Alışverişte pazarlık yapmak sünnet midir? Alışverişte pazarlığın kuralları nelerdir?

Müslümanlar hayatlarının her alanında attıkları adımların mubah olmasına dikkat eder. Müminler ibadet kurallarına uyarken sosyal hayatlarında da Allah'ın (c.c) istediği ölçüde hareket ederler. Alış-veriş hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Yemek, içmek, sosyalleşmek, ilim tahsil etmek gibi her alanda maddi imkanlar gerekir. Gerek duyulan ihtiyaç alınırken yapılan pazarlık uygun mudur? Cevabı haberimizde.

İnsanlara ve cinlere yollanan kitap Kuran-ı Kerim'in ve alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) sayesinde insanlar en doğru şekilde yaşamayı öğrenmiş olur. Günlük hayatın her anında meydana gelecek farklı hadiselere karşı doğru yolda ilerlememiz emredilmiştir. Senin yanında hak yola dönenlerle birlikte, sana buyurulduğu gibi dosdoğru ol! Siz de azıp sapmayın. Allah, yaptıklarınızı çok iyi görmektedir. (Hûd Suresi / 112. Ayet) Ahir dünyadaki yaşamın idame etmesi için alış-veriş kaçınılmazdır. Yiyecek, içecek, giyecek ve hayattaki her gereksinime bir bedel ödenir. Alış verişte ödenen bedelin adı ürünün fiyatıdır. Alıcı ürününü alırken satıcı ürünü satarlarken ne olur. Alışverişte pazarlık yapmak nedir? Pazarlık yapmanın şartları nelerdir? Pazarlık yaparken sınır nedir? Verdiğimiz soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

Pazarlık

Pazarlık

PAZARLIK YAPMAK NE DEMEK?

Sözlükte pazarlık bir uzlaşmaya varma amacıyla anlaşmaya talip taraflarca yapılan karşılıklı veya karşılıksız girişimler, teklifler, karşı teklifler ve beklenti oluşumunu yönetmek amaçlı bilgi paylaşımlarından oluşan süreç demektir. Pazarlık yapılan her alışverişte yapılabilir. Ürünü alan taraf fiyatı maliyeti göz önünde bulundurarak pazarlık yapması mubah görülmüştür.

Farz ve vacip arasındaki fark nedir? Farz, vacip ve sünnet olan ibadetler nelerdir?İLİŞKİLİ HABERFarz ve vacip arasındaki fark nedir? Farz, vacip ve sünnet olan ibadetler nelerdir?

PAZARLIK YAPMANIN ŞARTLARI VE SINIRI

Alışveriş yaparken pazarlık mubah görülmüştür. Peygamber Efendimiz (SAV) ve değerli sahabe alışverişlerinde pazarlık yapmışlardır. Pazarlık yaparken alıcı ürünün değerinin altından fiyat vermemelidir, satıcı ise fahiş fiyat vererek insanların alım gücünü düşürmemelidir. Son fiyat belirlendiğinde de iki taraf varılan sonuçtan memnun olmalıdır.

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU FETVASI

Pazarlık yapmak öteden beri alışverişte uygulanagelmiştir. Ancak bu uygulamanın dürüstlük, karşılıklı rıza, hakkaniyet, güvenilir olma gibi ilkeler gözetilerek yapılması gerekir. Rasulullah (s.a.s.)’in (Ebû Dâvûd) ve ashabının (Buhârî, Ebû Dâvûd) alışverişlerde pazarlık yaptığı bilinmekle birlikte bu husus bağlayıcı bir kural haline getirilmemiştir. Bu itibarla alışverişlerde pazarlık yapmak mubahtır.
Öte yandan nasıl olsa pazarlık yapılacak diye malın fiyatını fahiş olarak yüksek tutmak dinen uygun bir davranış olmadığı gibi pazarlık sünnet diyerek malın değerini çok aşağıya düşürmek için uğraşmak da uygun değildir.

 

Varşova nerede? Varşova'da nereye gidilir? Varşova'da gezilecek yerler

İLİŞKİLİ HABER

Varşova nerede? Varşova'da nereye gidilir? Varşova'da gezilecek yerler
Elektrik faturasını ikiye katlıyor! Buzdolabını sakın böyle kullanmayın

İLİŞKİLİ HABER

Elektrik faturasını ikiye katlıyor! Buzdolabını sakın böyle kullanmayın
İbn-i Sina'ın tavsiye ettiği vücudu dipçik gibi yapan besinler!

İLİŞKİLİ HABER

İbn-i Sina'ın tavsiye ettiği vücudu dipçik gibi yapan besinler!

BİR YORUM YAPIN 0