en-Nur isminin anlamı nedir? en-Nur esmasının faziletleri ve faydaları

Dilediğini aydınlatan ve dilediğine hidayet veren Allah'a en güzel isimleriyle hitap etmek çok güzeldir. en-Nur isminin anlamı nedir? en-Nur esmasının faziletleri ve faydaları nelerdir? Ya Nur zikri ne için çekilir?

Doğruyu ve yanlışı, aydınlığı ve zulmü açıkça ortaya koyan Allah Teala, hidayetin de sahibidir. Alemlerin Rabbi olan Allah, hidayeti dilediğine verir, dilediğinden alır. bu nedenle kulun hidayet üzere olmak için her daim Allah'a dua etmesi gerekmektedir. Kalpleri evirip çeviren ve kendi sevgisiyle dolduran Allah, dilediği kullarının kalplerini aydınlatırken dilediği kullarınınkini karartır. Kur'an-ı Kerim'de nur ismiyle bir sure bulunmakta ve Nur suresinin 35. ayetinde Allah Teala şöyle buyurmaktadır: "Allah göklerin ve yerin nurudur". Yine başka bir ayet-i kerimede "Yeryüzü rabbinin nuruyla aydınlanır" buyrulmaktadır (ez-Zümer 39/69).

EN-NUR İSMİNİN ANLAMI NEDİR?

en Nur isminin anlamı

en Nur isminin anlamı

Sözlükte "aydınlık ve ışık" anlamına gelen nur kelimesi, allah'a nispetle kullanıldığında "nur kaynağı ve Alemleri nurlandıran, dilediğine nur veren" demektir. İslam alimleri nuru 2'ye ayırırlar: dünyevi nur ve uhrevi nur. Dünyevi nur, güneş ve ay gibi ışık saçıp gözle algılanan nur ve zihin, kalp ile idrak edilen nura denir. Yani görünen gezegen sistemi ve kalp ile zihin basireti dünyevi nurlardır. Uhrevi nur ise akıl ve Kuran'dır.

Nur ism-i celili, gönüllere iman veren, yol gösteren ve hidayete ulaştıran, bilinmeyenleri gösteren anlamına gelmektedir. Bu nedenle dualarda sık sık Allah'a en-Nur olarak hitap edilmelidir. Nitekim  Hz. Peygamber’in teheccüd namazlarında şöyle dua ettiği bilinmektedir: "Allahım! Hamd sana mahsustur, sen göklerin ve yerin rabbi, yöneticisi ve nurusun" (Buhârî, "Teheccüd", 1; Müslim, "Ṣalâtü’l-müsâfirîn", 199).

en Nur ismi faziletleri ve faydaları Ya Nur zikri

en Nur ismi faziletleri ve faydaları Ya Nur zikri

EN-NUR İSMİNİN FAZİLETLERİ VE FAYDALARI

Ya Nur zikrini sık sık çekmek çok faydalı ve faziletlidir. Ya Nur zikrini 99 kere zikreden için denilir ki, o kişiye;

  • Başarı ve ticarette helal kazanç gelir.

  • Ya Nur zikri imanı tazeler,

  • Şeytanın vesveselerine karşı korur,

  • Hak ile batılı ayırmak için kalbe şifa verir,

  • Allah'ın izniyle hidayet üzere sabit kılar.

Pnömoni nedir, Pnömoni belirtileri nelerdir? Çin'deki gizemli Pnömoni virüsün tedavisi

İLİŞKİLİ HABER

Pnömoni nedir, Pnömoni belirtileri nelerdir? Çin'deki gizemli Pnömoni virüsün tedavisi
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0