Cemaziyelahir ayının faziletleri ne? Cemaziyelahir ayı ne zaman? Cemaziyelahir'de olan olaylar

Hicri takvime göre altıncı ay olan Cemaziyelahir ayı, miladi takvimde ne zamana denk gelir? Cemaziyelahir ayının faziletleri ve özellikleri nelerdir? Cemaziyelahir ayında olan olaylar hangileridir? Cemaziyelahir ayına özel ibadetler ve zikirler nelerdir?

Hicri aylar hilal döngüsüyle başlayıp biter. Hicri takvimin 6. ayı olan Cemaziyelahir ayı, bu yıl 14 Aralık 2023 tarihine denk geliyor. Cemaziyelahir'in son günü ise 11 Ocak 2024. Bu ay, mübarek üç aylardan önceki son aydır. Dolayısıyla Cemaziyelahir ayı bittikten sonra, 12 Ocak 2024 tarihinde mübarek üç aylar başlamaktadır. Bu ayda İslam tarihi açısından birçok önemli olay cereyan etmiştir. Cemaziyelahir ayında yaşandığı bilinen bazı olaylar şunlardır:

  • Hz. Ömer (r.a) bu ayda halife seçilmiş,

  • Hz. Peygamberin (s.a.v) kızı Hz. Fatıma bu ayın 20'sinde doğmuş,

  • Cafer Es-Sadık (r.a) da bu ayın 6'sında dünyaya gelmiştir.

CEMAZİYELAHİR AYI FAZİLETLERİ

Rivayet odur ki bu ayın adı, bu dönemde havanın soğuk ve kuru olmasından gelir. Cemaziyelahir, son çorak toprak anlamına gelmektedir. Araplar arasında Cemaziyelahir’de pek çok olayın vuku bulduğunu ifade eden şöyle bir deyim bulunur. O deyim: "Hayret verici pek çok olay Cemaziyelevvel ile Recep arasında meydana gelir." Nitekim bu ayda bilinen pek çok şaşkınlık veren olaylar olmuştur. Cemaziyelahir ayı, mübarek üç aylardan önceki son ay olduğundan, bu ayda erdemlere ve faziletlere; iyi insan olmaya ve iyi işler yapmaya çabalamak gerekir. Böylece bu ay, bir nevi üç aylara hazırlık ayı olmaktadır. Cemaziyelahir ayında günahlardan uzak durup, tövbe istiğfar etmek, ibadetle meşgul olmak ve Allah'ın rızasını kazanmak için çabalamak en güzel amellerdendir. Aynı şekilde ruhu da kuru ve soğuk halden sıcak  ve sulak hale getirmek gerekir. Bu da bol bol tövbe, zikir ve ibadetle mümkündür. Nefsen arınma bu ayda başlar. Nitekim Allah Teala birçok ayet-i kerimesinde kullarını tövbe ve istiğfara çağırmıştır.

cemaziyelahir ayının faziletleri ve ibadetleri

cemaziyelahir ayının faziletleri ve ibadetleri

CEMAZİYELAHİR AYI İBADETLERİ VE ZİKİRLERİ

Bu aya mübarek üç aylara çıkabilmenin duasıyla ve Allah'ın affına sığınarak girilmelidir. Cemaziyelahir ayının en önemli özelliği ruh ve beden temizliği yaparak tövbeler etmektir.

  • Cemaziyelahir ayının ilk gecesinde iki rekat nafile namaz kılmak müstehaptır.

"Artık Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun" (Müzzemmil Suresi 20) ayeti gereğince kolayınıza gelen surelerden okuyarak bu namazı tamamlayabilirsiniz.

Bunun dışında Cemaziyelahir ayı boyunca istediğiniz vakit kılabileceğiniz 2+2 rekat şeklinde 4 rekatlık nafile namaz da tavsiye olunur.

  • Bu ay boyunca şu zikri yapmak çok faziletlidir: "Subbuhun, kuddusün, Rabbul melâiketihî ve'r-rûh".

Zikrin Türkçe anlamı:  "Münezzehsin, Mukaddessin, meleklerin ve Ruh'un Rabbisin."

Anne karnındaki bebek üşür mü? Anne karnındaki bebek sıcak veya soğuğa duyarlı mı?

İLİŞKİLİ HABER

Anne karnındaki bebek üşür mü? Anne karnındaki bebek sıcak veya soğuğa duyarlı mı?
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0