Promosyon parası almak caiz mi? Promosyon paralarını nerede kullanabilirim?

Bankaların maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonları almak ve promosyon parasını kullanmak caiz midir? Promosyon parasını nerelerde kullanabiliriz? İşte Necmettin Nursaçan hocanın cevabı...

Kamuda ya da özel sektörde çalışanların maaşlarını kendilerinden alması için bankalar promosyon parası verebiliyorlar. Bankanın yatırdığı promosyon paraları birçok insanın ihtiyacını görebildiğinin yanı sıra dini açıdan haram mı yoksa helal mi olduğu merak konusu olmuştur. Helal ve haram konusunda hassasiyet sahibi Müslümanlar promosyon parasının caiz olup olmadığı noktasında şüpheye düştüğünden çok araştırılan konulardan biri olmuştur. Peki, promosyon parası almak caiz mi? İşte Necmettin Nursaçan hocanın cevabı...

promosyon parası almak caiz mi

promosyon parası almak caiz mi

PROMOSYON PARASI ALMAK CAİZ Mİ?

Promosyon parası tam olarak faize benzemese de faiz şüphesinden tamamen uzak değildir. Bu nedenle kesin bir dille helaldir ya da haramdır denemiyor. Ancak Müslümanın şüpheli şeylerden uzak durması ilkesi gereğince, şüpheli bir durum olan promosyon parasını aldıktan sonra nasıl harcanması gerektiğiyle ilgili detaylara bakmak gerekir. Emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı  Necmettin Nursaçan hoca, çok merak edilen promosyon paraları hakkında şöyle söyledi:

"Yüzde yüz helaldir demek mümkün değil, yüzde yüz haramdır demek de mümkün değil. Hz. Peygamber (a.s.) şöyle buyuruyor: 'Helaller bellidir ve haramlar bellidir. Helaller ve haramlar arasında da helal mi yoksa haram mı olduğu tam belli olmayan, şüpheli durumlar vardır. Mütteki kişi o kişidir ki şüpheli olandan da sakınır'. O halde bu konuda diyeceğimiz şudur: Promosyon alan kişi tabi ki almalı, bankada bırakmamalıdır. Eğer zaruret durumdaysa, ihtiyacı varsa, borçluysa, sıkıntılıysa kendisi de kullanabilir. Ancak eğer durumu müsaitse kendisinin kullanmaması daha iyidir. Durumu müsait ve ihtiyaç içinde değilse, başka bir fakire ya da ihtiyaç sahibine vermelidir."

promosyon parasını nasıl kullanmak dinen daha uygun olur

promosyon parasını nasıl kullanmak dinen daha uygun olur

PROMOSYON PARASINI NASIL KULLANMAK DİNEN DAHA UYGUN OLUR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun fetvası da benzer yöndedir: "Temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur."

Su arıtma cihazları kullanışlı mı, nasıl seçilir? En iyi su arıtma cihazı modelleri

İLİŞKİLİ HABER

Su arıtma cihazları kullanışlı mı, nasıl seçilir? En iyi su arıtma cihazı modelleri
Yıldızlar altında tarihi bir yolculuk: Efes Antik Kenti

İLİŞKİLİ HABER

Yıldızlar altında tarihi bir yolculuk: Efes Antik Kenti
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0