2023 Kurban bayramı ne zaman? 2023 Kurban Bayramı hangi günlere denk geliyor?

Kurban bayramlarında akıl baliğ olmuş bütün Müslümanların kurban kesmeleri vaciptir. Kurban ibadetinin önemi ayet ve hadislerle bildirilmiştir. Her yıl dört gün süren Kurban Bayramı 2023 yılında hangi günlere denk gelir? 2023 Kurban bayramı ne zaman? 2023 Kurban Bayramı hangi günlere denk geliyor?

Allah'ın (cc) rızasını gözeterek kesilen kurbanın sevabı o kadar fazladır ki aklımızla tahayyül edemeyiz. Öyle ki, Hz. Âişe vâlidemizden rivâyet edildiğine göre Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) şöyle buyurmuşlardır: “Âdemoğlunun, Kurban Bayramı’nın birinci günü yaptığı işlerin Allah’a en sevimli olanı, (kurban) kanı akıtmaktır, (O gün Allah katında bundan daha sevimli bir amel yoktur.) Kıyâmet günü o kurban, boynuzları, tırnakları ve kıllarıyla gelir. Kurbanın kanı da, henüz yere düşmeden Allah’ın rızâsına nâil olur ve kabul edilir. O hâlde, kurbanlarınızı gönül hoşnutluğu ile kesin!” (Tirmizî) Verdiğimiz hadisi duyan herkes müjdeye nail olmak umuduyla her sene kurban bayramını iple çekiyor. 2023 yılında Arefe günü ve Kurban bayramı hangi günlere denk geliyor? sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Kurbanlık

Kurbanlık

AREFE GÜNÜ VE FAZİLETİ

Kurban bayramının arefe günü de çok faziletlidir çünkü Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim) buyurmuşlardır. Hicri takvimde Zilhicce ayının dokuzuncu gününe denk gelen arefe günü miladi takvimde 2023 yılının 27 Haziran tarihine denk geliyor. 

İftar sofrası

İftar sofrası

Arefe günü hakkında başka müjdeler de vardır. Rasulullah Efendimiz'in (SAV) arefe gününün önemine binaen birçok hadisleri vardır. Arefe gününü de içeren Zilhicce ayının ilk on gününü işaret ederek Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV);

"Salih amellerin Allah'a en ziyade sevgili olduğu günler bu on gündür! Ondaki her bir günün orucu bir yıllık oruca (sevapça) eşittir. Ondaki bir gece kıyamı (ibadetle ihya edilmesi) Kadir Gecesi'nin kıyamına (ihyasına) eşittir." (Tirmizi) buyurmuşlardır. 

AREFE GÜNÜ NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

Kurban bayramının arefe gününü en güzel şekilde değerlendirmek için ilk önce Peygamber Efendimiz'e (SAV) başvurmalıyız. Zira mükemmel ve hatasız Müslüman olarak örnek olan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) arefe günlerini böyle değerlendirirdi: 

Hz. Peygamber (a.s.m) gece teheccüd namazı için kalkarken, önce on defa tekbir (Allahü ekber), on defa tahmid (elhamdulillah), on defa tesbih (sübhanellah), on defa tehlil (la ilahe illallah) ve on defa istiğfar çekerek başlardı. Ardından on defa 'Allah’ım! Beni bağışla, beni doğru yolda sabit kıl ve bana rızk ver.' (mealindeki) duayı okurdu. Sonra da 'Allah’ım! Hesap gününde sıkıntıya düşmekten sana sığınırım.' (mealindeki) duayı okurdu.”(Ebu Davud) 

Hac ibadeti nasıl yapılır? 14 adımda hac ibadetiİLİŞKİLİ HABERHac ibadeti nasıl yapılır? 14 adımda hac ibadeti

Arefe gününü tespih çekerek de idrak edilmesi önerilir. Peki tespih çekerken neye öncelik vermeliyiz? Peygamber Efendimiz (SAV) bu soruyu en güzel şekilde cevaplamışlardır. Arefe günüde ihlas suresini farklı sayılarda okumayı önermişlerdir. (Tirmizi)

Tespih çekmek

Tespih çekmek

Arefe günü gibi faziletli günlerin müjdeleri ahir dünyadaki hiçbir şeyle karşılanamaz çünkü Hz. Aişe validemiz "Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: 'Bunlar ne istiyorlar?' demişlerdir.

2023 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban neden kesilir? Kurban kesimi ve merak edilenler İLİŞKİLİ HABERKurban neden kesilir? Kurban kesimi ve merak edilenler

Kurban bayramının ilk günü Zilhicce ayının 10. günüdür. Miladi takvimde 28 Haziran Perşembe gününe denk gelir. Dört gün olan Kurban bayramı 2023 yılında 28-29-30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerindedir.

Babalar Günü ne zaman 2023? Babalar günü için geri sayım başladı...

İLİŞKİLİ HABER

Babalar Günü ne zaman 2023? Babalar günü için geri sayım başladı...

BİR YORUM YAPIN 0