Günah çıkarma nedir? İslamiyet'te günah çıkarma var mıdır?

İslamiyet dışında diğer semavi dinlerde 'günah'ın tanımı değişirken uygulanan 'günah çıkarma' durumunun İslam'da da olup olmadığı Müslümanlar tarafından çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Merak edilen bu konulara Kanal 7 ekranlarında yayınlanan 'Muhabbet Kapısı' programında Prof. Dr. Mustafa Karataş değindi.

Allah'ın buyruklarına aykırı davranışlarda bulunan dinen suç işlemiş olup günaha girer. İslamiyet'e göre günah, insanın Allah'ın rızasını kazanmasını engelleyen; isyan, Allah'a itaat etmemesi demektir. İslamiyet dışındaki semavi dinlerde ise günah kavramını kendi arzularına göre değiştirilmiştir. Yahudi ve Hıristiyanlar dinlerinin birçok esaslarını bozarken günah kavramında da kendi fikirlerini öne sürmüşlerdir. Hıristiyanlar bütün insanların günahkar doğduğuna inanıldığı için vaftiz adı verdikleri ayinle çocukları günahlardan temizlediklerini düşünürler.

Hristiyanlarda vaftiz uygulaması

Hristiyanlarda vaftiz uygulaması

Yahudilere göre ise; Allah tarafından seçilmiş kullar oldukları inancıyla sadece kendi ırklarından olan insanların günahsız olduğu kabul edilir. Günah kavramı üzerine İslamiyet dışındaki semavi dinlerden Hıristiyanlıkta kilisede papaz aracılığıyla günah çıkarma adıyla yapılan bir uygulama varken İslamiyet'te bunun yerine aracısız Allah'a af dileme, işlenen günahlar için tövbe etmek vardır. Dolayısıyla İslam, insanın günah işlemesiyle ömür boyunca kötü kalacağını kabul etmez. Allah (c.c.) Kur'an-ı Kerim'de Şura Suresi'nin 25. ayetinde, "Ve o, bir mabuttur ki kullarının tövbesini kabul eder ve kötülükleri bağışlar ve ne yapıyorsanız, hepsini bilir" buyurmuştur. 

Hıristiyanlıkta kilisede günah çıkarma

Hıristiyanlıkta kilisede günah çıkarma

وَهُوَ الَّذ۪ي يَقْبَلُ التَّوْبَةَ عَنْ عِبَادِه۪ وَيَعْفُوا عَنِ السَّيِّـَٔاتِ وَيَعْلَمُ مَا تَفْعَلُونَۙ

Ve huve-lleżî yakbelu-ttevbete ‘an ‘ibâdihi ve ya’fû ‘ani-sseyyi-âti ve ya’lemu mâ tef’alûn(e).

İSLAMİYETTE GÜNAH ÇIKARMA VAR MIDIR?

islamiyette günah çıkarma var mıdır
islamiyette günah çıkarma var mıdır

Diğer semavi diler günah kavramı kendi arzularına göre şekillenirken Müslümanlıkta İslam esasları ele alınır. Hıristiyanlıkta kilisede papaz aracılığıyla uygulanan günah çıkarma işleminin Müslümanlıkta uygun görülmemesinin yanı sıra İslamiyet'te direk Allah'a kalben tövbe etmek vardır. Allah Tevbe Suresi'nin 102. ayetinde, "Bir başka grup var ki, onlar iyi işe bir de kötü iş karıştırdıktan sonra günahlarını itiraf etmişlerdir. Umulur ki Allah onların tövbesini kabul eder. Şüphesiz Allah çok esirgeyici, çok bağışlayıcıdır" buyurmuştur.

وَاٰخَرُونَ اعْتَرَفُوا بِذُنُوبِهِمْ خَلَطُوا عَمَلاً صَالِحاً وَاٰخَرَ سَيِّئاًؕ عَسَى اللّٰهُ اَنْ يَتُوبَ عَلَيْهِمْؕ اِنَّ اللّٰهَ غَفُورٌ رَحٖيمٌ

Her hafta Kanal 7 ekranlarında izleyici karşısına çıkan Prof. Dr. Mustafa Karataş konu hakkında gelen soruları şu şekilde değerlendirdi:

BİR YORUM YAPIN 0