Es-Semi (c.c) isminin anlamı nedir? Es-Semi'nin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna Es-Semi...

En güzel isimlerin bulunduğu Esma-ül Hüsna'dan Es-Semi ismi, 'her şeyi işiten, her şeyi duyan' manalarına gelmektedir. Bu haberimizde, işitmesi kulak gibi bir organa veya araca bağlı olmayan Allah'ın Es-Semi ismini yazdık. Peki Es-Semi isminin faziletleri nelerdir? İşte Esma-ül Hüsna'dan Es-Semi isminin faziletleri.

'İşitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak veyahut duyurmak' manalarına gelen sem' kökünden türeyen semi, işiten demektir. Allah'a nisbet edildiğinde "işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten" şeklinde ifade edilir. Ancak Allah'ın işitmesi kulak gibi bir organa veya araca bağlı değildir. Sem' kökü, Kur'an-ı Kerim'de sekiz âyette Allah (c.c)'a nisbet edilmiş olup bunların ikisinde "işittirmek, duyurmak" anlamında "if‘âl" kalıbı, bir âyette ise, "O'nun işitmesi şâyân-ı hayrettir" manalarıyla taaccüb yani şaşırma fiiliyle kullanılmıştır.  kullanılmıştır. (el-Kehf 18/26) Beş âyette "ca'l" (yaratmak, yapmak) yardımcı fiiliyle Cenâb-ı Hakk'ın insanlara işitme duyusu ve organı lütfettiği, bir başka beş yerde ise kişilerin işitme yeteneklerine O'nun hâkim olduğu, dilediğinde bu yetenekleri iptal edeceği aktarılmıştır. Nitekim yalnızca Allah'a atfedilen isim başka hiçbir canlıya verilemez. İnsanlar teknolojinin ne kadar ilerlediğini görüp çıplak kulakla duyulmayanları duysalar da hiçbir şekilde bu isme tam anlamıyla nail olamazlar.

Es-Semi (cc) anlamı

Es-Semi (cc) anlamı

ALLAH KULLARINA ŞAH DAMARINDAN DAHA YAKINDIR

Kur'an-ı Kerim'de Semi ismi, kırk altı âyette Allah'a izâfe edilmiş olup bunların otuz ikisi alîm, on biri basîr, biri karîb isimlerinden önce zikredilmiştir. İki âyette de "semîu'd-duâ" (duayı işiten, kabul eden) şeklinde kullanılmıştır.

El-Muzil (c.c) isminin anlamı nedir? El-MuzilİLİŞKİLİ HABEREl-Muzil (c.c) isminin anlamı nedir? El-Muzil'in faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Muzil

Allah'ın her şeyi duyduğunu bize bildiren Es-Semi sonsuz kudret sahibi Allah'ın (cc) her şeyi duyduğunu bize bildirir. O'ndan (CC) hiçbir şey gizlenmeyeceği, Mücadele Suresi'nde şöyle buyrulmuştur:

Allah'ın gökte ve yerde olan her şeyi bildiğinden haberin yok mu? Üç kişinin gizli konuştuğu yerde dördüncüleri kesinlikle O'dur. Beş kişinin, O altıncısıdır. Bundan az veya çok olsunlar ve nerede olurlarsa olsunlar O, kesinlikle onlarla beraberdir. Sonra Kıyamet Günü, yaptıkları şeyleri onlara haber verecektir. Kuşkusuz Allah, Her Şeyi En İyi Bilen'dir.

أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ يَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ مَا يَكُونُ مِن نَّجْوَى ثَلَاثَةٍ إِلَّا هُوَ رَابِعُهُمْ وَلَا خَمْسَةٍ إِلَّا هُوَ سَادِسُهُمْ وَلَا أَدْنَى مِن ذَلِكَ وَلَا أَكْثَرَ إِلَّا هُوَ مَعَهُمْ أَيْنَ مَا كَانُوا ثُمَّ يُنَبِّئُهُم بِمَا عَمِلُوا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّ اللَّهَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

E lem tere ennellahe ya'lemu ma fis semavati ve ma fil ard, ma yekunu min necva selasetin illa huve rabiuhum ve la hamsetin illa huve sadisuhum ve la edna min zalike ve la eksere illa huve me'ahum eyne ma kanu, summe yunebbiuhum bi ma amilu yevmel kıyameh, innellahe bi kulli şey'in alim.

 

Allah'ın kullarına şah damarlarından daha yakın olduğunu bildiren bir diğer sure Kaf Suresi'nde, "Ant olsun ki insanı Biz yarattık. Nefsinin ona neler fısıldadığını biliriz. Ve Biz ona "habl-i verid"ten (şah damarı) daha yakınız" buyrulmuştur (Kaf Suresi 50/16)

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ

Ve lekad halaknel insane ve na'lemu ma tuvesvisu bihi nefsuh, ve nahnu akrebu ileyhi min hablil veridi.

 

Mü’minlerin emîri Ebû Hafs Ömer ibni Hattâb radıyallahu anh'ın rivayetine göre Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde Allah'ın, dilin yanı sıra kalben de aklen de geçirilen niyetleri de duyduğunu şu şekilde anlatmıştır:

"Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti Allah’a ve Resûlü’ne varmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevap da Allah’a ve Resûlü’ne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir." (Buhari, Müslim, Tirmizi)

Es-Semi isminin faziletleri nelerdir?

Es-Semi isminin faziletleri nelerdir?

ES-SEMİ (CC) FAZİLETLERİ NELERDİR?

En sessiz şekilde ettiğimiz duaların bile duyulduğunu bildiğimiz için kendi içimizden ettiğimiz dualar Allah'ın izni ile kabul olur.

  • Ya-Semi ismi şerifini zikrederek bizinillah muradımıza ermemiz kolaylaşır.
  • Daha başarılı olma herkesin hedeflediği bir durumdur. Bu ismi şerifin zikri Allah'ın (cc) izni ile başarıya giden yolların kapılarının açılmasına yardımcı olur.
  • Gönlümüzden geçenlerin olmasına vesile olur. 

"Yoksa biz, onların sırlarını ve fısıltılarını işitmeyiz mi sanıyorlar? Hayır işitiriz, hem de yanlarında elçilerimiz vardır, yazarlar." (Zuhruf Suresi, 80. Ayet Meali)

Yapılan bütün ameller Allah'a ulaşır. İyi veya kötü yapılan hatta düşünülen Allah'ın (cc) sonsuz ilminde yer alır. Bilmemiz gereken bir gerçek şudur ki: Bu fani dünyada hiçbir zaman yalnız değiliz. Bizlere  şah damarımızdan daha yakın bir Allah (c.c) var. Dualarımıza icabet edecek asla sarsılmaz güç her yerdedir.

Disney Plus'a nasıl üye olunur? 2022 Disney Plus üyelik aylık paket ücreti kaç TL

İLİŞKİLİ HABER

Disney Plus'a nasıl üye olunur? 2022 Disney Plus üyelik aylık paket ücreti kaç TL

BİR YORUM YAPIN 0