Eş-Şekür (c.c) ne demektir? Eş-Şekür faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna Eş-Şekür...

En güzel isimlerin bulunduğu Esmaül Hüsna'dan Eş-Şekür ismi "yapılan iyiliğin sahibini övgü ile anmak" anlamına gelmektedir. Kur'an-ı Kerim'de dört ayette Allah'a nisbet edilen şekür kelimesi, kulun günahını bağışlaması veya iyilik yapmasına fırsat verilmesi şeklinde kullanılmıştır. Peki Allah'ın 99 isimlerinden biri olan Eş-Şekür isminin faziletleri nelerdir? İşte Eş-Şekür ismi ile ilgili tüm detaylar...

"Yapılan bir iyiliğin sahibini övgü ile anmak" manasını taşıyan şükr kökünden türeyen şekür, "çokça teşekkür eder" demektir. "Az da olsa kulun iyi bir ameline fazlasıyla karşılık veren" manasıyla Allah'a nisbet edilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de dört ayette Allah'a nisbet edilmiş olan şekür kelimesi üçünde gafûr isminden sonra, birinde halîmden önce yer almıştır. Şekür kelimesinin buralardaki kullanımında, kulun günahını bağışlanması veya cezalandırılmasında aceleye gidilmeden iyilik yapmasına fırsat verme unsurları bulunmaktadır. Bir âyette şâkir ismi zât-ı ilâhiyyeye izâfe edilirken iki âyette de, iyi amellerde bulunan müminlerin bu çabalarının şükranla karşılanacağını ifade eden meşkûr kelimesi geçmektedir. Nitekim şükran ve mükâfatın sahibi Allah olduğundan şükür kavramının burada dolaylı olarak zât-ı ilâhiyyeye nisbet edildiğini söylemek mümkündür. Ayrıca şükür kavramının temel manasında "artmak, ortaya çıkmak, minnet ve övgü duygularını ifade etmek" anlamları da mevcuttur. Alimler bu tabirleri, kulun gerçekleştireceği küçük bir ameli bile Cenab-ı Hakk'ın fazlasıyla karşılık verdiği yönünde yorumluyor. Peygamber Efendimiz bir hadisinde şekür kelimesini şu şekilde değinmiştir:

"İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah’a şükretmez." (Hadis-i Şerif Tirmizi, Birr 35)

Peki Esmaül Hüsna'da bulunan en güzel isimlerden kullarına iyilik yapmaları için fırsat verdiğini anlatan Eş-Şekür isminin faziletleri nelerdir?

Eş-Şekür ismi

Eş-Şekür ismi

El-Gafur (c.c) ne demektir? El-Gafur isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Gafur...İLİŞKİLİ HABEREl-Gafur (c.c) ne demektir? El-Gafur isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Gafur...

KUR'AN-I KERİM'DE EŞ-ŞEKÜR

Tegabun Suresi 64/17. ayeti: Eğer Allah'a güzel bir ödünç verirseniz, onu size kat kat fazlasıyla geri öder ve sizi bağışlar. Allah; Çok Şükreden'dir , Çok Hoş Görülü'dür.

إِن تُقْرِضُوا اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا يُضَاعِفْهُ لَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ وَاللَّهُ شَكُورٌ حَلِيمٌ

İn tukridullahe kardan hasenen yudaıfhu lekum ve yagfir lekum, vallahu şekurun halim.

İbrahim Suresi 14/7. ayeti: Hani Rabb'iniz: "Eğer şükrederseniz mutlaka size nimetlerimi artırırım, eğer nankörlük ederseniz bilin ki azabım çok şiddetlidir!" diye bildirmişti.

وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ

Ve iz te'ezzene rabbukum le in şekertum le ezidennekum ve le in kefertum inne azabi le şedid.

Eş-Şekür isminin faziletleri nelerdir?

Eş-Şekür isminin faziletleri nelerdir?

EŞ-ŞEKÜR İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Eş-Şekür ismini sık sık zikreden bir kimsenin;

  • Vücut ağrılarından kurtulması,
     
  • Rızkının bol ve nimetlerinin bereketli olması,
     
  • Nefes darlığının ve vücut yorgunluğun gitmesi umulur.

 

Doğru eş nasıl seçilmeli? İyi bir eş adayı nasıl olmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Doğru eş nasıl seçilmeli? İyi bir eş adayı nasıl olmalı?

BİR YORUM YAPIN 0