Oruçluyken duş almak orucu bozar mı? Yıkanmak orucu bozar mı?

Ramazan ayında farz kılınan oruç ibadetini yerine getirenler, orucu bozan durumları araştırmaya devam ediyor. Peki duş almak orucu bozar mı? Yıkanmak orucu bozar mı? Merak edilen bu soruyu Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy sizler için yanıtladı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Sadece yeme içmenin kesilmediği, aynı zamanda nefsani duygulardan da uzak durulması gereken Ramazan ayında oruç ibadetini tam anlamıyla yerine getirmek için hassas davranmak gerekir. Paylaşımın olduğu, yetimlerin doyduğu Ramazan ayında Müslümanlar, kendilerine farz kılınan oruç ibadetini tam anlamıyla yerine getirmek için merak ettikleri soruları araştırmaya başladı. Akla baliğ olmuş her Müslüman farz olan oruç ibadeti için orucu bozan ya da sakatlayan durumları dikkate alıyor.

Orucu bozan ya da sakatlayan durumlar arasında "Duş almak orucu bozar mı" konusu da merak ediliyor. İslamiyet için temizliğin önemi büyüktür. "Temizlik imandandır" hadisinden yola çıkarak günlük yaşantımızı şekillendirirken kişisel bakıma da dikkat etmek gerekir. Peki duş almak orucu bozar mı?

DUŞ ALMAK ORUCU BOZAR MI?

Orucu bozan ya da sakatlayan durumlar arasında olabilen "Duş almak orucu bozar mı" sorusunu sizler için Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, İlahiyatçı yazar Adnan Şensoy yanıtladı.

Müslümanlar İslam'ı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) sayesinde öğrenmişlerdir. Nitekim Peygamber Efendimizin (SAV) her hareketi ümmetine yol göstermiştir. Ramazan ayında oruç tutarken yıkandıklarını Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan'da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir. (Buhârî) Ancak duş alırken ağızdan veya burundan su kaçmaması gerekir. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa günü gününe orucun kazasını tutmak gerekir. Şartlar yerine getirildikten sonra İmamı Ebu Yusuf'a göre oruçluyken duş almakta hiçbir sıkıntı yoktur ve caizdir. İmamı Azam Hazretleri oruçken duş almaya tenzihen mekruh demişlerdir. Banyo yaparken eğer yanlışlıkla ağızdan su kaçıp boyundan aşağı su inerse Ramazan ayından sonra kefaret gerekmez sadece bu günün kazası tutulur.

Duş almak orucu bozar mı

Duş almak orucu bozar mı

Ruj sürmek orucu bozar mı? Diyanet bilgisine göre oruçluyken ruj sürmek...İLİŞKİLİ HABERRuj sürmek orucu bozar mı? Diyanet bilgisine göre oruçluyken ruj sürmek...

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde konuyla ilgili şu açıklamaya yer verilmiştir:

Bir kişinin oruçlu olduğu süreçte duş almasının ya da gusül abdesti almasının herhangi bir şekilde sakıncalı olmadığı vurgulanmıştır. Bu ifadelere ek olarak, kişilerin duş aldığı sırada buruna, ağza ve kulaklara su aldığı zaman dikkatli olması gerektiği belirtilmiştir. Bunun nedeni kulak, burun ve ağza su verildiğinde boğaza su kaçma riskinin olmasıdır. Eğer duş sırasında boğaza su kaçarsa bu orucun bozulduğu anlamına gelir. Bazı kesimler boğaza kaçan suyun mideye girmemesinden dolayı orucun bozulmadığını ifade etse de diyanet tam tersini kabul eder. Bu nedenle kişi bozulan orucunun ardından gününe denk gelecek şekilde bir günlük kaza orucunu tutmakla yükümlüdür.

Kötü söz söylemek ve yalan konuşmak orucu bozar mı? İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel anlatımıyla

İLİŞKİLİ HABER

Kötü söz söylemek ve yalan konuşmak orucu bozar mı? İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel anlatımıyla

BİR YORUM YAPIN 0