Enaniyet ne demek? İslam'da enaniyete izin verilmiş midir?

Enaniyet duygusu adeta ateşten bir gömlektir. Enaniyet duygusuyla hareket edenler zillete düşmüştür ve o bataklıktan bir an önce kurtulmalıdır. Hem ahir dünyasını hem de ahiretteki dünyasının yanmasına neden olacak enaniyet duygusu iki büyük yasaklanmış özelliği içerir. Haberimizde enaniyetin ne olduğunu ve İslam'daki yerini bulabilirsiniz.

İnsanlar ahir dünyaya yollandıklarında ilk sorumluluklarını ahiret dünyasında son yerlerini kazanmak olduklarını bilmelidirler. Ahirete irtihal etmeden önce fani dünyada sorumluluklarını yerine getirmelidirler ki sonları da güzel olmalıdır. Allah (c.c) insanlara bu sorumluluklarını bildiren çok güzel iki kaynak yollamıştır. Birisi Allah'ın (c.c) kelamı olan kitabımız Kuran-ı Kerim ve diğeri de Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) hadisleridir. İslam'ın kalesi olan iki kaynak insanlara nasıl yaşaması hakkında bilgi veriyor. “İşte âhiret yurdu! Biz onu yeryüzünde böbürlenmeyi ve bozgunculuğu arzulamayan kimselere veririz. (En güzel) âkıbet, takvâ sâhiplerinindir.” (Kasas suresi / 83. Ayet) Her ayetinde hatta her harfinde ayrı ayrı hikmetler olan Kuran-ı Kerim'de enaniyet duygusuna da değinilmiştir. Enaniyet nedir, enaniyet hangi duyguları içerir, enaniyetli insanın sonunun nasıl olacağı hakkındaki ayetler nelerdir? Verdiğimiz soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

ENANİYET NE DEMEK?

Kibir

Kibir

Türk Dil Kurumuna göre enaniyet bencillik kendini başkalarından üstün tutmak ve kendi özelliklerini üstün tutmak anlamını taşır. Ahlak ve psikolojik açıdan bakıldığında enaniyeti ikiye ayırabiliriz:

  1. İnsanın yalnızca kendisi ile ilgilenmesi ve etrafındakileri sadece kendi yararı için kullanmasına denir.
     
  2. İnsanın kendini herkesten üstün görme ve bundan dolayı her şeyin kendisinin ferahı ve mutluluğu için olduğunu kabul etme eğilimidir. 


    Tevazu ne demek? Tevazu KurİLİŞKİLİ HABERTevazu ne demek? Tevazu Kur'an-ı Kerim'de hangi ayetlerde geçer? Tevazu ile ilgili hadisler...

Bencillik ve kibir duygularıyla hareket eden kimse hem kendisine hem de etrafındakilere zarar verir. Öyle ki Mekke döneminde kibirlenen müşrikler hakkında ayetler inmiştir. Onlara, “Allah’ın size verdiği rızıktan başkaları için de harcayın” dendiğinde, inkârcılar müminlere derler ki: “Dilese Allah’ın doyuracağı kimseleri biz mi besleyeceğiz! Doğrusu siz açık bir yanılgı içindesiniz.” (Yasin Suresi / 47. Ayet)

ENANİYETİN SONU

Kendini üstün görmek

Kendini üstün görmek

 Enaniyetin içerdiği bencillik ve kibir gibi iki sevilmeyen, istenilmeyen duygu kontrol altına alınmazsa ahiret dünyasında korkulan sonuca ulaşılabilir.  Ama iman edenler ve salih amellerde bulunanlar, onlara ecirlerini eksiksiz ödeyecek ve onlara Kendi fazlından ekleyecektir de. Çekimser davrananlar ve büyüklenenler, onları acıklı bir azapla azaplandıracaktır ve kendileri için Allah'tan başka bir (vekil) koruyucu dost ve yardımcı bulamayacaklardır. (Nisa Suresi / 173. ayet)

Şeytandan gelen kibir duygusu insanı cehenneme kadar sürükler. Öyle ki:

 

(Allah) Dedi: "Sana emrettiğimde, seni secde etmekten alıkoyan neydi?" (İblis) Dedi ki: "Ben ondan hayırlıyım; beni ateşten yarattın, onu ise çamurdan yarattın. Araf Suresi, 13. ayet: (Allah:) "Öyleyse oradan in, orda büyüklenmen senin (hakkın) olmaz. Hemen çık. Gerçekten sen, küçük düşenlerdensin." (Araf suresi / 12.-13. Ayet)

 

 

İstenen cinsiyette bebek doğurabilmek mümkün mü? Araştırma sonuçları yüzde 80 oranında...

İLİŞKİLİ HABER

İstenen cinsiyette bebek doğurabilmek mümkün mü? Araştırma sonuçları yüzde 80 oranında...

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0