Ramazan ayının dinimizdeki yeri ve önemi nedir? İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel anlatımıyla...

On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle bütün müslümanları büyük bir heyecan sardı. Halk arasında 'oruç ayı' olarak da adlandırılan Ramazan ayı hakkında arama motorlarında yine çok sayıda soru araştırıldı. Peki, Ramazan ayının dinimizdeki yeri ve önemi nedir? İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel, Yasemin.com'dan Müge Çakmak'a verdiği özel röportajda detaylarıyla Ramazan ayını anlattı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Kamerî yılın şâbandan sonra, şevvalden önce gelen dokuzuncu ayının adı olan Ramazan ayı Müslümanlarca sabır, ibadet, rahmet, mağfiret ve bereket ayı olarak kabul edilir. Milyonlarca Müslümanın oruç ibadetini yerine getirdiği Ramazan ayının dinimizce önemine değinen İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel, son din İslam'ın Ramazan ayında başlamıştır diyerek Hz. Muhammed'e Ramazan ayında peygamberliğin geldiğini aktardı. Dünyanın dört bir yanından Müslümanlar Ramazan ayında ibadetlerini önemle yerine getirirken pek çok kişi Ramazan ayının dinimizce yeri ve önemini merak ediyor. Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel şöyle yanıtladı:

Ramazan ayının yeri ve önemi nedir

Ramazan ayının yeri ve önemi nedir

RAMAZAN AYININ DİNİMİZDEKİ YERİ VE ÖNEMİ NEDİR? İLAHİYATÇI YAZAR ALİ RIZA TEMEL ANLATTI

"Ramazan ayı Kur'an-ı Kerim'de, "O Ramazan ayı ki Kur'an-ı Kerim o ayda inmeye başladı. Son din İslam, Ramazan ayında başladı. Peygamber Efendimize peygamberlik görevi bu ayda verildi. Tabi bu ayın iki özelliği var. Birincisi Kur'an ayıdır. İkincisi de siyam dediğimiz oruçtur. Kur'an daha önemlidir. Çünkü orucun farziyetini biz Kur'an'dan öğreniyoruz. Peygamber Efendimiz (SAV) buyuruyorlar ki: Eğer ümmetim Ramazanın kıymetini hakkıyla idrak etmiş olsalardı bütün senenin Ramazan olmasını arzu ederlerdi. Çünkü Ramazan disiplindir, nefse hakimiyettir, bir irade kontrolüdür, Şeytanların zincire vurulduğu... Bu ne demek? Günahların az işlendiği. Hatta bu emniyet istatistiğinde de tespit edilmiştir. İnsanlar biraz daha Allah'a yönelince problemler azalıyor iyilikler çoğalıyor." 

Oruç açmakta acele etmenin sakıncası var mıdır? İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel yanıtıyla...İLİŞKİLİ HABEROruç açmakta acele etmenin sakıncası var mıdır? İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel yanıtıyla...

Kadir Gecesi'ni de içinde barındıran Ramazan ayı için Allah Bakara Suresi'nde şöyle buyurmuştur: "Ramazan ayı ki: İnsanlar için hidayet rehberi olan, doğru yola ileten, doğru ile yanlışı birbirinden ayıran; apaçık kanıtları içeren Kur'an o ayda indirildi. Sizden, kim bu aya erişirse savm/siyam yapsın. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, sizin için zorluk değil kolaylık diler. Allah, belirlenen günlerin sayısını tamamlamanızı ve size doğru yolu gösterdiğinden, Kendisini yüceltmenizi ister ki böylece şükretmiş olursunuz."

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ اللّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Şehru ramadanellezi unzile fihil kur'anu huden lin nasi ve beyyinatin minel huda vel furkan, fe men şehide minkumuş şehra fel yesumh, ve men kane maridan ev ala seferin fe iddetun min eyyamin uhar yuridullahu bikumul yusra ve la yuridu bikumul usra, ve li tukmilul iddete ve li tukebbirullahe ala ma hedakum ve leallekum teşkurun.

BİR YORUM YAPIN 0