Marketlerden hisse alınarak kesilen kurban kabul olur mu? Diyanet'in yanıtıyla...

Müslümanlar amelleri için fırsat niteliğinde olan Kurban Bayramı geldi. Maddi şartları uygun olan Müslümanlar günler öncesinden kurban hisselerini almışken, "Marketlerden sabit kilolu kurban hissesi alınır mı" sorusu herkes tarafından merak edilmeye başlandı. Peki marketlerden sabit kilolu alınan kurban hissesi kabul olur mu? Tüm detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz.

Kurban bayramı yoksul evlerin içine her sene et girmesini sağlayan bayramdır. Kesilen kurbanlar üçe bölünür. Bir bölümünü kendimize alırız, bir bölümünü komşularımıza ve yakınlarımıza dağıtırız. Son kalan kısım ile de yoksul aileleri sevindiririz. Kurban bayramında belirli hayvan türleriyle kurban ibadeti gerçekleştirilebilir. Büyükbaş ve küçükbaş kategorisine ayrılan bu hayvan türlerinden küçükbaş hayvanları bir kişinin adına kurban edebilirken büyükbaş hayvanlar en fazla yedi ortakla kesilebilir. Günümüzde bazı marketler/kurumlar hisse ile kurban kesimi yapmaktadır. 

Kurban kesmek, Allah'ın mali şartları el veren bütün Müslümanlara emrettiği bir ibadettir. "Biz her ümmete bir kurban ibâdeti belirledik ki, kendilerine rızık olarak verdiğimiz hayvanları kurban ederken üzerlerine Allah’ın adını ansınlar. Şunu iyi bilin ki, sizin ilâhınız tek bir ilâhtır; öyleyse artık O'na teslim olun. Rasûlüm! Tam bir ihlâs, samimiyet ve tevazu içinde Allah'a boyun eğen kulları müjdele!" buyurmuştur. (Hac suresi / 34. Ayet) Allah'tan gelen bu emir ile dini açıdan mükellef olan bütün insanlar kurban ibadetlerini yerine getirir.

Vefat eden kimsenin yerine kurban kesilebilir mi? Diyanet açıklamasıyla...İLİŞKİLİ HABERVefat eden kimsenin yerine kurban kesilebilir mi? Diyanet açıklamasıyla...

Kurban kesmek için önümüze birçok seçenek sunulur. Bunlardan biri de marketlerin/kurumların yaptığı hisse ile kurban kesimidir ancak bu kurbanın kabul olması için bazı şartlar vardır. Peki bu durum dinimizce uygun mudur ve uygunsa şartları nelerdir? İşte konu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanıtı...

Marketlerden sabit kilolu kurban hissesi almak caiz mi?

Marketlerden sabit kilolu kurban hissesi almak caiz mi?

MARKETLERDEN ALINAN HİSSELİ KURBAN CAİZ MİDİR? DİYANETİN YANITI...

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu konu hakkında şu şekilde bilgilendirme yapmıştı:

1. Bazı kampanyalarda 'Şu kadar et karşılığı hisse alınmaktadır' deniliyor. Onun üzerinde artan kısımlara da yeni hisseler oluşturulduğunu duyuyoruz ya da şahit oluyoruz. Bu dinen uygun değil.

2. Dinen yapılan işlemin sağlıklı ve sahih olabilmesi için doğrudan herhangi bir vakıf ya da derneğe bağış yapılması durumunda mutlaka umumi bir vekalet verilmesi gerekiyor. Hem alım satımdaki vekalet hem de kesim konusunda hepsini kapsayacak umumi bir vekalet verilmesi lazım.

3. Bazı kampanyalarda 'Şu kadar et karşılığı hisse alınmaktadır' deniliyor. Onun üzerinde artan kısımlara da yeni hisseler oluşturulduğunu duyuyoruz ya da şahit oluyoruz. Bu dinen uygun değil. Büyükbaş hayvan en fazla 7 hisseye kadar, küçükbaş hayvan ise bir kişilik kurban ibadetini yerine getirme imkanı sunuyor. O nedenle büyükbaş kaç kilo olursa olsun 7'den fazla hisseye satılamaz. Bunun hükmü dinen bu şekilde. Eğer 7'den fazla kimseye o kurban etinden, yani kilogram üzerinden bir hesaplama yapılarak hisse veriliyorsa bu diğer insanların da kurbanlarının geçersiz olmasıyla sonuçlanır.

4. Hepsinin kurban niyetiyle o hisseye dahil olması gerekiyor. Eğer içerisinde sadece et almak için, yani 7 kişiden bir kişi dahi bu niyetle o ortaklığa girmiş olsa diğerlerinin kurban ibadeti de geçersiz oluyor. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0