Esma-ül Hüsna'da yer alan isimlerden El-Bari (cc) ne demektir? Tecellisi nedir?

Allah'ın (cc) yüz isminin yer aldığı Esma'ül Hüsna'dan El-Bari (cc) sadece yüce Yaratıcı' ya münhasırdır. Kainatta bütün yarattıklarının bir görevi vardır. Yaratılan varlıklar görevlerinin kusursuzca yerine getirirler. Bu isim sayesinde yerler ve göklerde bir nizam vardır. Haberimizde El-Bari (cc) ismin anlamını, Kuran'ı Kerim'de nerede geçtiğini ve yaratılanlarda tecellisinin ne olduğunu bulabilirsiniz.

Esmaül-Hüsna'da bulunan yüz isimden biri olan El-Bari (cc) anlamı ile sadece Rabb'imize mahsus bir isimdir. Bu güzel esma  Allah'ın (cc) bütün evreni bir modelden örnek almaksızın yarattığını ve kusursuz bir şekilde yürüttüğünü gösterir. Kelebek etkisi olarak bildiğimiz yani bir sistemin başlangıcındaki en ufak değişiklikler büyük ve tahmin edilemez sonuçlar doğurabilir. Bundan anlayacağımız gibi her şey ahenk içindedir ve de bu El-Bari ismi tecellisidir.

El-Bari (cc) ne demek?

El-Bari (cc) ne demek?

EL-BARİ (CC) NE DEMEK?

Dünyanın kuruluşundan bugüne kadar yaratılanlar ve kıyamete kadar yaratılacak olanların hepsi El-Bari (cc) ismi ile insanlara anlatılabilir. Hiçbir mahlukatı yaratırken örneğe ihtiyaç duymayandır. Yerde ve gökte bütün yaratılanlar ahenk içindedir. Öyle ki, örnek verecek olursak bir ağaçta olan yapraklar, biz ne kadar karışık ve üst üste görsek de, hepsi aynı derece güneşi görür ve vitamini alır. Böylece yaşamaları için gereken güneş enerjisini almış olurlar. 

El-BARİ (CC) FAZİLETLERİ NELERDİR?

  • Tespih çekerken çokça tercih edilen El-Bari (cc) esması sayesinde Allah'ın izni ile sahip olunan gam, keder ve üzüntü duygularından kurtulur.
     
  • Yaşanılan maddi veya manevi rahatsızlıklardan kurtulmak için ilaç gibi olan bu esma çekildiğinde biiznillah feraha ulaşılır.
     
  • Art arda kaza ve belalarla imtihan olan bireyler Ya Bari zikriyle meşgul oldukça Allah'ın izni ile rahatlar.

Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'de Allah'ımızın gücü ve kudreti kusursuz bir şekilde anlatılır. Öyle ki;  

O öyle Allah ki halık, bari, müsavvir o, en güzel isimler (Esma-i hüsna) onun, bütün Göklerdeki ve yerdeki ona tesbih eder, o öyle aziz, öyle hakimdir. (Haşr suresi 24. ayet)

Kitabımız Kuran-ı Kerim'de İnfitar sure'sinde isme adıyla yer verilmemiş olsa da anlamı itibariyle bu esmaya karşılık geliyor.

 “Ey insan! Seni yaratan, şekillendirip ölçülü yapan, dilediği bir biçimde seni oluşturan cömert Rabbine karşı seni ne aldattı?” (İnfitar Suresi 6-8. Ayet Meali)

BİR YORUM YAPIN 0