Kurban edilebilen hayvan türleri hangileridir? Kurbanlık hayvan türleri...

Müslümanların Hicri Takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutladıkları Kurban Bayramı'nda günler öncesinden kurbanlık hayvan türleri araştırılmaya başlandı. Biz de bu haberimizde kurbanlık hayvan türlerinden ve özelliklerinden bahsettik. Hangi hayvanlardan kurban olur? Büyükbaş ve küçükbaş hayvan türlerinin hangileri kurban olarak kesilebilir? işte tüm detaylar...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Kurban, kelime anlamıyla kulun Allah'a yakınlaşması anlamına gelir. Özel olarak Allah’a yakınlık sağlamak, kurbet yani ibadet amacıyla belli vakitte İslamiyet'e uygun belirli cinsten hayvanları kesmeyi ifade eder. İslamiyet'te Hz. Adem'in oğulları Habil ile Kabil ilk kurbanı takdim etmişlerdir. Kur'an-ı Kerim'de Allah'a kurban adağında bulunan iki kardeşten birinin kurbanının kabul olduğu buyurulur. Tefsirlerin verdikleri bilgilere göre, hayvancılıkla geçinen Hâbil bir koç kurban etmiş, çiftçilik yapan Kâbil ise bir deste ekini kurban takdim etmiş. (Tefsir-i Kurtubi, c. 6, s. 134) Allah (c.c) iki kardeşten Habil'in temiz ve bakımlı koçu kurban olarak sunmasını kabul eder. Bu kıssadan yola çıkılırsa kurban aynı zamanda kulun dünyadaki sınavlarındır. Yani kurban olarak kesilebilecek hayvanın temiz, sağlıklı ve bakımlı olması önemlidir. Ancak İslamiyet kurban olarak her hayvan türünü kabul etmez. Adak, kefaret kurbanlarının yanı sıra belirli vakitte yani Zilhicce ayının 10. gününde belirli hayvanların kesilmesi kabul edilir. Peki o hayvan türleri hangileridir ve özellikleri nelerdir?

Hangi hayvan türleri kurbanlık olur

Hangi hayvan türleri kurbanlık olur

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLARAK KESİLEBİLİR?

Dinen kurban olarak kesilmesi kabul edilmiş hayvan türleri şu şekildedir:

Koyun, keçi, sığır, manda ve deve. Dolayısıyla ancak bu hayvanlardan (veya türdeşleri) kurban olarak kesilebilir. Tavuk, kaz, ördek, deve kuşu, ceylan gibi hayvanların kurban olarak kesilmesi geçerli değildir. Kurbanın geçerliliği açısından bu hayvanların erkek veya dişi olabilir. Ancak koyunun erkeğinin, diğerlerinin ise dişisinin kesilmesi daha faziletli görülmüştür.

kurbanda kesilebilecek hayvan türleri

kurbanda kesilebilecek hayvan türleri

İslamİLİŞKİLİ HABERİslam'a göre kurban nasıl kesilir? Kurban keserken okunacak dualar! Kurban duası okunuşu

  • Koyun ve keçi sadece bir kişi için; kesilebilirken deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir. Ancak bu hüküm Hanefîler dahil üç mezhebe göre olup Mâlikî mezhebinde parasına ve etine iştirakle ortak kurban kesimi câiz görülmez.
     
  • Koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir yaşını doldurduktan sonra kurban edilebilir. Hanefîler ve çoğu fakihler yani fıkıh bilginleri, koyunun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olması halinde altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebileceğini uygun görmüştür.

hangi hayvan türleri kurban kesimi için uygundur

hangi hayvan türleri kurban kesimi için uygundur

  • Sığır ve manda cinsinden hayvanlar iki yaşını, deve ise beş yaşını tamamladıktan sonra kurban olarak kesilebilirler.
     
  • Kesilecek hayvanın kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmaması gerekir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, âzaları tamam, besili olması hem ibadetin gaye ve mahiyetine hem de sağlık kuralları için uygundur. Hasta, zayıf ve düşkün, bazı âzaları eksik hayvanların kurban olarak kesilmesi uygun değildir.
     
  • Ancak hayvan boynuzsuz, şaşı, topal ve deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olarak doğmuşsa kurban edilmesi açısından bir sakınca yoktur.
     
  • Bunların yanı sıra koyunun daha semiz ve lezzetli olması maksadıyla doğduğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz.

BİR YORUM YAPIN 0