Deprem bölgesinde cenazeleri yıkamadan defnetmek caiz midir? Diyanet cevapladı

Kahramanmaraş'ta medyana gelen şiddetli depremlerden nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşların cenazelerinin yıkanmadan defnedilmesi dikkat çekti. Birçok kişi "Cenazelerin yıkanmadan defnedilmesi caiz mi?" sorusunu araştırmaya başladı. Peki deprem bölgesinde cenazeleri yıkamadan defnetmek caiz midir? Konuya ilişkin Diyanet'ten fetva geldi.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen şiddetli depremler, yıkımları ve can kayıpları sebebiyle Cumhuriyet tarihinin en acı felaketi oldu. Arama ve kurtarma ekiplerinin çalışmaları sonucu enkaz altından çıkardıkları cansız bedenler tüm Türkiye'yi yasa boğarken, cenazelerin yıkanmadan defnedilmesi dikkat çekti. Bu durum da "Cenazelerin yıkanmadan defnedilmesi caiz mi?" sorusunu akıllara getirdi. İslamiyet'e göre, vefat eden kişiyi baştan ayağa kadar tamamen ve bir defa yıkamak farz, üç defa yıkamak ise sünnettir. Ancak yaşanan depremlerden sonra; suya ulaşılması zor olan yerlerde veya durumlarda ne yapılması gerektiği konusu merak ediliyor. Diyanet İşleri, depremde vefat eden vatandaşların yıkanmadan defnedilmesi hakkında yeni fetva yayınladım. Bu haberimizde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konuya ilişkin yayınladığı bildiriyi ele aldık.

Akut kompartman sendromu nedir? Deprem sonrası görülen kompartman sendromuna dikkatİLİŞKİLİ HABERAkut kompartman sendromu nedir? Deprem sonrası görülen kompartman sendromuna dikkat

Deprem enkazı

Deprem enkazı

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NIN DEFİN FETVASI:

Cenazeyi su ile yıkama imkânı olduğu sürece su ile yıkamak gerekir. Su ile yıkama imkânının olmadığı durumlarda cenazeye teyemmüm yaptırılır. Cenazeye uygulanan teyemmüm, kişilerin abdest veya gusül yerine aldıkları teyemmüm gibidir. Teyemmüm aldıracak kişi, ne için teyemmüm aldıracağına (gusle) niyet eder. Eldivenli veya eldivensiz olarak parmakları açık şekilde ellerini temiz bir toprağa veya toprak cinsinden bir şeye vurur, ileri ve geri hareket ettirerek kaldırır, hafifçe birbirine vurarak ellerini silkeler. Ellerinin içiyle cenazenin yüzünün tamamını bir kerede mesh eder. Sonra ikinci defa ellerini aynı şekilde toprağa vurur ve sol elin içiyle, cenazenin dirseğiyle birlikte sağ kolunu mesh eder; daha sonra da sağ elinin içiyle cenazenin sol kolunu aynı şekilde mesh eder. Erkek, erkek cenazeye, kadın da kadın cenazeye teyemmüm ettirir. Zaruret durumlarında erkek veya kadın eldiven kullanarak karşı cinsten olan cenazeye teyemmüm ettirebilir. Cenaze, teyemmüm yaptırılamayacak halde ise mevcut haliyle namazı kılınır ve defnedilir.

Depremde hayatını kaybedenler şehit sayılır mı? Profesör Dr. Mustafa KarataşİLİŞKİLİ HABERDepremde hayatını kaybedenler şehit sayılır mı? Profesör Dr. Mustafa Karataş'ın cevabı

Cenaze nasıl yıkanır

Cenaze nasıl yıkanır

CENAZE NASIL YIKANIR?

Ölen bir Müslümanı yıkayıp kefenlemek ve sonra namazını kılıp kabre defnetmek, Müslümanlar üzerine farz-ı kifâye hükmünde bir vazifedir. Bu farzı yapacak kimse bulunmadığı takdirde, bütün Müslümanlar Allah indinde mes'ul olurlar. Cenazelerin bir an evvel yıkanıp kefenlenmesi ve kabrine konulması müstehabdır. Ölüyü baştan ayağa kadar, tamamen ve bir defa yıkamak farzdır. Üç defa yıkanması ise sünnettir.

Ölüyü yıkamak için vücudun yarıdan fazlası yahut yarısı ile birlikte başının da olması gerekir. Yalnız, el, ayak, kol, başın yıkanması üzerine namaz kılınmaz. Kendisinde hayat belirtisi olan (ses, nefes, hareket gibi...) düşük çocukların yıkanması vâcibdir. Azaları tam teşekkül etmiş, ölü doğan çocuk da yıkanır. Azaları tam teşekkül etmemiş düşükler ise, yıkanmaz. Bir beze sarılıp isimsiz olarak gömülürler. Cenaze namazı da kılınmaz. Yıkanması vâcib olan ölüler üzerine cenaze namazı kılmak da vâcibdir. Ölünün yıkanması için şehid olmaması da lâzımdır. Çünkü şehidler yıkanmazlar. Elbise ve kanları ile birlikte gömülürler.

BİR YORUM YAPIN 0