Oruçluyken kan vermek orucu bozar mı? Diyanet'ten yanıt geldi

On bir ayın sultanı Ramazan ayında milyonlarca Müslüman oruç ibadetiyle ilgili merak edilen sorulara yanıt bulmak için araştırma yapmaya başladı. Bu haberimizde, özellikle orucu bozan şeylerin ne olduğunu araştıranlar için "Oruçluyken kan vermek orucu bozar mı?" konusunu yer verdik. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bildirisiyle İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy konuya ilişkin bilgilerini aktardı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Birlik ve beraberliğin; rahmetin ve bereketin olduğu on bir ayın sultanı Ramazan ayı için milyonlarca Müslüman hazırlıklarını tamamladı. Heyecanla beklenen Ramazan ayının gelmesiyle oruç ibadetinin hakkıyla yerine getirebilmek için yapılan araştırmalar arasında en çok 'orucu bozan şeyler' yer alıyor. Bunlardan biri de; oruçlu haldeyken hastaneye gidip kan tahlili yaptırmak için veya ihtiyaç halinde kan vermek zorunda olan kimselerin merak ettiği "Oruçluyken kan vermek orucu bozar mı?" sorusu oldu. Merak edilen bu konuyu Yasemin.com ekibi olarak İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy'a sorduk.

Kusmak orucu bozar mı? Hangi kusma orucu sakatlar? Diyanetin yanıtı...İLİŞKİLİ HABERKusmak orucu bozar mı? Hangi kusma orucu sakatlar? Diyanetin yanıtı...

ORUÇLUYKEN KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI?

İlahiyatçı Yazar Şensoy, merak edilen konuya ilişkin, "Kan vermek orucu bozmaz. Çünkü kan vermek vücudunun herhangi bir doğal menfezinden almış olduğunuz bir besin değil. Bilakis vücudunuzdan çıkarak vermiş olduğunuz bir şeydir. Abdesti bozar, orucu bozmaz." şeklinde bilgi verdi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NIN YAYIMLADIĞI BİLDİRİDE:

Ramazan"da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), "Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur." (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).

Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi "Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır." şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

Çocuklar teravih namazına götürülmeli mi?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklar teravih namazına götürülmeli mi?
Güllaç nedir? Güllaç tatlısının tarihçesi nedir? Güllacın hikayesi

İLİŞKİLİ HABER

Güllaç nedir? Güllaç tatlısının tarihçesi nedir? Güllacın hikayesi

BİR YORUM YAPIN 0