Nasr suresi okunuşu ve anlamı! Nasr suresinin faziletleri ve Nasr suresi okumanın faydaları

Allah (c.c.) Kuran'da birçok yerde İslam düşmanlarına karşı Müslümanlara zafer vaat etmiştir. Müşriklerle mücadelesinde Müslümanları hiç yardımsız bırakmayan yüce Allah, onları ilahi yardımla müjdelemiştir. Peki, Nasr suresinin okunuşu ve anlamı nasıldır? Nasr suresi okumanın faydaları nelerdir?

Medine döneminde indirilen Nasr suresi, son surelerdendir. Rivayete göre Veda haccı sırasında indirilmiştir. Türkçede "İza câe" olarak da bilinen sure, 3 ayetten oluşur ve zammı surelerdendir. Allah Teala birçok ayeti kerimesinde Müslümanlara zafer vaat etmiştir. Nasr suresi de bunlardan biridir. Ayete adını veren ve surenin ilk ayetinde geçen Nasr kelimesi "ilahi yardım, zafer" anlamına gelir. Peki, Nasr suresinin okunuşu ve anlamı nasıldır? Nasr suresi okumanın faydaları nelerdir? Bütün bu soruların cevabı haberimizde...

NASR SURESİNİN OKUNUŞU VE ANLAMI

Nasr suresi okunuşu ve anlamı

Nasr suresi okunuşu ve anlamı

OKUNUŞU:

Bismillahirrahmanirrahim

1. İzâ câe nasrullahi vel feth.

2. Ve raeytennâse yedhulûne fî dînillahi efvâcâ.

3. Fesebbih bihamdi rabbike vesteğfirh. İnnehu kâne tevvâba.

ANLAMI:

Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla

1. Allah’ın yardımı gelip fetih gerçekleştiğinde,

2. Ve insanların akın akın Allah’ın dinine girdiğini gördüğünde,

3. Rabbine hamdederek şanının yüceliğini dile getir ve O’ndan af dile; şüphesiz O, tövbeleri çok kabul edendir.

Nasr suresi okunuşu ve anlamı

Nasr suresi okunuşu ve anlamı

NASR SURETİNİN ÖĞÜTLERİ VE FAZİLETLERİ

Nasr suresinden önce inen ayetlerde de yüce Allah hidayet ve hak dinle gönderdiği peygamberine zafer vereceğini vaat etmişti (et-Tevbe 9/32-33; es-Saf 61/8-9). Nasr suresinde ise ilahi yardımın gelip fethin gerçekleştiği ve insanların gruplar halinde Allah’ın dinine girdiği belirtilmiş, ayrıca Resulullah’tan Cenab-ı Hakk’ı övgü ifadeleriyle yüceltmesi ve bağışlanma talebinde bulunması istenmiştir. Bu nedenle bu surede öğütlenen şey şudur:

  • İnananlara Allah'ın yardımı gelecektir.

  • Zafer geldiğinde zaferi Allah'tan bil ve Allah'a şükret.

  • Rabbine bolca hamd et, onu en güzel esmasıyla öv ve bol bol tövbe et.

 En faziletli ve güzel şükür duaları! Şükür namazı nedir? Şükür namazı kılınışıİLİŞKİLİ HABER En faziletli ve güzel şükür duaları! Şükür namazı nedir? Şükür namazı kılınışı

Hz. Peygamber namazlarında Nasr suresini okuyordu

Hz. Ayşe  Resulullahın namazlarında ve diğer zamanlarda Allah’ı tespih edip O’na hamdettiği ve istiğfarda bulunduğu belirtilmektedir (Buhârî, Tefsîr, 110/1-2; Müslim, Ṣalât, 218-220).

  • Nasr suresi dua, niyaz ve şükrün ifadesidir.

  • Nasr suresi, müminlere elde ettikleri zafer ve gücün, benimsedikleri dinin yerleşip yayılması şeklindeki nimetlere karşılık Allah’a hamdetmeleri ve manevi hayırlar için Allah’tan mağfiret dilemeleri için bir mesajdır.

  • Rivayete göre "İzâ câe nasrullah" suresi Kur’an’ın dörtte birine denktir (Müsned, III, 146-147, 221; Tirmizî, Feżâʾilü’l-Ḳurʾân, 7).

Nasr suresi faziletleri ve faydaları

Nasr suresi faziletleri ve faydaları

NASR SURESİ OKUMANIN FAYDALARI

  • Rivayete göre "İzâ câe nasrullah" suresini okuyan kimseye Mekke’nin fethedildiği gün Muhammed’le birlikte bulunan gazilerin sevabı verilir.

  • Nasr suresi kazanca bolluk ve bereket verir.
    Bir rivayete göre Hz. Peygamber yolculuğa çıkacağı zaman sahabeye, "Bir sefere çıktığın zaman arkadaşların içinde hali en güzel ve azığı en bol bir kimse olmak ister misin ey Cübeyr! Öyleyse şu 5 sureyi oku: Kafirun Nasr, İhlas, Felak ve Nas sureleri. Her sureye besmele ile başla ve besmele ile bitir" dedi. Hz. Cübeyr şöyle anlatmıştır: "Önceleri ben arkadaşlarım arasında en değersiz, en kazançsız olandım.

  • Her gün 3 kere okuyanın imanı korunur.

  • Her gün okumaya devam eden geçim sıkıntısı çekmez.

  • Her hayırlı dileğin gerçekleşmesi için 1000 kez okunmalıdır.

  • Zalim, inatçı ve kötü insanlara karşı zafer elde etmek ve ilahi yardım görmek için okunur.

  • İslam alimlerinden Fahrettin Razi Nas suresi için şöyle demiştir: "Bu sure müminlerin suresidir. Her mümin bu sureyi okuduğunda Allah Teala işlerini kolaylaştırır, onu düşmanları üzerinde galip kılar, geçim sıkıntısı çektirmez, tövbesini kabul eder ve günahını affeder".

Nasr Suresinin Arapça okunuşu! Nasr suresi meali:

İnşirah suresi Arapça okunuşu ve faziletleri! İnşirah suresi ferahlatır mı?

İLİŞKİLİ HABER

İnşirah suresi Arapça okunuşu ve faziletleri! İnşirah suresi ferahlatır mı?
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0