Bayram namazı kılmak farz mı? Kimler bayram namazı kılabilir?

Bayramların müjdecisi olan bayram namazları çok faziletli ibadetlerden biridir. Her bayramda kadın ve erkeklerden oluşan cemaatle camilerimizin içleri dolup taşıyor. Bayram namazının farz olup olmaması mezheplere göre farklılık gösterse de, Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda açıklama yapmıştır. Bayram namazı farz mı? Haberimizde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına yer verdik.

İslam aleminde iki büyük bayram, Ramazan ve Kurban bayramları, namazlarla başlar. Ülkemizde bayram namazlarında camilerimiz dolup taşıyor. Asrı saadet zamanından itibaren İslam'ı kabul eden ve O'nun kurallarıyla amel eden Müslümanlar için bayram namazları büyük önem arz ediyor çünkü sahabeden Cabir bin Semure (ra.) şöyle buyurmuşlardır: "Ben, Rasulullah (S.a.v.) ile her iki bayram namazını ezansız ve kametsiz olarak sadece bir kere veya iki kere kılmadım birçok defa kıldım." (Müslim) İnternette sıkça sorulan sorulardan biri de bayram namazı kılmanın farz olup olmadığı hakkında. Diyanet İşleri Başkanlığı insanların merakını giderecek bir açıklamada bulundu. Haberimizde açıklamayı bulabilirsiniz.

Diyanet İşleri Başkanlığının açıklaması:

Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir.

Cami cemaati

Cami cemaati

Ramazan Bayramı namazı saat kaçta 2023? İl il Ramazan bayramı namaz saatleri 2023İLİŞKİLİ HABERRamazan Bayramı namazı saat kaçta 2023? İl il Ramazan bayramı namaz saatleri 2023

Cuma namazının Vücub şartları nelerdir?

  • Mukim olmak, seferi olmamak.
     
  • Sağlam olmak, hasta olmamak.
     
  • Hür olmak.
     
  • Mahpus olmamak. Düşmanın yakalama korkusu olmamak.
     
  • Âkıl ve bâliğ olmak.
     
  • Kör olmamak.
     
  • Yürüyebilmek. Arabası olsa bile felçliye, ayaksıza farz değildir.

 

BİR YORUM YAPIN 0