El-Adl (c.c) ne demek? El-Adl isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Adl...

En güzel isimlerin bulunduğu Esmaül Hüsna'dan El-Adl ismi 'adaletle hükmetmek, eşitlemek' anlamlarına gelmektedir. Ayrıca doğruluk, hakkaniyet manalarına da gelen El-Adl ismi 'çok adil' şeklinde sıfat olarak kullanılır. Peki Allah'ın isimlerinden El-Adl isminin faziletleri nelerdir? İşte El-Adl esmasıyla ilgili tüm detaylar...

'Doğru olmak, doğru davranmak, adaletle hükmetmek; eşitlemek' anlamlarını taşıyan Allah'ın güzel isimlerinden El-Adl, 'çok adil' sıfatıyla da kullanılır. Adl, Kur'an-ı Kerim'de çeşitli türevleriyle birlikte yirmi sekiz ayette yer alır. Allah'ın adalet sıfatını ifade ederek kullanılmıştır. Yalnızca En'am Suresi'nin 115. ayetinde Allah'ın sözünün adaletli olduğu belirtilir. Ancak birçok ayette Allah (c.c), adaletin zıddı olan zulümden tenzih edilmiş, ayrıca 'adl' mânasına gelen 'kıst' da Kur’an’da ve hadislerde Allah’a izâfe edilmiştir. A'raf Suresi'nin 87. ayetinde ise adl ve adalete yakın bir mâna ifade eden hayrü’l-hâkimîn, Tin Suresi'nin 8. ayetindeki ahkemü’l-hâkimîn de Allah'a nisbet edilmiştir. Bunların yanı sıra İslam filozofları adl sıfatını, "Allah'ın her varlığa lâyık olduğu imkân ve kabiliyetleri bahşetmesi" anlamına gelen inâyet ve cömertlik (cûd) kavramlarıyla açıklamışlardır. Peki El-Adl isminin faziletleri nelerdir?

El-Adl ismi faziletleri nelerdir?

El-Adl ismi faziletleri nelerdir?

El-Hakem (c.c) ne demek? El-Hakem isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Hakem...İLİŞKİLİ HABEREl-Hakem (c.c) ne demek? El-Hakem isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Hakem...

KUR'AN-I KERİM'DE 'ADL' İSMİ

Nahl Suresi 16/90. ayeti: Allah; adaleti, ihsanı ve yakınlarınızda olanlara yardım etmeyi, buyurmakta; fahşadan, münkerden ve beğyiden men etmektedir. İyice anlayıp tutmanız için size öğüt veriyor.

إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيتَاء ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ

İnnallahe ye'muru bil adli vel ihsani ve itai zil kurba ve yenha anil fahşai vel munkeri vel bagy, yeizukum leallekum tezekkerun.

En'am Suresi 6/115. ayeti: Rabb'inin kelimesi doğruluk ve adaletçe tamdır. O'nun kelimelerini değiştirebilecek yoktur. O, Her Şeyi Duyan'dır, Her Şeyi Bilen'dir.

وَتَمَّتْ كَلِمَتُ رَبِّكَ صِدْقًا وَعَدْلاً لاَّ مُبَدِّلِ لِكَلِمَاتِهِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

Ve temmet kelimetu rabbike sıdkan ve adla, la mubeddile li kelimatih, ve huves semiul alim.

El-Adl isminin geçtiği bazı ayetler

El-Adl isminin geçtiği bazı ayetler

A'raf suresi 7/87. ayeti: Mademki sizin bir kısmınız benimle gönderilene iman etmiş, bir kısmınız da iman etmemişse; o halde Allah aramızda hükmünü verinceye kadar sabredin. O, hüküm verenlerin en hayırlısıdır.

وَإِن كَانَ طَآئِفَةٌ مِّنكُمْ آمَنُواْ بِالَّذِي أُرْسِلْتُ بِهِ وَطَآئِفَةٌ لَّمْ يْؤْمِنُواْ فَاصْبِرُواْ حَتَّى يَحْكُمَ اللّهُ بَيْنَنَا وَهُوَ خَيْرُ الْحَاكِمِينَ

Ve in kane taifetun minkum amenu billezi ursiltu bihi ve taifetun lem yu'minu fasbiru hatta yahkumallahu beynena, ve huve hayrul hakimin.

Tin suresi 95/8. ayeti: Allah; hüküm verenlerin, en iyi hüküm vereni değil mi?

أَلَيْسَ اللَّهُ بِأَحْكَمِ الْحَاكِمِينَ

E leysallahu bi ahkemil hakimin.

El-Adl ismini çokça zikredenler...

El-Adl ismini çokça zikredenler...

EL-ADL İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

El-Adl ismini çokça zikreden kimsenin

  • Adaletten sapmaması, doğru istikamet üzere ilerlemesi,
  • İş hayatında ve davranışlarında adil olması,
  • Kimseye zulüm etmemesi,
  • Kendini fitne fesat düşüncelerden kurtarması,
  • Kötü huylarının iyiye dönüşmesi umulur.

BİR YORUM YAPIN 0