Beytüllahim'in önemi nedir? Beytüllahim nerededir, neden ziyaret edilir?

Kudüs bölgesinde kutsal şehirlerdeb biri olan Beytüllahim, İbranicede "ekmek evi" anlamına geliyor ve bereketli topraklar olarak biliniyor. Her sene dünyanın birçok yerinden ziyaretçi alan Beytüllahim'in önemi ve kutsiyeti nedir? Beytüllahim neden ziyaret edilir?

Bereketin ve bolluğun sembolü olan Beytüllahim, günümüzde Filistin Özerk Yönetimine ait olup Kudüs'ün 8-10 km kadar aşağısında yer alan bir şehirdir. Çok sayıda Hıristiyan nüfusu barındıran Beytüllahim, Hz. İsa'nın doğum yeri olarak bilindiğinden her yıl Christmas (Hz. İsa'nın doğumu kutlamaları) kutlamalarında dünyanın birçok yerindeki Hıristiyanlar tarafından ziyaret edilir. İncil'e göre Hz. Meryem, Hz. İsa'ya hamile kalınca insanların verdiği rahatsızlıklardan kaçmak için Beytüllahim'e göçmüş ve Hz.İsa'yı bu şehirde dünyaya getirmiştir. Müslüman coğrafyacılar da İncil'de yer alan bu bilgiyi doğruladığı için Müslümanlar da buna inanmaktadır.

doğuş kilisesi

doğuş kilisesi

Mescid-i AksaİLİŞKİLİ HABERMescid-i Aksa'nın önemi nedir? Ağlama Duvarında ne yapılır?

meryem kilisesi

meryem kilisesi

BEYTÜLLAHİM'İN ÖNEMİ NEDİR? NEDEN ZİYARET EDİLİR? KUTSAL METİNLERDE NASIL GEÇER?

  • Yahudi kutsal kitabı Tevrat'a göre Hz. Yakup'a, oğlu Bünyamin'in annesi Rahel'i gömmesi söylenen yerdir.
  • Beytüllahim, bazı komşu şehirlerle birlikte Yahuda kabilesinin merkezi oldu.
  • Hz. Davud'un babası Yesse, Beytüllahimlidir.
  • Hz. Davud ve onun akrabaları bu şehirde doğmuş ve Samuel, Hz. Davud'a bu şehirde kutsal yağ sürerek onu krallığa hazırlamıştır.
  • Hz. Süleyman'ın oğlu Rehoboam, Kudüs'ü korumak adına bu şehri de Kudüs'le birlikte takdim etmiştir.
  • Beytüllahim, Yahudi tarihi boyunca, Hanif din açısından önemli ibadet merkezlerinden olmuştur.
  • Hz. İsa'da tıpkı Hz. Davud gibi burada doğmuştur.

Hanif dinler; Yahudilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık açısından kutsal kabul edilen bu şehirde pek çok peygamber yaşamış ve tebliğlerini burada yaymışlardır. Yahuda ailesinden itibaren, Hz. İsa'nın da burada doğması sebebiyle 3 büyük kutsal din için de büyük önem taşır. Bu yüzden her sene dünyanın dört bir yanından ziyaretçi kabul eden Beytüllahim, Müslümanlar açısından da büyük önem taşır. Hz. Ömer'in, Kudüs'ü fethettiğinde burada namaz kıldığı rivayet edilmektedir.

beytüllahim

beytüllahim

BEYTÜLLAHİM'DE ZİYARET EDİLEN ÖNEMLİ YAPILAR

  • Şehrin doğusunda bulunun bir mağarada Hz. Meryem, Hz. İsa'yı dünyaya getirmiştir. Mağara, Roma İmparatoru Hadrian tarafından 2.yy'da tahrip edilmişse de Konstantin döneminde üzerine Kilise inşa edilmiştir. "İsa'nın Doğum Günü Kilisesi" ya da "Meryem Kilisesi" olarak adlandırılan kilisenin yapımı 333 tarihinde tamamlanmıştır.
  • Hz. Meryem'in bebeğiyle birlikte sığındığı ve bebeğini emzirirken yere süt damlatması sebebiyle "Süt Mağarası" olarak bilinen mağara Hıristiyanlarca kutsal kabul edilir.
  • Meşhur Hıristiyan ilahiyatçı Jerome, 5.yy'da burada bir manastır yaptırmıştır.
  • Jerome'nin yaşadığı söylenen küçük bir mağara, günümüzde hala ziyaret edilmektedir.
  • Hz. Davud ve Hz. Süleyman'ın mezarlarının da Hz. İsa'nın doğduğu mağarada olduğuna inanılır.
  • Hz. Ömer Kudüs'ü fethettiğinde Beytüllahim'de namaz kıldığı mihrap Müslümanlarca ziyaret edilir.
  • Kur'an-ı Kerim'de Hz. Meryem kıssasında geçen olayların bu şehirde yaşandığına inanıldığı için Müslümanlar açısından kutsal bir şehir olarak kabul edilmiştir.

meryem kilisesi

meryem kilisesi

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0