Kötü söz söylemek ve yalan konuşmak orucu bozar mı? İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel anlatımıyla

Bazen istemeden de olsa ağzımızdan kötü sözler çıkabilir ya da yalan söylemek durumunda kalabiliriz. Genel olarak iyi ve uygun görülmeyen bu davranışların orucumuza herhangi bir zararı bulunup bulunmaması ise en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Peki, kötü söz söylemek ve yalan konuşmak orucu bozar mı? İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel tüm sorulara yanıt verdi.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmesi, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)'e bu ayda peygamberliğin gelmesi Ramazan ayını İslam dini için çok önemli kılar. Kur'an ve oruç ayı olarak nitelendirilen on bir ayın sultanı Ramazan ayında dünyanın dört bir yanından pek çok Müslüman üstün bir çabayla oruç ibadetini tam anlamıyla yerine getirme çabasında. Ramazan ayında tutulan oruç kişiyi yalnızca yeme içmeden kesmez. Bunun yanı sıra nefis ile beraber ağızdan çıkan sözlere de dikkat etmek gerekir. Bazı durumlarda insanların söylediği sözler, kötü veya yalan ifadeleri olabilir. Genel olarak hoş karşılanmayan bu davranış oruç ibadeti sırasında yapılırsa ne olur? Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel yanıtladı.

kötü söz ve yalan orucu bozar mı

kötü söz ve yalan orucu bozar mı

Gıybet nedir, gıybete giren davranışlar! Gıybet ve iftiradan korunma duasıİLİŞKİLİ HABERGıybet nedir, gıybete giren davranışlar! Gıybet ve iftiradan korunma duası

KÖTÜ SÖZ SÖYLEMEK VE YALAN KONUŞMAK ORUCU BOZAR MI?

İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel, konuya ilişkin şu açıklamalara yer verdi:

"Bir hadisi şerifte "Bir insan kötü sözü terk etmezse, kötü fiiller bırakmazsa, Allah "Onun aç ve susuz kalmasına ihtiyacı yoktur" diyor. İki hanım geliyor bunlar diyor oruçlu, hayır bunlar oruçlu değil diyor. Bunlar kan kusuyorlar. Gıybet yaptıkları için, onu-bunu çekiştirdikleri için... Hani gıybet yapmak ölü eti yemek gibidir ya... Ayeti Kerime'de Hucurat Suresi'nde var. "Siz ölü kardeşinizin etini yemekten hoşlanır mısınız?" diye. Gıybet de bir bakıma manen yemek gibi olduğundan; bizim bildiğimiz fıkhi manada orucu bozmaz ama sevabı ve manevisini giderir. O yüzden dilimize hakim olmalıyız."

Hucurat Suresi 49/12. ayeti: Ey inananlar! Zannın birçoğundan sakının. Kuşkusuz bazı zanlar günahtır. Birbirinizin kusurlarını araştırmayın. Bir kısmınız, bir kısmınızın gıybetini yapmasın. Hiç sizden biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Elbette ondan tiksinirsiniz. Öyleyse Allah'a için takva sahibi olun. Kuşkusuz Allah, Tevbeleri Kabul Eden'dir, Rahmeti Kesintisiz'dir.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ

Ya eyyyuhellezine amenuctenibu kesiran minez zanni, inne ba'daz zanni ismun, ve la tecessesu ve la yagteb ba'dukum ba'da, e yuhıbbu ehadukum en ye'kule lahme ahihi meyten fe kerihtumuh, vettekullah, innallahe tevvabun rahim.

Oruçluyken duş almak orucu bozar mı? Yıkanmak orucu bozar mı?

İLİŞKİLİ HABER

Oruçluyken duş almak orucu bozar mı? Yıkanmak orucu bozar mı?

BİR YORUM YAPIN 0