İslam'ı tebliğ etmek ne demek? Nasıl tebliğ edilir?

Allah (cc) bütün Müslümanlara çok değer veriyor ve her birinin Kendi (cc) dininin elçisi yapıyor. Aklı baliğ herkesin yapabileceği bu görevin mükafatı çok büyüktür. Gerektiğinde Müslüman kardeşinin itikadi hatasını düzelterek, gerektiğinde gayrimüslimleri İslam'a davet ederek bu görevi ifa etmiş oluruz. Bu sorumluluğu üstlenince çok dikkatli olmak gerekir. İslami tebliğ nedir, nasıl yapılır? Tebliği kim yapar?

Allah'ın (cc) dini İslam insan ve cinlerin hepsini muhatap alır. Herkes İslamiyet'i öğrenmekle yükümlüdür. Ancak dinimiz hakkında daha çok bilgi sahibi olanlar bildiklerini etrafındakilere anlatmalıdır. Buna tebliğ etmek denir. Tebliğ etmek herkese farzdır. Kuranı Kerim'deki “Sizden, hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Âl-i İmrân suresi, 104) ayetiyle bu gerçeği anlarız. Tebliğ eden kişilerin bazı özellikleri olmalıdır. Bütün Müslümanlara farz olan bu ibadet asla öğrenmeden ve anlamadan yapılmamalıdır. Mükafatı bilemeyeceğimiz kadar çok olan tebliğ etmenin ne anlama geldiğini, kimlere yapılması gerektiğini ve nasıl yapılacağını haberimizde bulabilirsiniz.

TEBLİĞ ETMEK NE DEMEKTİR?

Kimler İslami tebliğ etmekle sorumludur?

Kimler İslami tebliğ etmekle sorumludur?

Tebliğ Arapça kökenli bir kelimedir. Türk dil kurumuna göre bildirme, haber verme, bildiri anlamlarına taşır. Kuran-ı Kerim'de İslam'a davet anlamlarıyla geçer. Tebliğ görevi sadece bir sınıf insan için değil bütün Müslümanların vazifesidir. Maddi bir kazanç elde etmeyi ve sadece Allah'ın (cc) rızasını kazanmak için yapılan bir ibadettir. Sevabı oldukça yüksek olan bu ibadetin sonucunda eğer bir kişi İslam'la şereflenmeyi tercih ederse, vesile olan kişiye Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) büyük bir müjde vermiştir. Şart olarak Allah'ın (cc) rızasını kazanmayı istemelidir ve bu görevi hakkıyla yerine getirmesi gerekir.


“Bir kimsenin senin vâsıtanla hidâyete ermesi, senin için (en kıymetli dünya nîmeti olan) kızıl develere sahip olmandan daha hayırlıdır.” (Buhârî)

NEDEN TEBLİĞ EDİLİR? 

Allah'ın (cc) dini İslam'ı her yere yaymak ve dünyadaki herkese duyurmak için tebliğ edilir. Bu görev bütün Müslümanlar üzerine farzdır. İlk tebliğ edenler Peygamberlerdir. Öyle ki Peygamberimiz Hz. Muhammed'e (SAV) Ey Peygamber! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer böyle yapmazsan elçilik vazîfeni yerine getirmemiş olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Şüphesiz Allah, kâfirler topluluğunu doğru yola erdirmez. (Mâide suresi / 67. Ayet) ayeti indirilmiştir.

Tebliğ görevi çok önemlidir, mükafatı ise en az o kadar fazladır. “Doğru yola davet eden kimse, ona tâbî olanların sevapları kadar sevap alır. Bu, tâbî olanların sevâbından bir şey eksiltmez! Kötü bir yola davet eden kimse de, ona tâbî olanların günahları kadar günah alır. Bu da, tâbî olanların günahlarından hiçbir şey eksiltmez!..” (Müslim, Tirmizî) Ancak bu görevi yaparken çok dikkatli ve o konuda çok bilgili olmak gerekir.

Geçmiş namazların kazası nasıl kılınır? 5 vakit kaza namazının kılınışıİLİŞKİLİ HABERGeçmiş namazların kazası nasıl kılınır? 5 vakit kaza namazının kılınışı

NASIL TEBLİĞ EDİLİR?

Tebliğ etmek İnsanları İslam'a çağırmaktır.  “(İnsanları) Allâh’a çağıran, sâlih amel işleyen ve; Ben müslümanlar'danım. diyen kişiden daha güzel sözlü kim olabilir?” (Fussilet suresi, 33. Ayet) Bu görevi gerçekleştirirken insanlar doğru kaynaktan şaşmamalıdır. Bu kaynaklar iki tanedir.

  • Kitabımız kuran-ı Kerim
  • Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) sünnetleri
Japonya vatandaşı Kazuhisa Ozaki Müslüman oldu! Diyanet İşleri Başkanı Erbaş yalnız bırakmadı

İLİŞKİLİ HABER

Japonya vatandaşı Kazuhisa Ozaki Müslüman oldu! Diyanet İşleri Başkanı Erbaş yalnız bırakmadı

BİR YORUM YAPIN 0