Oruç tutarken gargara yapmak orucu bozar mı?

Ramazan ayının gelmesiyle beraber Müslümanlar, orucu bozan durumlar hakkında ayrıntılı araştırma yapmaya devam ediyor. Oruç ile ilgili "Gargara yapmak orucu bozar mı?" konusu çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Peki Ramazan ayında oruç tutarken gargaraya yapmak orucu bozar mı? Kanal 7 ekranlarında yayınlanan Prof. Dr. Mustafa Karataş ile Sahur Vakti programında Prof. Dr. Cevat Akşit sizler için yanıtladı.

Ramazan ayında Müslümanlara farz kılınan oruç ibadetini yerine getirirken oldukça hassas davranılması gerekir. Yalnızca yeme içmeden kesilerek değil aynı zamanda yalan ve kırıcı sözlerden de uzak durarak da oruç ibadetinin yerine getirilmesi gerekir. İslamiyet için bin aydan daha hayırlı bir ay olarak tanımlanan Ramazan ayında Müslümanlar oruç ibadetlerinin zarar görmemesi için azami önem gösterir. Bunun için de orucu bozabilecek durumlar araştırılmaya devam ediyor. Özellikle bazı sağlık problemleri olan insanların yaptığı araştırmalar arasında olan "Gargara yapmak orucu bozar mı" sorusu çok merak ediliyor. Peki gargara yapmak orucu bozar mı? Merak edilen bu konuyu sizler için araştırdık.

gargara yapmak orucu bozar mı

gargara yapmak orucu bozar mı

GARGARA YAPMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçlu iken ağızda su çalkalamanın orucu bozup bozmayacağı sorusunu, Kanal 7 ekranlarında yayınlanan Prof. Dr. Mustafa Karataş ile Sahur Vakti programında Prof. Dr. Cevat Akşit sizler için yanıtladı.

Oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş macunu orucu sakatlar mı?İLİŞKİLİ HABEROruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş macunu orucu sakatlar mı?

Türk dil kurumunun verdiği anlam göre gargara yapmak bir sıvı ile ağzı veya boğazı çalkalamak demektir. Gargara yaparken boğazdan aşağı su kaçma ihtimalinden dolayı pek tavsiye edilmez. Diyanet İşleri Başkanlığı bu konu hakkında şöyle açıklama yapıyor:

Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı

"Oruç tutan kişilerde ağız yaraları olabilir. Bu durumda gargara kullanmak tıbbi bir gereksinim olarak tedavi amaçlı ortaya çıkmaktadır. Bu tarz bir sağlık problemi olan kişinin, oruçlu iken gargara yapması da orucunu bozmamaktadır. Çünkü bu kişiler, sağlıkları için gargara yapmak durumundadırlar. Dinimizde her zaman kişi sağlığı ön planda düşünülmektedir."

BİR YORUM YAPIN 0