Fıtır sadakasının Ramazan ayından önce verilmesi caiz midir?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden sonra 10 ilimizde de meydana gelen artçı sarsıntılarda binlerce kişi evsiz kalırken depremzedeler için ülkemizde milli yardım seferberliği oluştu. Ramazan'ın yaklaşmasıyla beraber milyonlarca Müslüman, "Fıtr sadakası Ramazan ayından önce verilir mi?" sorusunun cevabını araştırmaya başladı. Peki fıtır sadakasının Ramazan ayından önce verilmesi caiz midir?

Müslümanlar Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) "Komşusu açken tok olarak yatan kimse bizden değildir" (Hakim) hadisini tamamen benimsedikleri için Türkiye'de yaşanan asrın felaketinde yardımcı olabilmek ümidiyle dünyanın dört bir yanından yardımlarını gönderiyorlar. Yaşanan büyük iki deprem ve arkasından gelen artçı sarsıntılar sonucunda ülkemizde birçok insan evsiz kaldı. Devletin kurumlarıyla birlikte koordineli bir şekilde vatandaşlar depremzedeler için yardım seferberliği başlattı. Ramazan'ın yaklaşmasıyla birlikte milyonlarca Müslüman, depremzedelere yapılan yardımların sadaka yerine geçip geçmediğini merak ediyor. Peki depremzedelere yapılan yardımlar sadaka yerine geçer mi? Daha çok Ramazan ayında verilen fıtır sadakası bayramdan önce verilir mi? Depremzedelere fıtır sadakası verilir mi? Fıtır sadakasını Ramazan ayından önce vermek caiz midir? bütün soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

Sadaka vermek

Sadaka vermek

FITIR SADAKASI NE DEMEK?

Fıtır sadakası Ramazan ayında verilen bir sadaka türüdür. Vaciptir. Vacip oluşu, sünnetle sabittir. (Buhârî) Temel ihtiyaçlarından ayrı nisap miktarı zenginliğe sahip ve akla baliğ olan Müslümanların vermesi gereken bir sadakadır. Fitre de denilen sadaka için ölçü bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standartlarında bir günlük (iki öğün) gıda ihtiyacını karşılamaktır. Ülkemizde fitrenin günlük miktarını her sene Diyanet İşleri Başkanlığı belirler. 30 günlük yemek fitresi bir kişiye verilebileceği gibi, verilecek miktar bir kaç kişiye de bölünebilir. Hz. Peygamber, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebu Davud). İmkanlar dahilinde ebeveynler çocukları için bu sadakayı vermelidirler.

Sadaka ömrü uzatır mı? Sadakanın faziletleri nelerdir? Ramazanda sadaka vermekİLİŞKİLİ HABERSadaka ömrü uzatır mı? Sadakanın faziletleri nelerdir? Ramazanda sadaka vermek

FITIR SADAKASI NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının Ramazan ayında verilmesi müstehaptır. Ancak Hanefi mezhebinde doğal afet gibi durumlarda Ramazan ayından önce de sadaka verilebilir.

DEPREMZEDELERE FITIR SADAKASI VERİLİR Mİ?

Depremzede

Depremzede

Ülkemizin 10 ilinde meydana gelen depremle binlerce kişi zor durumda kaldı. Deprem bölgesinde binlerce insan soğuk hava şartlarında evsiz yaşamaya çalışıyor. Hanefi mezhebi fıtır sadakası için Ramazan ayında verilebileceği gibi Ramazan ayından önce de verilmesini caiz bulmuştur. Yaşadığımız depremle yardıma muhtaç kardeşlerimize Ramazan ayından önce fitr verebiliriz.

Ramazan'da alışveriş önerileri! Ramazan'da ekonomik alışveriş nasıl yapılır

İLİŞKİLİ HABER

Ramazan'da alışveriş önerileri! Ramazan'da ekonomik alışveriş nasıl yapılır
Geleneksel Türk evleri özellikleri nedir? Türk ev dekorasyonu nasıl olur?

İLİŞKİLİ HABER

Geleneksel Türk evleri özellikleri nedir? Türk ev dekorasyonu nasıl olur?

BİR YORUM YAPIN 1

Hacıı 1 yıl önce

Kesinlikle sadaka ömrü uzatır ammena sadakna.Yardım edelim herkese zekat verelim,,Fıtır olayı acaba RamazanOrucu Olmasaydı veya Ramazan olmasaydı Fıtır Olurmuydı.Hocalardan değil alimlerden öğrenmek isterim