Bir insan bir başkasına nazar değdirebilir mi? Başkasına nazar değdirmekten korunabilir miyiz?

Bir insan başka bir insana nazar değdirebilir mi? Başkasına nazar değdirmekten korunabilir miyiz? Mustafa Karataş, Muhabbet Kapısı programında nazar değdirmekle ilgili gelen soruyu yanıtladı. İşte Mustafa Karataş hocanın cevabı...

Arapça kökenli bir kelime olup aslen "bakış" demek olan nazar sözcüğü, Türkçe'de "göz değmesi" ya da "kem göz" olarak da isimlendirilir. Bir başkasına bakışlarıyla zararı dokunabilme anlamındaki nazardan sakınmak için insanlar, tarih boyunca nazar boncuğu taşımak, eve at nalı asmak gibi çeşitli batıl inançlara başvurmuştur. Buna karşın dinde nazardan sakınmak için dua tavsiye edilmiştir. Kanal 7 ekranlarının sevilen programı Mustafa Karataş ile Muhabbet Kapısı'nda Mustafa Karataş her yayında seyircilerden gelen soruları cevaplıyor. Seyircilerden biri yayına bağlanarak "benim nazarım başkasına hemen değiyor? Maşallah da diyorum ama yine de engel olamıyorum, ne yapmalıyım" şeklinde bir soru yöneltti. Peki, başkasına nazarı değen kişi için, kendini bundan korumanın yolları nelerdir?

nazar değdirmekten korunmak

nazar değdirmekten korunmak

Nazar boncuğu takmak caiz mi? Süs için nazar boncuklu aksesuarlar...İLİŞKİLİ HABERNazar boncuğu takmak caiz mi? Süs için nazar boncuklu aksesuarlar...

MUSTAFA KARATAŞ KENDİ NAZARININ BAŞKASINA DEĞMESİNDEN NASIL KORUNULACAĞINI CEVAPLADI

Bir insan başka bir insana nazar değdirebilir mi? "Benim nazarım başkasına çok değiyor" diyenler için Mustafa Karataş şu tavsiyeyi verdi:

  • Kalbin içerisini ne ile doldurursak göz öyle görür. Kalbini kötülük, haset, kin, nazar, düşmanlık ile dolduran bakarken bu duygularla bakar. Kalbini iyilik, güzellik, güler yüz, iyi niyet ile dolduran da bakarken bunları görür. Başkasını kınamak için kalbinde yer kalmaması gerekiyor. İnsanoğlu kalbine gereksiz şeyler dolduruyor; gereksiz duygular, gereksiz sevgiler, gereksiz korkular. O yüzden öncelikle kalbinizi iyilik, güzellik ve temiz duygularla doldurmak gerek.

  • Nazarı değen insan sık sık banyo yapmalıdır. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Birisinin nazarı değiyorsa ve kendisinden yıkanması isteniyorsa derhal yıkansın". Yenilenmek çok önemlidir. Nazar esas düşünceden kaynaklanır. Düşüncenin gücü vardır. İnsan bazı anlarda düşünce gücüyle karşı tarafı etkileyebilir. O halde, kişinin, düşüncesini yenilemesi gerekiyor. Kendini yenilemek, bu açıdan çok önemlidir. Bunun da en güzel yolu sudur. Ateşi, hasedi söndüren sudur. O yüzden abdest almak ve banyo yapmak gerekir. Başkasına nazarım değiyor diyen hemen banyo yapsın.

  • Maşallah demek de önemlidir. "Maşallah" Allah'ın dediği olur demektir. Yani ben kötü de dilesem ancak Allah'ın dilediği olur anlamındadır. Bu yüzden kalpten dileyerek "maşallah" lafzını kullanmak çok önemlidir.

başkasına nazar değdirmekten korunmak

başkasına nazar değdirmekten korunmak

NAZARLA İLGİLİ HADİSLER

"Göz değmesi haktır. Eğer kaderi (delip) geçecek bir şey olsaydı, bu göz değmesi olurdu. Yıkanmanız talep edilirse yıkanıverin." (Müslim, Selam 42)

"Gözü değene abdest alması emredilir, onun abdest suyu alınır, bununla göz değmesine uğrayan yıkanırdı." (Ebu Dâvud, Tıbb 15)

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0