Malt içeceği ne demek? Malt içeceği tüketmek caiz mi?

Alkol insanların düşünme yetilerinin kaybolasına sebep olur. Sarhoş olan insanların kendilerine veya etrafındakilere zarar vermeye kadar izlediği yolu İslam'ın koyduğu alkolün haram kuralıyla bertaraf ediliyor. Arpa ve buğdayın birtakım işlemlerden geçtikten sonra alkol halini almasıyla haram olan içecek, saf ve işlem görmemiş haliyle malt buğdayı oluyor. Malt buğdayından yapılan içecek haram mı?

Allah'ın (c.c) kelamı Kuran-ı Kerim'in ayetleri ve Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (SAV) hadisleri insanların hayatlarını en güzel şekillendirecek iki kaynaktır. Dini ve sosyal hayatta karşılaşabilecek her şeyin çözümü için İslami ilim sahibi kişilere danışılır. Günümüzde revaçta olan malt içeceği akıllara bazı sorular getiriyor. Alkollü içeceklerle aynı temel gıdalardan üretilen içeceği içmekte çekinen insanların akıllarına bazı sorular geliyor çünkü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) “Sarhoşluk veren her içki haramdır” (Buhâri, Müslim) ve “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” (Ebû Dâvud, Tirmizî) hadisleri kulaklarda çınlıyor. Arpa ve buğdayların çimlendirilip kurutulmasıyla meydana gelen maltın öğütülüp sıcak su içinde bekletilip şekerlenmesi ile ortaya çıkan malt içeceğini içmek haram mıdır? Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek kurulunun malt içeceği haram mı sorusuna verdiği yanıtı haberimizde bulabilirsiniz.

Malt

Malt

Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir? Diyanet yanıtladıİLİŞKİLİ HABERAlkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir? Diyanet yanıtladı

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULUNUN FETVASI

Malt; buğday, arpa gibi tahılların çimlendirilip kurutulmuş şeklidir. Bunun öğütülmesiyle elde edilen malt unu, bazı gıdalarda ve ekmekçilikte katkı maddesi olarak kullanılır. Ayrıca sıcak su içinde bekletilip şekerlenmesi sağlanan bu undan malt içeceği elde edilir. Bu haliyle sarhoş edici özelliği olmadığından maltın kullanılmasında ve bundan üretilen içeceğin tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak fermantasyona uğraması durumunda bu içecek, biraya dönüşeceğinden içilmesi helal olmaz. Dolayısıyla normal kullanım süresi geçmiş, köpürme olmuş ya da tadında belirgin bir ekşime gerçekleşmiş olan malt içeceğinin tüketilmesi caiz değildir.

Bildiğiniz tarifleri unutun! Astarlı sütlaç nasıl yapılır? MasterChef astarlı sütlaç tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Bildiğiniz tarifleri unutun! Astarlı sütlaç nasıl yapılır? MasterChef astarlı sütlaç tarifi

BİR YORUM YAPIN 0