El-Kebir (c.c) ne demektir? El-Kebir isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Kebir...

En güzel isimlerin bulunduğu Esmaül Hüsna'dan 'büyük ve cüsseli', 'ulu ve yüce' anlamlarına gelen El-Kebir ismi Allah'ın zat-ı sıfatlarından biridir. Peki El-Kebir isminin faziletleri nelerdir? İşte El-Kebir ismiyle ilgili tüm detaylar...

"Büyük ve cüsseli, ulu ve yüce olmak" anlamlarında kullanılan kiber masdarından türemiş olan kebir kelimesi, "büyük ve gövdeli, ulu ve yüce" demektir. Ayrıca kebir kelimesi "zâtının ve sıfatlarının mahiyeti bilinemeyecek kadar ulu" manasında da kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de kiber kavramı on dokuz âyette Allah’ın zâtına veya sıfatlarına nisbet edilmektedir. Zât-ı ilâhiyyeye izâfe edilenlerden altısı kebîr, biri doksan dokuz isim içinde yer alan mütekebbir, biri "azamet, yücelik ve hükümranlık" anlamındaki kibriyâ kelimesidir. "Büyük, daha büyük, yegâne büyük" mânasına gelen ve muhtelif hadis rivayetlerinde Allah'a nisbet edilen ekber Kur'an'da Cenâb-ı Hakk'ın halk, rızâ, makt (gazab) gibi sıfatlarıyla bağlantılıdır.

Bunların yanı sıra alimler, kebîrin ifade ettiği "cüsseli ve gövdeli olan" şeklindeki hacim büyüklüğü mânasının Allah'a nisbet edilemeyeceğini belirtmişlerdir. Esasen bu isim Kur’an’da yer aldığı âyetlerin beşinde "yüce, aşkın" anlamındaki "alî", birinde de yine aynı mânaya gelen "müteâlî" ismiyle birlikte zikredilerek maddî büyüklüğün söz konusu olmadığı vurgulanmıştır.

Öte yandan hemen bütün İslâm âlimleri, kebîr ismine "şanı yüce ve azameti büyük olan, kudret ve hükümranlığına sınır bulunmayan, hiçbir şeye muhtaç olmayan, yaratılmışlara benzemeyen" şeklinde anlam vermişlerdir.

El-Kebir ismi

El-Kebir ismi

KUR'AN-I KERİM'DE EL KEBİR

Hac Suresi 22/62. ayeti: İşte böyledir! Allah Hakk'ın ta kendisidir. O'ndan başka yöneldikleriniz ise Batıl'dır. Allah, Çok Yüce'dir, Çok Büyük'tür.

ذَلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ وَأَنَّ مَا يَدْعُونَ مِن دُونِهِ هُوَ الْبَاطِلُ وَأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْعَلِيُّ الْكَبِيرُ

Zalike bi ennallahe huvel hakku ve enne ma yed'une min dunihi huvel batılu ve ennallahe huvel aliyyul kebir.

Nisa Suresi 4/34. ayeti: Erkekler kadınlar üzerinde kavvamdırlar. Kendi mallarından infak etmelerinden dolayı Allah bazınızı bazınıza göre faddale yapmıştır. İyi ahlaklı kadınlar; bağlılık gösteren ve Allah'ın korumasını istediğini, kocalarının bulunmadığı zamanlarda da koruyanlardır. Nuşuzundan endişe ettiğiniz kadınlara önce öğüt verin, sonra yalnız bırakın, sonra bir süre ayrılın. Eğer size uyarlarsa onların aleyhine bir yol aramayın. Kuşkusuz Allah Çok Yüce'dir ve Çok Büyük'tür.

الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاء بِمَا فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَبِمَا أَنفَقُواْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِّلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللّهُ وَاللاَّتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلاَ تَبْغُواْ عَلَيْهِنَّ سَبِيلاً إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلِيًّا كَبِيرًا

Er ricalu kavvamune alan nisai bi ma faddalallahu ba'dahum ala ba'dın ve bi ma enfeku min emvalihim. Fes salihatu kanitatun hafizatun lil gaybi bi ma hafizallah. Vellati tehafune nuşuzehunne fe ızuhunne vahcuruhunn fil medacıı vadrıbuhunne, fe in ata'nekum fe la tebgu aleyhinne sebila. İnnallahe kane aliyyen kebira.

Mu'min Suresi 40/12. ayeti: Bu, sizin bir tek Allah'a çağrıldığınız zaman inkar etmeniz nedeniyledir. O'na şirk koşulunca inanıyordunuz. Artık karar yüce ve büyük olan Allah'ındır.

ذَلِكُم بِأَنَّهُ إِذَا دُعِيَ اللَّهُ وَحْدَهُ كَفَرْتُمْ وَإِن يُشْرَكْ بِهِ تُؤْمِنُوا فَالْحُكْمُ لِلَّهِ الْعَلِيِّ الْكَبِيرِ

Zalikum bi ennehu iza duiyallahu vahdehu kefertum, ve in yuşrek bihi tu'minu, fel hukmu lillahil aliyyil kebir.

El-Aliyy (c.c) ne demektir? El-Aliyy isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Aliyy...İLİŞKİLİ HABEREl-Aliyy (c.c) ne demektir? El-Aliyy isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Aliyy...

EL-KEBİR İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

El-Kebir ismini anlamını bilerek zikreden kişiler, Allahu Teala'nın büyüklüğünü her yerde idrak ederek farkına varmaya ve imanın kuvvetlenmesine vesile olmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0