Kredi çekene ev satmak caiz mi? Diyanet'in açıklamasıyla...

Faiz İslamiyet' te kesinlikle yasaklanmıştır. Direkt olmasa bile dolaylı yoldan dahi faize karışmaktan çekinen Müslümanlar evlerini krediyle satın almak isteyen kişiye mülklerini verip vermeme konusunda endişe duyuyorlar. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu bu konuda yol gösterici bilgi paylaştı.

Bir zulüm aracı olan faiz İslam'ın değişmeyen iki kaynağında, Kuran'ı Kerim'in ayetleri ve Hz. Muhammed'in (SAV) hadisleri, keskin bir dille nehyedilmiştir. Faiz (riba) yiyenler, ancak şeytan çarpmış olanın kalkışı gibi, çarpılmış olmaktan başka (bir tarzda) kalkmazlar. Bu, onların: "Alım-satım da ancak faiz gibidir" demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alış-verişi helal, faizi haram kılmıştır. Kime Rabbinden bir öğüt gelir de (faize) bir son verirse, artık geçmişi kendisine, işi de Allah'a aittir. Kim (faize) geri dönerse, artık onlar ateşin halkıdır, orada sürekli kalacaklardır. (Bakara suresi / 275. Ayet) Günümüzde bankadan kredi almak alışkanlığı arttı. İnsanlar ellerinde bir anda o kadar parayı bulunduramadığından ev almak için banka kuyruklarına giriyorlar. Evlerini satan insanlar ise kredi alan kişiye evlerini satıp satmama konusunda endişe duyuyor. Dolaylı yoldan bile faize bulaşmak istemeyen insanlar için Diyanet İşleri Yüksek Kurulu bir fetva yayınladı. Haberimizde bulabilirsiniz.

Evi teslim almak

Evi teslim almak

Ev sahibi olmak günümüzde temel ihtiyaçlardan biridir. Hayatta kalmak için kirada da yaşanabilir ancak. Gelecekleri için ellerinde bir takım mülk sahibi olmak isteyenler genellikle ilk başta ev alarak başlarlar. Ev almak için kredi yoluna başvuranlar ev sahibine o parayı sunarlar. Krediye bulaşan parayı alıp almama konusunda endişe duyan ev sahipleri için Din İşleri Yüksek Kurulunun Fetvası:

TOKİ tarafından uygulanan Sosyal Konut Projesiyle ev sahibi olmak caiz midir?İLİŞKİLİ HABERTOKİ tarafından uygulanan Sosyal Konut Projesiyle ev sahibi olmak caiz midir?

Din İşleri Yüksek Kurulu

İslam’a göre faizin her çeşidi haramdır (Bakara, 2/275-279; Buhari, Libas, 96; Müslim, Müsâkât 105, 106). Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir. Bununla birlikte faizle borçlanan kimse faizli kredi kullanarak menkul veya gayrimenkul bir mal satın aldığında, sorumluluk bu malı satanda değil faizli kredi kullanarak satın alandadır. Bu bakımdan bir kişinin, malını faizli kredi kullanarak satın almak isteyen kişiye satmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

Düğün yapacaklara kuyumculardan kritik sahte altın uyarısı: Sesine dikkat edin!

İLİŞKİLİ HABER

Düğün yapacaklara kuyumculardan kritik sahte altın uyarısı: Sesine dikkat edin!
Uzmanından genç çiftlere öneri: 2 yıl sonra çocuk sahibi olun!

İLİŞKİLİ HABER

Uzmanından genç çiftlere öneri: 2 yıl sonra çocuk sahibi olun!

BİR YORUM YAPIN 0