el-Baki isminin anlamı! el Baki esmasının faziletleri ve faydaları

Allah Teala varlığıyla bütün kainatı kaplamıştır. O'nun, varlığını çektiği ya da olmadığı hiçbir yer yoktur. Peki, el-Baki esması ne demektir? el-Baki isminin faziletleri nelerdir? el-Baki zikrinin faydaları nedir? İşte, esmaül hüsnadan el baki isminin Arapça ve Türkçe anlamı, faziletleri...

Yüce Allah varlığıyla tüm yarattıklarını kuşatmıştır. Allah'tan başka her şey, başı ve sonu olan gelip geçici şeylerken, Allah Teala için geçicilik düşünülemez. O'nun başlangıcı ve onu yoktur, yarattığı hiçbir şeye benzemez. Yeryüzündeki canlılar için söz konusu olan hayat ve ölüm gibi kavramlar, Allah (c.c) için söz konusu olmadığı gibi o hep Hayy'dır (canlı). Nitekim Allah Teala Kuranı Kerim'de "O’nun vechi (zâtı) müstesna her şey yok olmaya mahkûmdur" (el-Kasas 28/88) buyurmaktadır. Dua ederken O'na en güzel esmasıyla hitap edilmelidir ki Allah'ın üstünlüğü ve ebediliği dile getirilsin. Böylece kulun aczi de ortaya çıkmış olur ve dolayısıyla gerçek mutluluğun O'na teslim olmak anlamına geldiği ifade edilmiş olur. O halde el Baki ismi ne demektir? Esmaül hüsnadan el-Baki'nin anlamı, faziletleri ve faydaları nelerdir?

EL BAKİ İSMİ NE DEMEKTİR? EL BAKİ ESMASININ ANLAMI

el Baki isminin anlamı

el Baki isminin anlamı

Sözlükte "sebat ve devam etmek, kesintiye uğramadan geleceğe doğru sürüp gitmek" anlamına gelen baki kelimesi, Allah'a nispetle kullanıldığında "varlığının sonu olmayan" demektir.

Allah Teala başka hiçbir varlıkta olmayan özelliklere sahip ve biriciktir. Yarattığı hiçbir şeye benzemeyen yüce Rab, yeryüzünün kevn ve fesadından da uzaktır. Yarattığı her şey olup bozulma ve yok olma özelliklerine sahipken O, bundan münezzehtir.

el-Baki ismi Kuranı Kerimde Rahman suresi, Kasas suresi ve Taha suresinde geçmektedir. Allah Teala yarattığı her şeyden önce vardı ve her şeyden sonra da var olmaya devam edecektir.

el Baki zikri ve esmaül hüsna zikrini çekmek

el Baki zikri ve esmaül hüsna zikrini çekmek

EL BAKİ ZİKRİNİN FAZİLETLERİ VE FAYDALARI

Tüm esmaül hüsna için olduğu gibi el-Baki ismine de tesbihatta yer verilmelidir. Özellikle el-Baki ismini; el-Ahir, es-Samed, el-Hayy ve ed-Daim isimleriyle birlikte zikretmek çok daha etkilidir. İşte el-Baki isminin faydaları:

  • Allah'ın izniyle uzun ve hayırlı bir ömür nasip olur.

  • Sağlık ve sıhhatin devamlılığını sağlar.

  • Çekilen üzüntü ve keder çarçabuk dağılır.

  • Mal ve mülk zarardan korunur.

  • Korkulan bir şey varsa, kaybolur.

  • Kişinin ünvanı ve saygınlğı azalmaz.

Evde nerede fotoğraf çekilir? Ev ortamında fotoğraf nasıl çekilir?

İLİŞKİLİ HABER

Evde nerede fotoğraf çekilir? Ev ortamında fotoğraf nasıl çekilir?
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0