İsrailiyat nedir, ne anlama gelir? İsrailiyat kelimesi hangi kültürlere aittir?

İsrailiyat kelimesi 'israiliyye' kelimesinin çoğuludur. Hristiyan ve Yahudi kültürüne ait olduğu bilinen 'israiliyat' kelimesinin İslami kaynaklara kasıt veya kasıtsız aktarılmıştır. Peki israiliyat nedir, ne anlama gelir? İşte israiliyat kelimesiyle ilgili bilinmeyenler...

Kaynaklara göre 'israiliyyat' Hz. Ya‘kūb’un ikinci adı veya lakabı olan İsrâîl kelimesiyle nisbet ismi oluşturan İsrâîliyye’nin çoğuludur. Büyük oranda Yahudi, kısmen de Hristiyan kaynaklarından nakledildiği düşünülür. Bazı âlimler, İslâm muhaliflerinin bu dine ilâve etmeye çalıştıkları asılsız ve uydurma haberler hakkında da aynı terimi kullanmışlardır. Bir kısmı ise Yahudi kaynaklı bilgiler için İsrâiliyât, Hristiyan kaynaklı olanlar için "mesîhiyyât" veya "nasrâniyyât" kelimelerine yer vermişlerdir. Eski din ve kültürlerden İslam kaynaklarına aktarılan bilgilerin genellikle İsrailiyat diye anılması Yahudilerin daha eski bir dinin mensubu olmaları sebebiyle ve o dönemde Araplar tarafından daha çok bilinmeleri ve çoğunluğu teşkil etmeleri gibi sebepler de ortaya sunulmuştur. Bu içeriğimiz 'israiliyet' kelimesinin ne anlama geldiğini tüm detaylarıyla ele aldık.

Araf ne demek? Arafta kalmak ne anlama gelir? KurİLİŞKİLİ HABERAraf ne demek? Arafta kalmak ne anlama gelir? Kur'an-ı Kerim'in yedinci suresi olan A'raf...

'İSRAİLİYAT' NEDİR NE ANLAMA GELİR?

Yahudi ve Hristiyan kaynaklarından İslami kaynaklara aktarıldığı düşünülen 'israiliyat' kelimesi terim anlamıyla tam olarak hangi mânaya geldiği, nasıl ortaya çıktığı ve müslümanlar arasında ilk defa ne zaman kullanıldığı hususunda yeterli bilgi bulunmamakla birlikte "efsane, kıssa, olay veya bilgi" anlamında kullanılır. Şarkiyatçılar (Doğu üzerinde araştırmalar yapan bilim adamına denir.), IV. (X.) yüzyıldan önce kaleme alınan bazı eserlerde İsrâilî rivayetler bulunmakla beraber kelimenin terim olarak daha sonraki dönemlerde kullanıldığını ileri sürerler.

Derinlemesine bir araştırma yerine sadece temel kaynaklarla yetinilmesi halinde İslâmî literatürdeki bilgilerin Ehl-i kitap kaynaklarında bulunmadığı sonucuna varılır.

İsraili rivayetlerin daha iyi anlaşılmasının bir diğer yolu da çağdaş dönemde ortaya çıkan Kitab-ı Mukaddes tenkitlerine dair çalışmaların incelenmesidir. İsrailiyat'ın tarihî, filolojik ve metodolojik açıdan bilinmesi de İslam kaynaklarındaki İsraili rivayetler hakkında daha doğru hüküm vermeye yardımcı olacaktır.

İstanbul 1. bölge, 2. bölge, 3. bölge ilçeleri neler?

İLİŞKİLİ HABER

İstanbul 1. bölge, 2. bölge, 3. bölge ilçeleri neler?
28 Mayıs'ta 18 yaşında olanlar oy kullanabilir mi? 2. turda 18 yaşında olanlar oy verebilir mi

İLİŞKİLİ HABER

28 Mayıs'ta 18 yaşında olanlar oy kullanabilir mi? 2. turda 18 yaşında olanlar oy verebilir mi

BİR YORUM YAPIN 0