İslam'da kedi bakmanın hükmü nedir? Peygamber'imiz (SAV) kediler hakkında neler demiştir?

İslam'da her yaratılan canlıya merhamet vardır. Allah'ın (c.c) kullarına gösterdiği merhametten ayrı olarak insanların birbirlerine ve yaratılan bütün mahlukata merhameti emredilmiştir. Merhametin mükafatı ne kadar fazlaysa zulmün cezası da o kadar fazladır. Efendimiz (SAV) evinde kedi beslemiştir. Peki İslam'da kedi bakmanın hükmü nedir? Peygamber'imiz (SAV) kediler hakkında neler demiştir? İşte tüm detaylar...

Sevgi dini olan İslam insanlara sevmeyi, merhamet etmeyi emretmiştir. Sevgilerin en başında Allah'a (c.c) ve Peygamber'e (SAV) duyulan sevgi gelir. Sonrasında kademe kademe değişir. Hayvan severlik İslam'da yadsınamaz bir yere sahiptir. Öyle ki onlara zulüm edenler çok büyük azapla karşı karşıya kalacaktır. "Bir insan, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediye yiyecek vermemiş, yeryüzünün haşeratından yemeye de salmamıştı." (Buhari) Günümüzde sıkça sahiplenilen hayvanlardan biri de kedilerdir. Kediler fıtraten temiz hayvan oldukları için evlerde beslenilmesinin sakıncası görülmemiştir. Hayvan severlerin tercihlerinin başında gelen kediler onları besleyen ve büyüten sahiplerine dua eder mi? 

Kedi sevgisi

Kedi sevgisi

Merhametlilerin en merhametlisi, alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) de bir kedisi vardı. Müezza adındaki kedi birçok defa Efendimiz'in (SAV) merhametine nail olmuştur. Kainatta bulunan her şey sürekli Allah'ı (c.c) zikreder, özellikle kediler için Bediüzzaman Hazretleri şöyle buyurmuşlardır:

“Hattâ bir gün kedilere baktım. Yalnız yemeklerini yediler, oynadılar, yattılar. Hatırıma geldi: 'Nasıl bu vazifesiz canavarcıklara mübarek denilir?' Sonra gece yatmak için uzandım. Baktım, o kedilerden birisi geldi, yastığıma dayandı, ağzını kulağıma getirdi. Sarih bir surette 'Ya Rahîm, Ya Rahîm, Ya Rahîm, Ya Rahîm' diyerek, güya hatırıma gelen itirazı ve tahkiri, taifesi namına reddedip yüzüme çarptı. Aklıma geldi: 'Acaba şu zikir bu ferde mi mahsustur, yoksa taifesine mi âmmdır? Ve işitmek yalnız benim gibi haksız bir muterize mi münhasırdır, yoksa herkes dikkat etse bir derece işitebilir mi?' Sonra sabahleyin başka kedileri dinledim. Çendan onun gibi sarih değil, fakat mütefavit derecede aynı zikri tekrar ediyorlar. Bidayette hırhırları arkasında 'Ya Rahîm' fark edilir

Sürekli Allah'ı (c.c) zikreden kedileri sevmek insanın imanın korumaya vesile olan bir harekettir. Öyle ki Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) “Kediyi sevmek imandandır“ buyurmuşlardır. “Niçin?” diye sormuşlar. “Ebu Hureyre bilir” demiş. (Buhari)

BİR YORUM YAPIN 2

Tarkan Acet 4 ay önce

Çünkü anlattığım her şey doğru

Tarkan Acet 4 ay önce

Peygamber efendimiz evinde kedi beslemiştir beslediği kedi de müez beslediği kedinin ismi de müezza idi