Çocuğu dünyaya gelen kişiler ne yapmalıdır ve nasıl dua etmelidir?

Anne ve babalar bebek müjdesi aldıktan sonra heyecanla bekledikleri dokuz ay altı günün sonunda dünyaya gelen evlatları için maddi ve manevi birçok ritüel yaparlar. Önceden hazırladıkları odalar bebeklerini kucaklarına alınca anlam kazanır. Çocuklarının dünyada rahat yaşamaları için aldıkları maddi tedbirlerin yanında Hz. Muhammed'in (SAV) yeni doğanlar için uyguladıkları sünnetleri gerçekleştirirler.

İslam insanlarının hayatlarının her evresinde nasıl hareket etmeleri hakkında yol göstermiştir. Allah'ın (c.c) kelamı Kuran'ı Kerim'de ve Hz. Muhammed'in (SAV) hadislerinde insanların hayatlarında başına gelebilecek bütün olaylara karşı sergilenecek durumlar söylenmiştir. Bir yetişkin kadın ve bir yetişkin erkeğin meşru sınırlar içinde kıyılan nikahları sonucunda oluşturdukları yuvayı renklendirecek çocuklar ilk dünyaya gözlerini açtıklarında ebeveynlerin üzerlerine birtakım sorumluluklar yüklenir. Dokuz ay altı gün süren gebelik sonrasında ahir dünyaya ilk adımını atan bebek her açıdan savunmasız ve güçsüzdür. Zamanla savunma yetisini kazanacak evlatlar için ebeveynler ilk zamanlarında her türlü desteği olurlar. Allah'ın (c.c) ailesine emanet olarak gönderdiği bebek dünyaya geldiğinde ne yapılır? Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu yeni doğan bebekler için yapılması gerekenlerin manevi bir reçete hazırladı. Yeni doğan bebeklere hangi dualar okunur? Cevabı haberimizde bulabilirsiniz.

Bebeğin kulağına ezan okuma! Bebeğe isim verirken ezanı kim okur? İsim koyma duasıİLİŞKİLİ HABERBebeğin kulağına ezan okuma! Bebeğe isim verirken ezanı kim okur? İsim koyma duası

YENİ DOĞAN BEBEKLER İÇİN NE YAPILIR?
DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULUNUN CEVABI

Baba, bebek, anne

Baba, bebek, anne

Dünyaya bereketiyle gelen evlatlarını kucaklarına alan anne ve babalar bebeğin sağlığını tehlikeye atmamak için doktorun verdiği bütün kurallara dikkatle uymalıdırlar. Eğer maddi imkan varsa bebek doğduktan yedi gün sonra akika kurbanı kesilir. O anda kesilmezse eksiklik olmaz. Sonraki yıllarda da akika kurbanı kesilebilir. Eğer doktor izin verirse yeni doğan bebeğin saçı kesilir ve ağırlığınca sadaka verilmesi müstehap olur. En sonunda Rabb'in (c.c) sağlıkla ele almayı nasip ettiği evlat için Allah'a şükredilir. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun yeni doğan bebekler için ne yapılması gerektiğini anlattı.

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU

Hz. Peygamber (SAV) yeni doğan çocuğun sağ kulağına ezân okunmasını, sol kulağına da kâmet getirilmesini tavsiye etmiş ve bizzat kendisi, torunu Hz. Hasan’ın (as) sağ kulağına ezân okumuş, sol kulağına da kâmet getirmiştir (Beyhakî). Dolayısıyla, çocuk dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezân, sol kulağına kâmet okunarak isminin verilmesi sünnettir. Bunu babası veya aile büyüklerinden başka birisi de yapabilir.

 

İhtişamın ve tarihin buluştuğu İstanbul'da İslami tatil ayrıcalığı

İLİŞKİLİ HABER

İhtişamın ve tarihin buluştuğu İstanbul'da İslami tatil ayrıcalığı

BİR YORUM YAPIN 0