Gavs ne demek? TDK 'gavs' kelimesinin anlamı ne? Tasavvufta 'gavs'ın anlamı...

Tasavvufi bir terim olduğu bilinen gavs kelimesi alimler için sıkça kullanılan bir terimdir. Geçtiğimiz gün bir cemaat liderinin vefatı sonrası gavs kelimesinin anlamı merak edildi. Peki gavs ne demek? TDK 'gavs' kelimesinin anlamı ne? Gavs kaça ayrılır? Tasavvufta 'gavs'ın anlamı...

Tasavvufta 'gavs' kelimesi terim olarak, velîler zümresinin başkanı ve insân-ı kâmil demektir. Gavs kelimesinin tam karşılığı bazı konularda kendisine müracaat edilen evliya ve alim mertebesindeki kişi anlamına gelir. Tasavvufta ve divan edebiyatında 'gavs' terimine sıklıkla rastlanır. Ruhani hallerde (ferahlık, bunalma) olan alim ve ilim sahibi kişilerin gavsa sığındıkları söylenir. Gavs nedir, kaça ayrılır?

Tasavvufta gavs

Tasavvufta gavs

İstidraç ne demek KurİLİŞKİLİ HABERİstidraç ne demek Kur'an'da geçer mi? İstidraç Kur'an-ı Kerim'de hangi surede geçer?

TASAVVUFTA 'GAVS...'

Bast hali; rümitle dolma, ruhen genişlik ve coşkunluk, anlama ve kavramada açılma halidir. Mutasavvıflar bu anlarında Allah'a yakın olduğu için, şeytanın vesveselerinden ve sıkıntılardan uzaktır. Kabz ise kulun bunalması, ruhen daralması ve zor durumda olması demektir. Kişi, bast halindeyken gavsa sığınır ve ondan yardım ister.

Gavs kaça ayrılır

Gavs kaça ayrılır

'GAVS' KAÇA AYRILIR?

Gavs, en büyük alimlere verilen sıfatlardan biridir. 'Geçici' ve 'Kevni Kutub' olmak üzere ikiye ayrılır. Geçici Kutublar, fikirleriyle ve kaleme aldığı eserlerle yol gösterir. 'Kevni Kutub' ise tarikat ehli demektir ve öldükten sonra bile kitaplarıyla, yaptıklarıyla örnek olmaya devam eder.

BİR YORUM YAPIN 0