El-Mucib (c.c) ne demektir? El-Mucib isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Mucib...

En güzel isimlerin olduğu Esmaül Hüsna'dan El-Mucib ismi, icabet sıfatından türemiş “dua ve dileklere olumlu cevap veren” mânasına gelmektedir. Peki El-Mucib (c.c) isminin faziletleri nelerdir? işte Esmaül Hüsna'dan El-Mucib ismiyle ilgili tüm detaylar...

Sözlükte "kesmek; birinin susmasını sağlamak" anlamındaki cevb kökünün "if‘âl" kalıbından (icâbet) sıfat olarak türeyen mücîb "dua ve dileklere olumlu cevap veren" mânasına gelir. İcabet kelimesi aslında "cevap vermek suretiyle söz söyleyenin kelâmını kesmek" manasındadır. İcabet kelimesi iki grupta ele alınmıştır. İlk olarak Ahkaf Suresi'nin 31. ayetinde "Allah'ın davetçisine icabet ediniz" buyurmuştur. "Ey Mûsâ ve Hârûn, ikinizin de talebi kabul edilmiştir" ayeti de (Yûnus 10/89) ikincisinin örneğini teşkil eder. İcâbet kavramı beş âyette zât-ı ilâhiyyeye nisbet edilmektedir. Bunlardan biri mücîb şeklinde olup Hud Suresi'nin 61. ayetinde geçer. Hz. Sâlih’in kendi kavmine hitabı sırasında, "Allah’tan bağışlanma isteyin ve O’na dönün, zira benim rabbim kullarına çok yakındır, dua ve isteklerini kabul edendir" buyurmuştur. İcabet sıfatından türeyen mucib, Peygamber Efendimiz (SAV)'in hadislerinde de Allah'a nisbet edilmiştir. Peki El-Mucib isminin faziletleri nelerdir?

El-Mucib (cc) ne demek?

El-Mucib (cc) ne demek?

KUR'AN-I KERİM'DE EL-MUCİB İSMİ

Bakara Suresi 2/186. ayeti: Kullarım, sana, Ben'i sorarlarsa bilsinler ki Ben, yakınım. Bana dua edenin, duasına karşılık veririm. O halde onlar da Benim çağrıma uysunlar ve Bana gerçek anlamda iman etsinler ki doğru yola kavuşmuş olsunlar.

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لِي وَلْيُؤْمِنُواْ بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ

Ve iza seeleke ıbadi anni fe inni karib ucibu da'veted dai iza deani, fel yestecibu li vel yu'minu bi leallehum yerşudun.

İbrahim Suresi 14/39. ayeti: "Hamd, yaşlılığımda bana İsmail'i ve İshak'ı bağışlayan Allah'a aittir. Kuşkusuz, benim Rabbim duayı işitendir."

الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِي وَهَبَ لِي عَلَى الْكِبَرِ إِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَقَ إِنَّ رَبِّي لَسَمِيعُ الدُّعَاء

Elhamdulillahillezi vehebe li alel kiberi ismaile ve ishak, inne rabbi le semiud dua.

Mu'min Suresi 40/60. ayeti: Rabb'iniz: "Bana dua edin ki size karşılık vereyim. Bana kulluk etmeğe büyüklenenler, horlanmış olarak Cehennem'e gireceklerdir." dedi.

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ

Ve kale rabbukumud'uni estecib lekum, innellezine yestekbirune an ibadeti se yedhulune cehenneme dahırin.

El-Mucib ismiyle ilgili hadis;

İbn Abbas’ın naklettiğine göre Hz. Peygamber’in dua ve niyazlarından birinin son kısmı şöyledir: "Rabbim! Duamı kabul et, günahımı bağışla, çağrıma icâbet et, hak yol için kullandığım delilleri daima geçerli kıl, kalbimi hidayetten ve dilimi doğruluktan ayırma, kalbime gelebilecek kin duygularını benden uzaklaştır!" (Müsned, I, 227).

EL-MUCİB (C.C) İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

 El-Mucib ismi şerifi Allah'ın (cc) kendine yalvaranları hiçbir zaman boş çevirmediğini gösterir. Bütün mahlukatın dilek ve dualarına karşılık verir. Hikmet ehli duanın kabulünün üç çeşit olduğunu söyler.

  1.   Allah'u Teala yapılan duayı kabul eder ve kulunun isteğini hemen gerçekleştirir.

    Kullarım sana beni sorduklarında bilsinler ki şüphesiz ben yakınım, bana dua ettiğinde dua edenin dileğine karşılık veririm. Şu halde benim davetime gelsinler ve bana iman etsinler ki doğru yolu bulabilsinler. (Bakara suresi / 186. Ayet)
     
  2. Duayı kabul eder ama isteğini sonra gerçekleştirir.

    Dua için açılan eller
    Dua için açılan eller

     
  3. Duayı kabul eder ama isteğini vermez. Onun yerine kişi için daha hayırlısını verir. 
    El-Kerim (c.c) ne demektir? El-Kerim isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Kerim...İLİŞKİLİ HABEREl-Kerim (c.c) ne demektir? El-Kerim isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Kerim...

 Bütün duaları zamanı gelince kabul eden Allah'ı (cc) El-Mucib esması sayesinde hiçbir zaman pes etmememiz gerektiğini ve hep ümit var olmamız gerektiğini anlarız çünkü olmuş ve olacak her şey Allah'ın himayesindedir.  O, gökleri ve yeri örneksiz yaratandır. Bir işe hükmetti mi ona sadece "ol" der, o da hemen oluverir. (Bakara suresi /117. Ayet)

Zikir ve dua

Zikir ve dua

  • Allah'tan (cc) bir şey isterken duanızın kabul olması için El-Mucib (cc) esmasını dualarınızda bolca geçirmeniz tavsiye edilir.
     
  • Her gün El-Mucib (cc) zikrinin tekrarı ile biiznillah Allah'ın yarattığı mucizelere nail olunur.
     
  • El-Mucib (cc) esması her gün zikredilmeye özen gösterilirse o kul Allah'ın (cc) izni ile muttakilerden olur.

BİR YORUM YAPIN 0