Verilen hayır geri alınır mı? Hz. Muhammed (SAV) bu konuda ne demiştir?

Müslümanlar bir yek vücut gibidir. Nasıl vücudumuzda yaralı olan yerin düzelmesi için diğer organlar daha fazla çalışıyorsa, Müslümanlar da yardıma muhtaç mümin kardeşlerine ellerinden geldiğince yardım etmelidir. Birlik olunca, güç artınca yenilmez bir toplum haline gelinir. Birbirlerine yardım ederek aradaki soğuk duvarı kaldırmak daha kolay hale gelir. Kardeşlik baki kalır. Peki yapılan yardım geri istenir mi?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

İslamiyet'te kardeşlik çok önemlidir çünkü kardeşler birbirlerinin arkasından birbirlerine ihanet etmezler. Manevi kardeşliği başlatmanın yolunu Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) bütün insanlığa asırlar öncesinde söylemiştir. “Hediyeleşiniz ki, birbirinize olan muhabbetiniz ziyadeleşsin!” (Buhârî) Allah (c.c) bütün kullarını dünyaya imtihan etmek yolladı. İmtihanın sonucunda cennet kazanılacak ya da cehennem yaşanacak. Allah (c.c) cenneti kazanmak için müminlere birçok fırsat sunmuştur. Onlardan biri de herhangi birinize ölüm gelip de “Ey Rabbim! Beni yakın bir zamana kadar geciktirsen de sadaka verip iyilerden olsam!” demeden önce, size rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcayın. (Münafikun suresi/10. ayet) ayetiyle anlaşılıyor. Her hafta Kanal 7 ekranlarında yayınlanan Muhsin Bay'ın sunduğu Cuma Sohbetleri programına gelen bir soruda bir kişi babasının ahirete irtihal eden annesi için camiye yardım ettiğini ancak kardeşinin o yardımı geri istediğini söyledi. Bunun uygun olup olmadığını merak eden izleyiciye Diyanet İşleri Eski Başkan yardımcısı Necmettin Nursaçan en güzel şekilde cevap verdi. Cevabı haberimizde bulabilirsiniz.

Sadaka ömrü uzatır mı? Sadakanın faziletleri nelerdir? Ramazanda sadaka vermekİLİŞKİLİ HABERSadaka ömrü uzatır mı? Sadakanın faziletleri nelerdir? Ramazanda sadaka vermek

 

VERİLEN YARDIM GERİ İSTENİR Mİ?
DİYANET İŞLERİ ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI NECMETTİN NURSAÇAN'IN CEVABI

Necmettin Nursaçan: Verdiğimiz hayırdan geri dönme yetkimiz yoktur. Sevgili Peygamberimiz (SAV) ne buyuruyor bakın: Verilen hibenden geri dönen kişi, hadis-i şerif bu, kusmuğunu yalayan bir köpek gibidir (Buhari). İlla bu olay için böyle demiyorum. Öğretmen kardeşimiz hangi psikolojik şartlar içerisinde bilmiyoruz. Burada mahkeme kurmuyoruz. Onun için iyi şeyler düşünürüz, niyaz ederiz Rabb’imizden (c.c). 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0