammed'dir (SAV).

BİR YORUM YAPIN 0