Muska nedir? Muska kullanmak caiz midir?

Bir kağıda veya kumaşa bazı ayet ve duaların yazıldığı muskalar hastalık ya da belalardan korunmak için takılır. Peki muska taşımak doğru mudur? Muska kullanmak caiz midir? Tüm detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz.

Muska bir çok Müslümanların hastalık, göz değmesi, afetten korunmak veya kurtulmak gibi amaçlarla kullandığı içinde bazı ayet, hadis ve duaların bulunduğu yazılı bir metindir. Genellikle koruyucu malzemeye sarılarak takılan muska hastalıkların yanı sıra nazardan korunmak için de kullanan insanlar vardır. Abdullah b. Ömer rivayetlerine göre, Peygamber Efendimiz (SAV) "Sizden biriniz uykuda korkarsa Allah'ın gazab ve azabından ve kullarının şerrinden, şeytanların vesvesesinden ve yanıma gelmelerinden, eksikliği olmayan Allah'ın sözlerine sığınırım desin. O takdirde, hiçbir şey ona zarar vermez" şeklinde buyurmuştur. Nitekim kaynaklarda, ayet ve dua gibi metinlerin bir şeye yazılıp, insanların bedenlerine asılması veya iliştirilmesi konusunda Peygamber Efendimiz'den (SAV) bir rivayet yokken, akıllarda muska takmak caiz mi soruları yer etti. Muska takmak caiz midir? Sizler için hadis kaynaklarıyla araştırdığımız muska takma konusuyla ilgili tüm detayları haberimizin detaylarında bulabilirsiniz. 

MUSKA NEDİR? MUSKA KULLANMAK CAİZ MİDİR?

muska nedir

muska nedir

Muska Müslümarın hastalık, göz değmesi, afetten korunmak veya kurtulmak gibi amaçlarla kullandığı içinde bazı ayet, hadis ve duaların bulunduğu yazılı bir metin olarak bilinir. Bazı fıkıh kaynaklarında, Kur'an-ı Kerim'den âyetler yazılıp muska yapılarak takılmasında sakınca görmeyen âlimler bulunduğu belirtilmektedir (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 435). Bununla birlikte, muskadan medet umma, onu koruyucu olarak algılama, Allah’tan beklenilecek şeyleri muskadan bekleme gibi olumsuzluklara sebep olacaksa muska kullanılması caiz değildir. Bu bağlamda insanların duygularını istismar edenlere karşı da dikkatli olmak gerekir.

Muska kullanmanın caiz olup olmadığı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklaması şu şekildedir:

"Korkudan, nazardan korunmak, bazı hastalıklardan şifa bulmak için dua etmek, Kur'an-ı Kerim’den âyetler okumak, caizdir (Buhârî, Fedâilü’l-Kur’an, 9; İbn Mâce, Tıb 35-36).

Âyet ve dua gibi metinlerin bir şeye yazılıp insanların bedenlerine asılması veya iliştirilmesi konusunda Hz. Peygamberden bir rivayet yoktur."

muska kullanmak caiz midir

muska kullanmak caiz midir

Bunun yanı sıra muskadan medet umma, onu koruyucu olarak algılama, Allah'tan beklenilecek şeyleri muskadan bekleme gibi olumsuzluklara sebep olacaksa muska kullanılması caiz değildir.

Bebeklere çörek otu yağı verilir mi? Çörek otu yağının bebeklere faydası var mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklere çörek otu yağı verilir mi? Çörek otu yağının bebeklere faydası var mıdır?

BİR YORUM YAPIN 0