Yemin bozmanın kefareti nedir? Nasıl yerine getirilir? Necmettin Nursaçan'ın cevabı...

İnsani ilişkiler içinde güven adeta mumla aranır oldu. İslam dininde önemli bir yer tutan yemin mevzusu, söz konusu kişiye dini bir vecibe yüklemektedir. Bunu da hem Allah'ın (cc) ayetleriyle hem de Hz. Muhammed'in (SAV) hadisleriyle daha iyi anlarız. Peki yemin bozmanın kefareti nedir? Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan yemin bozmanın hükmünü ve onun kefaretini anlattı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Yemin etmek dini bir kavramdır. Diyanet İşleri Başkanlığı yemin için bir kimsenin Allah'ın ismini veya bir sıfatını zikrederek sözünü kuvvetlendirmesi anlamını kullanmıştır. Yemin etmenin, İslami açıdan bağlayıcılığı vardır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) "Şu dört özellik kimde bulunursa o, tam bir münafık olur. Kimde bu niteliklerden biri bulunursa onu terk edinceye kadar kendisinde münafıklıktan bir özellik vardır: Kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder. Konuştuğunda yalan söyler. Söz verdiğinde sözünde durmaz. Husumet ettiğinde haddi aşar." (Buhârî) Sözünde durmamak ve verilen yemini bozmak münafıklığın alameti olarak görülür. Bu sebeple bozulan yeminin verilen sözün tutulmamasının kefareti vardır. Kefaretin ne olduğunu, ne için kefaret yapıldığını ve nasıl kefaret ödendiğini haberimizde bulabilirsiniz. Kanal 7 ekranlarının sevilen programı Muhsin Bay'ın sunumuyla izleyiciyle buluşan 'Necmettin Nursaçan'la Sohbetler' programında Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan "Yemin bozmanın kefareti nedir?" sorusunu yanıtladı.

Bozulan yeminin kefareti nedir

Bozulan yeminin kefareti nedir

BOZULAN YEMİNİN KEFARETİ NEDİR?

Yemin bozmanın kefareti! Ağız alışkanlığı yemin etmek günah mı? KuranİLİŞKİLİ HABERYemin bozmanın kefareti! Ağız alışkanlığı yemin etmek günah mı? Kuran'a el basmak...

YEMİN BOZMA KEFARETİ NASIL YERİNE GETİRİLİR?

Allah'ın (cc) ismini kullanarak yapılan yeminlerin bozulması doğru değildir. Allah kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutmaz, fakat bilerek yaptığınız yeminlerden dolayı sorumlu tutar. Bunun kefâreti, ailenize yedirdiğinizin orta hallisiyle on fakiri bir gün sabah akşam doyurmak veya giydiğiniz orta hallisiyle onları giydirmek yahut bir köleyi hürriyetine kavuşturmaktır. Buna gücü yetmeyen üç gün oruç tutmalıdır. İşte yemin ettiğinizde onu bozmanın kefâreti budur. Bununla birlikte, yeminlerinize bağlı kalıp gereğini yerine getirin. Şükredebilmeniz için Allah size âyetlerini işte böyle açıklamaktadır. (Maide Suresi / 89. Ayet) 

Yardıma muhtaçlara yardımcı olmak

Yardıma muhtaçlara yardımcı olmak

Allah (cc) uygun ve meşru olmayan yeminleri bozmaya izin vermiştir ancak şart olarak kefaretini ödemeyi koşmuştur.

Allah, kefaretini ödemek şartıyla uygun olmayan yeminlerinizi bozmayı size meşrû kılmıştır. Sizin dostunuz ve yardımcınız Allah’tır. O, her şeyi hakkiyle bilen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olandır. (Tahrim Suresi / 2. Ayet)

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0