Sabır duası nasıl okunur? Sakinleşmek için hangi dua okunur? Sabır duası Türkçe ve Arapçası...

Zor ve sıkıntılı zamanlardan kurtulmak ve değiştiremeyecek olaylar karşısında sabırlı olmak gerekir. Bu durumda sabır duasının okunmasında fayda vardır. Peki sabır duası nasıl okunur? Sakinleşmek için hangi dua okunur? Sabır duası Türkçe ve Arapçası...

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem olaylarından sonra büyük yıkımların ve binlerce can kaybının olması birçok vatandaşın yeise kapılmasına sebep oldu. Ancak bunun da bir sınav olduğu bilincinde olup sabretmek gerekir. İslamiyet'te sabretmek de bir amel olarak görülür ve insanın hanesine sevap olarak yazılır. "Engellemek, hapsetmek; güçlü ve dirençli olmak" anlamlarındaki sabr kelimesi ahlâk terimi olarak "üzüntü, başa gelen sıkıntı ve belâlar karşısında direnç gösterme; olumsuzlukları olumlu kılmak için gösterilen metanet" gibi mânalara gelir. Sabır "nefsi telâştan, dili şikâyetten, organları çirkin davranışlardan koruma, nimet haliyle mihnet hali arasında fark gözetmeyip her iki durumda sükûnetini muhafaza etme, Allah’tan başkasına şikâyette bulunmama" şeklinde yorumlanır. Bu haberimizde, herhangi bir olumsuz ve üzücü durumlar için sabır duasıyla beraber sakinleşmek için okunması tavsiye edilen duayı ele aldık.

SABIR DUASI NASIL OKUNUR?

Araf Suresi 7/126. ayeti: "Rabb'imizin bize gelen ayetlerine iman etmemizden dolayı, bizden intikam almak istiyorsun. Ey Rabbimiz! Bizi sabırlı kıl ve canımızı teslim olanlar olarak al."

وَمَا تَنقِمُ مِنَّا إِلاَّ أَنْ آمَنَّا بِآيَاتِ رَبِّنَا لَمَّا جَاءتْنَا رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَتَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ

Ve ma tenkımu minna illa en amenna bi ayati rabbina lemma caetna, rabbena efrıg aleyna sabren ve teveffena muslimin.

Sıkıntı ve zorluklara karşı yapılan her duanın kişi için fazileti büyüktür. Sabır gerektiren konularda sabrın sadece Allah tarafından verileceğine ve sabırsızlığın da cezalandırılacağına işaret edilmektedir. Allah'u Tealanın kullarını imtihan için yarattığını ve sabır etmeleri sayesinde mükafatlandırılacaklarını birçok ayet ve hadiste bildirilmektedir. Sabır konusu oldukça derin ve her kişiye farklı şekilde imtihan edilir.

3 ihlas 1 FatihaİLİŞKİLİ HABER3 ihlas 1 Fatiha'nın fazileti nedir? İhlas suresi ile hatim sevabı! İhlas hatmi yapılışı

SAKİNLEŞMEK İÇİN HANGİ DUA OKUNUR?

Sakinleşmek ve sakin kalmak için özellikle en güzel isimlerin yer aldığı Esma-ül Hüsna'dan esmalarından olan 'Ya Sabır' esmasını zikretmek gerekmektedir.

Esma'ül Hüsna'da yer alan 'Ya Salim' esması da sabırlı ve sukunetli kalmaya faydalı esmalardandır. Sabırlı olmak ve sakin kalmak için dua etmeden evvel abdest almak bulunduğu yerde oturuyor ise ayağa kalkmak, ayakta ise oturmak ve bulunduğu durumu değiştirmek sakinleşmek için hadislerde yer alan öncelikli tavsiyelerdendir.

  • Sakinleşmek ve sakin kalabilmek için çok vehim bir olayda ölüm neticesinde ise;

 inna lillahi ve inna ileyhi raciun duasını okumak hem karşıdaki kişiye hem de okuyan kişiye faziletli olmaktadır. Dünya hayatında birçok sıkıntı veya zorlukla karşılaşıldığında duaya sarılmak ve özellikle mümkün ise Fatiha Suresi'ni okumak faydalı olur. Bunun yanında Tekasür Suresi de, sıkıntılı ve sabır gerektiren durumlarda okunması önerilir.

Sakinleşmek için kısa ve en etkili dua ise estağfurullah şeklindeki istiğfar olmaktadır. İstiğfar etmek ani kızgınlık ve öfke anında kişiye iyi gelen ve yatıştıran bir etki olarak yer almaktadır. Estağfurullah kelimesini sıkça dile getirmek sakinleşmenin anahtarı olmaktadır.

  • Birçok hadiste ani sıkıntı ve dertlerin günahlar sayesinde ortaya çıktığı anlatılmaktadır. Bunun için;

 'Estağfurullah' zikri günahlardan af ve belaların kalkmasına vesile olması bakımından faziletli ve faydalı bir zikir olmaktadır. Diğer esmaların da okunması sakinleştirmeye faydalı olmaktadır.

  • Sakinleşmek için okunan diğer bir dua ise;

 'Amentü' duasıdır. Amentü duası hızlı şekilde etki ederek sakinleşmeye ve imanın artmasına vesile olan bir duadır. Amentü duasının tekrarlanması kişide iman seviyesinde değişiklik ve artış oluşturacağı için kızgınlık ve öfke hissi kendisini merhamet ve şefkate bırakmaya vesile olmaktadır. Sakinleşmek için besmele okumak ve çekmek de tavsiye edilmektedir.

Adet döngüsüne göre hamilelik hesaplama yöntemi

İLİŞKİLİ HABER

Adet döngüsüne göre hamilelik hesaplama yöntemi

BİR YORUM YAPIN 0