Namaz hangi şartlarda bozulabilir? Namazı bozmanın hükmü

Namaz İslam dininin en önemli ibadetlerinden biridir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) hadislerinde de önemine çokça vurgu yaptığı namaz için bir hadisinde "En faziletli amel, vaktinde kılınan namazdır" buyurmuştur. (Ebu Davud) Peki namaz hangi durumlarda bozulabilir? Canın tehlikede olduğu durumlarda namaz bozulabilir mi? İşte yanıtı...

'Tazim için eğilmek, kulluk, ibadet' anlamına gelen namaz, sözlükte 'dua etmek, ibadet etmek, bağışlanma dilemek, yalvarmak' manalarına gelen Arapça salat kelimesinin çoğul karşılığı olarak kullanılır. Tekbirle başlayıp selam ile son bulan belirli hareket ve sözlerden oluşan bedeni ibadeti ifade eder. Ayrıca namaz ibadetindeki rükünlerin aynı zamanda fiili ve sözlü dua niteliğinde olması salat kelimesinin terim ve sözlük anlamı arasındaki ilişkiyi de gösterir. Kur'an-ı Kerim'de Ankebut ve Cuma Suresi'nde namazı ifade etmek için zikr kelimesinin, Rum Suresi'nde ise tesbih kelimesinin de türevleriyle anlatılmıştır. Allah Ankebut Suresi 45. ayetinde, "Kitap'tan sana vahyolunan şeyi oku. Salatı ikame et. Salat, fahşadan ve münkerden alıkoyar. Kesinlikle Allah'ın zikri daha büyüktür. Allah, yaptığınız şeyleri bilir" buyurmuştur. Cum'a Suresi 9. ayetinde de, "Ey iman edenler! Cuma günü salat için seslenildiği zaman, alışverişi bırakıp, hemen Allah'ın öğüdüne koşun. Eğer bilirseniz, bu, sizin için daha hayırlıdır" şeklinde buyurmuştur. İslam'ın beş şartından biri olan namaz, dinin direği olarak görülürken Müslümanlar tarafından hangi durumlarda namazın bozulabileceği merak ediliyor. Namazın bozmanın hükmü nedir? Canın tehlikede olduğu durumlarda namaz bozulabilir mi?

Namaz hangi durumlarda bozulabilir

Namaz hangi durumlarda bozulabilir

NAMAZ HANGİ ŞARTLARDA BOZULABİLİR?

İslamiyet'te insan canı öncelikler arasında yer alır. Canı korumak dinimizce zorunludur. Bu sebeple namaz esnasında da olsa canın tehlike anında olduğu bir durumda Allah Nisa Suresi'nin 101. ayetinde şöyle buyurmuştur:

"Yeryüzünde sefere çıktığınız zaman, eğer gerçeği yalanlayan nankörlerin, size kötülük yapmalarından korkarsanız, salatı kısaltmanızda bir sakınca yoktur. Kuşkusuz, gerçeği yalanlayan nankörler sizin apaçık düşmanınızdır."

وَإِذَا ضَرَبْتُمْ فِي الأَرْضِ فَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَن تَقْصُرُواْ مِنَ الصَّلاَةِ إِنْ خِفْتُمْ أَن يَفْتِنَكُمُ الَّذِينَ كَفَرُواْ إِنَّ الْكَافِرِينَ كَانُواْ لَكُمْ عَدُوًّا مُّبِينًا

"Ve iza darabtum fil ardı fe leyse aleykum cunahun en taksuru mines salati, in hıftum en yeftinekumullezine keferu. İnnel kafirine kanu lekum aduvven mubina."

Ayrıca Allah Bakara Suresi'nin 195. ayetin de kullarına, "...Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın..." şeklinde buyurmuştur.

...وَلاَ تُلْقُواْ بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ...

"...ve la tulku bi eydikum ilet tehluketi..."

tehlike anında namaz bozulabilir mi

tehlike anında namaz bozulabilir mi

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASI:

Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı şu şekilde açıklamada bulunmuştur:

Namazı, mazeretsiz bozmak haramdır. Ancak bazı durumlarda namazı bozmak vacip, bazı durumlarda mubah, bazen de müstehap olur. İnsan canına yönelik bir tehlike karşısında; mesela saldırıya uğrayan, ateşe, suya düşen bir insanın yardım istemesi hâlinde ona yardım etmek maksadıyla namazı bozmak vacip olur. Bir malın telef olmasını, çalınmasını önlemek gayesiyle namazı bozmak mubahtır. Tek başına namaz kılan bir kişinin, cemaatle namaz kılmanın faziletini kazanmak için namazı keserek farza yetişmesi ise müstehaptır (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 504-505).

 

BİR YORUM YAPIN 0